Polemik

Kibirle dikilen nefs putu, ancak tevazuuyla yıkılır
Cemil Meriç’in “idrakimize giydirilmiş deli gömlekleri” diye tanımladığı, âdeta ayrı birer dine dönüşen izm’ler ve onların ilahlaştırdığı isimler en gözde putlardan sayılmaz mı? Onur Özgüner yazdı.

Bilmek, insanın bildiği şeye sığamamasıdır
Sufiler gerçek aşkın Allah’a olacağını söylemişlerdir. Çünkü aşk bir mücadeledir. Sonsuz bir bilginin peşinden ömrünün vefa etmeyeceğini bilerek yürümektir. Nafiye Yüksel yazdı.

Şefkat dilinden şiddet diline, rahmet toplumundan cinnet toplumuna savruluşumuz
Gösteri ve hız çağı duyguları da saniyeleştirdi. Şapkasından on tavşan çıkaran sihirbazlara benzetti insanları. İsmail Demirbaş yazdı.

Hiçlik ile bir düğme kadar yakın bir ilişkideyiz
İşlerimiz, evet bütün işlerimiz elektriğe dayalı. Belki diğer bir tabirle pamuk ipliğine bağlı. Somut karşılıkları sınırlı, bazı noktalarda yok. Mehmet Erken yazdı.

Teknik Okul, Araştırma Merkezi, Ticari İşletme, Kariyer Basamağı; üniversite nedir?
Gilles Deleuze üniversitelerin geldikleri noktayı pek çok açıdan eleştirir. Üniversite mantığına ters alanların üniversiteye sokulması, üniversitelerin iş pazarına adapte edilmesi, hocaların idari vb. sıkıntıları hasebiyle asıl odaklanması gereken şeylere odaklanamamaları bunlardan birkaçı… Onun görüşlerinden hareketle Zeyneb Hafsa üniversiteler üzerine bir değerlendirme kaleme aldı.

Japonya Hiroşima'ya rağmen nasıl 'Amerikancı' oldu?
ABD'nin nükleer silah kullanma kararı Hiroşima ve Nagazaki şehirlerini harap etti. Ayrıca Japonya'yı bir kez daha dış etkilere, özellikle de Kuzey Amerikan etkisine açtı. Daniel P. Aldrich, Hiroşima ve Nagazaki atom bombalarına rağmen Japonya'da Amerikan yanlısı fikirlerin nasıl geliştiğini kaleme aldı.

Doktora tezleri ne işe yarar?
Üniversitelerin alan olarak kendilerini bilimsel olanla sınırlamayıp günlük politikaya alet olmalarından sonra, doktoralar da hem cesametini hem önemini kaybetti. Bir alfabeden diğer bir alfabeye çevrim yazı yapmak doktora için yeterli bulundu. Kâmil Yeşil, İsmet Özel üzerine yapılan bir doktora tezinden hareketle yazdı.

Yedikçe doyan bedenimiz mi yoksa ruhumuz mu?
Yemek yerken, sadece midenizi beslemezsiniz, yemeğin beraberinde getirdiği açıklanamayan hislerle ruhunuzu da sarıp sarmalarsınız. Yediğiniz yemek ruhunuzu da doyurur. Fark etmeden anılar biriktirir, hafızalarınıza kaydedersiniz...


ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
05:20

GÜNEŞ
06:45

ÖĞLE
13:02

İKİNDİ
16:26

AKŞAM
19:09

YATSI
20:28