Mercek Altı

Fuzuli’den; Peygamberler Efendisi Hz. Muhammed’in ahirete irtihali
Ne ulu bir otağdır ki takı ve revakı (kubbesi ve kemeri) yüce kubbeye erdiği halde fanilik selinden sarsıntıya uğrayıp viran olmadı. Mahmut Şevket Serik yazdı.

Sarıkamış'ın son esirinin iç burkan hikâyesi
"Tarihimizdeki birçok hadise gibi Sarıkamış hadisesi de bilinmeyenlerle, cevabını bulamayan sorularla doludur. Sarıkamış harekatı ve bozgunuyla ilgili sır perdeleri de kaldırılamamış, gerçekler ortaya çıkarılamamıştır. Velhasıl tarihe ait gerçeklerin büyük bir kısmı hâlâ sansürlüdür." Metin Uygun yazdı.

Rus reel politiğinde Çar I. Petro’nun vasiyetnamesinin (talimatnamesinin) derin etkisi
"Putin’in tarihsel bir kırılma noktası oluşturan Ukrayna Savaşı öncesinde kaleme aldığı ve saldırı paradigmasını inşa ettiği metin incelendiğinde tarihsel ulus devletin ideaları modern Rusya’nın savaş paradigmasında mezarından çıkarak dirilmiştir. Bizzat Putin eliyle kaleme alınan yazı, tarihsel olarak kendisine referans olan 1. Çar Petro’nun vasiyetnamesinin modern bir tezahürü gibidir." İsmail Mansur Özdemir yazdı.

Bol tuzlu bir yazı
"Tuzun tatlandırmanın yanı sıra besinleri saklama-koruma, bolluk ve refah sembolü olma, kişileri koruma-arındırma, temizleme aracı olma, ödeme aracı olma vb. birçok fonksiyonu olmuştur. Et ve balık tuzlanarak muhafaza edilmiş, zeytin tuzla yenilebilir hale gelmiş, peynir tuzlama ile elde edilmiş, turşu tuz ile imal edilmiştir." Erdinç Tekbaş yazdı.

Diriliş külliyatında ekonomi ve enflasyon
"Diriliş külliyatında da ekonomi konusu önemli bir yer tutar. Üstad Sezai Karakoç’un gerek yazılarında gerekse konuşmalarında bu konuyla ilgili birçok ayrıntı vardır. Sezai Karakoç Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Maliye Bölümü mezunudur. Üstadın asıl alanının siyaset ve ekonomi olmasına rağmen nedense bu yönü üzerinde fazla durulmadığını üzülerek belirtmemiz gerekir." Nizamettin Yıldız alıntıladı.

Yılbaşı kutlamaları nasıl girmiş memlekete?
Hıristiyan miti olan Noel ile, bu mitin oluşturduğu bir kahraman olan Noel Baba’nın, Türk sosyo-kültürel yaşantısına girişini gördüm gazete tünelinde. Fatma Türk Toksoy yazdı..

Sanat yazıları III-Basitte mükemmeli bulan Türk sanatı
"Türk mimarisi; Türkistan’da 9 ila 11. asırlardan kalanlarla bilhassa Osmanlı ülkelerindeki 14 ila 16. asır abidelerinde görüldüğü gibi klasiklik vasfına erişen devreler geçirmiştir. Bu dönemlerde mimarimiz geleneksel sadeliğine ilaveten, sükûnet ve itidal (yani aşırılık ve abartıdan uzak, ölçülü, uyumlu ve dengeli) ile yumuşaklık vasıflarına yükselerek dünyaya, asalet itibariyle, klasik Yunan mimarisiyle eş düzeyde ama tamamen orijinal ve yeni bir form getirdi." Bekir Sıddık Soysal yazdı.

Türk halkına romanı sevdiren yazar: Ahmet Mithat Efendi
Ahmet Mithat Efendi’nin birden fazla sıfatı var: Gazeteci, hikâye ve roman yazarı, tarihçi, ilahiyatçı, felsefeci… O, bütün bu alanlarda ciltler dolusu eseri bulunan, edebiyattan coğrafyaya, müzikten dinler tarihine hemen her konuda kalem oynatmış bir gazeteci, bir ansiklopedisttir.


ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:38

GÜNEŞ
08:05

ÖĞLE
13:23

İKİNDİ
16:05

AKŞAM
18:31

YATSI
19:52