Hikmet

Tasavvufi tefsir geleneğine yaslanan bir eser
Necmettin Şahinler hocanın Yetiş Ey Ölüm kitabı, Kuran-ı Kerim’in üç Mekki suresini, İnşikak, İnfitar ve İnşirah surelerini konu ediniyor. İsmail Demirel yazdı.

Mısrî Divanı bir nurani meşale gibidir
İnsan kendi iç âlemini hayal ve vehmin tahakkümünden kurtarınca, kalp beldesi tevhidin ve İlahi nurların mekânı haline gelir. Yetkin İlker Jandar yazdı.

Mesnevi'nin ilk kıssasının şifreleri neler?
Hz. Mevlana ile İbn Arabî Hazretleri’nin eserleri, irfan ve marifetleri aynı vadidedir. Ankaravi, Sarı Abdullah ve İsmail Hakkı Bursevi gibi Mesnevi şarihlerinin yoğun bir şekilde İbn Arabî külliyatına atıf yapmaları sebepsiz değildir..

'Olsun canını sıkma. Rüzgâr kayadan sadece toz alır'
İslam Kültür geleneğinde ve özellikle tasavvufi muhitlerde menkıbelerle mesaj anlatımı çok yaygındır. Bu menkıbeler kişilere yalın bir şekilde hayatın hikmetlerini ve gerçeklerini anlatırlar. Bir hafta sonu okuması olması arzusuyla son zamanlarda karşılaştığım üç menkıbeyi burada paylaşmak istedim. Hüseyin Yürük yazdı.

İbni Arabi Hazretlerinden Tasavvuf Istılahları Sözlüğü
"Allah ehli muhakkik sufilerin kendi aralarında kullandıkları ıstılahları şerh etmemizi istedin. Çünkü zahir ve rüsum alimleri size bizim eserlerimizden, tarikatımızın mensuplarının yazdığı eserlerden sorular soruyorlar. Bununla beraber onlar, bizim kendi aramızda kullandığımız lafızları bilmezler. Biz bunları kullandığımız zaman birbirimizi anlarız. " İbni Arabi Hazretleri “Risaleler” kitabının son bölümünde tasavvufta kullanılan kelimelerle ilgili “ehlince anlaşılabilecek” bir bölüme yer verir. Yolun yolcularının istifadesine sunuyoruz.

Cuma Sohbetleri - Osman Nuri Topbaş - 'Kainat Kitabını Oku!'
Cuma Sohbetleri'nde bu hafta Osman Nuri Topbaş Hocaefendi'nin 'Kainat Kitabını Oku!' konulu dersini dinliyoruz.

Orhan Camii semalarından Medine’ye
Sizlere tavsiyem; hayatınızda hiç olmazsa bir kez internetin olmadığı ve telefonun çekmediği herhangi bir dağ yamacında kamp yapın. Şehrin ışıkları ve kirli gürültüsü olmadan gecenin zifiri karanlığında gökyüzünü kandiller gibi süsleyen yıldızların ihtişamını izleyin. Allah’ın kudret ve sanatının farkına varın.

Nasiruddin Tusî demokrasiyi nasıl tarif etmiş?
Nasiruddin Tusî’ye göre demokrasi işlemeli elbiseler gibi renkli resim ve boyalarla süslenmiştir. Herkes bir demokraside yaşamak ister, çünkü herkes orada kendi hevâsını tatmin edebilir.


ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
05:21

GÜNEŞ
06:46

ÖĞLE
13:01

İKİNDİ
16:25

AKŞAM
19:07

YATSI
20:27