Türk edebiyatı ve Osmanlı yazma eser mirasına ilişkin 525 eserlik özel koleksiyon, dijital ortama aktarılarak erişime açıldı. Prof. Dr. İsmail Erünsal'ın uzun yıllar boyunca şahsi imkânlarıyla oluşturduğu ve Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesine bağışladığı koleksiyonun bakım, onarım, kataloglama ve dijitalleştirme işlemleri tamamlandı. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmaların ardından aralarında tek nüsha eserlerin ve yazarlarının kendi el yazısıyla hazırladığı yazmaların da bulunduğu koleksiyon araştırmacıların kullanımına sunuldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NSosyal hesabından yaptığı açıklamayla koleksiyonun dijital erişime açıldığını duyurdu. Bakan Ersoy, eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında bağışların önemine dikkat çekerken koleksiyonda yer alan Şeyh Galib'in el yazması Divan'ına da değindi. Osmanlı edebiyatının önemli isimlerinden Şeyh Galib'in gençlik döneminde kendi eliyle kaleme aldığı eser, dijitalleştirilen 525 yazma arasında yer aldı.
ŞEYH GALİB'İN KENDİ EL YAZISIYLA KALEME ALDIĞI DİVAN ERİŞİME AÇILDI
Prof. Dr. İsmail Erünsal'ın bağışladığı koleksiyonda bulunan eserler arasında Şeyh Galib'in kendi el yazısıyla hazırladığı Divan'ı da yer alıyor. Şairin henüz 18-19 yaşlarında kaleme aldığı belirtilen yazma, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının dijitalleştirme çalışmaları kapsamında elektronik ortama aktarıldı.

Şeyh Galib'in gençlik dönemine ait olan Divan, müellif hattı niteliği taşımasıyla koleksiyonda ayrı bir yere sahip bulunuyor. Müellif hattı, bir eserin doğrudan yazarı tarafından kaleme alınmış nüshasını ifade ediyor. Dijital erişime açılan yazma sayesinde Şeyh Galib'in kendi el yazısıyla oluşturduğu metin, fiziksel nüshaya ihtiyaç duyulmadan incelenebilecek eserler arasına katıldı.
525 NADİR ESER DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN İNCELENEBİLECEK
Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesine kazandırılan 525 eserlik koleksiyon, tek nüsha, nadir ve müellif hattı yazmaları içeriyor. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yürüttüğü çalışmalarla koleksiyonun dijital kopyaları hazırlanarak dünyanın farklı bölgelerinden erişilebilir hale getirildi.
Dijitalleştirme süreciyle birlikte araştırmacılar ve yazma eserlerle ilgilenen kişiler, koleksiyondaki metinleri elektronik ortamda inceleme imkânına kavuştu. Eserlerin dijital kopyalarının hazırlanması, orijinal nüshaların korunmasına yönelik çalışmalarla birlikte yürütüldü. Koleksiyondaki yazmaların kataloglama işlemleri de tamamlanarak eserlerin kayıtları düzenlendi.
BAKAN MEHMET NURİ ERSOY 525 ESERLİK KOLEKSİYONU DUYURDU
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda Prof. Dr. İsmail Erünsal'ın bağışladığı koleksiyonun dijital erişime açıldığını açıkladı. Ersoy, kültürel mirasın korunması, gelecek kuşaklara ulaştırılması ve daha geniş kitlelerin kullanımına sunulmasında yazma eser bağışlarının taşıdığı öneme değindi.
Koleksiyonun tek nüsha, nadir ve müellif hattı eserleri barındırdığını belirten Bakan Ersoy, Şeyh Galib'in 18-19 yaşlarında kendi el yazısıyla hazırladığı Divan'ın da dijitalleştirildiğini ifade etti. Ersoy, söz konusu eserlerin artık dünyanın farklı ülkelerinden incelenebildiğini bildirdi.
BAKAN ERSOY'DAN PROF. DR. İSMAİL ERÜNSAL'A TEŞEKKÜR
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, paylaşımında koleksiyonunu Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesine bağışlayan Prof. Dr. İsmail Erünsal'a teşekkür etti. Ersoy, eserlerin korunması ve daha fazla kişinin yararlanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen bağışa ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Milletimize ait bir emanet olarak gördüğü bu eserlerin daha iyi korunması, gelecek nesillere ulaşması ve daha fazla insanın istifadesine sunulması gayesiyle koleksiyonunu bağışlayan kıymetli hocamız Prof. Dr. İsmail Erünsal'a gönülden teşekkür ediyorum."
Bakan Ersoy, koleksiyonun bakım, koruma ve dijital ortama aktarılması sürecinde görev alan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığını ve çalışmalarda emeği geçen personeli de tebrik etti.
PROF. DR. İSMAİL ERÜNSAL 525 ESERİ 6 AĞUSTOS'TA BAĞIŞLADI
Osmanlı kitap ve kütüphane tarihi alanındaki akademik çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. İsmail Erünsal, uzun yıllar boyunca şahsi imkânlarıyla bir araya getirdiği yazma eser koleksiyonunu 6 Ağustos 2026 tarihinde Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesine bağışladı. Toplam 525 eserden oluşan koleksiyon, bağışın ardından Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının koruma ve dijitalleştirme çalışmalarına dahil edildi.
Erünsal, bağış kararına ilişkin açıklamasında Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının son dönemde yürüttüğü faaliyetlerin kararında etkili olduğunu belirtti. Yazmaların kurumsal imkânlarla korunması ve araştırmacıların kullanımına sunulması amacıyla koleksiyonunu Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesine teslim ettiğini ifade etti.
İSMAİL ERÜNSAL: EMANETİ ASIL SAHİBİNE TESLİM ETTİM
Prof. Dr. İsmail Erünsal, yıllar boyunca topladığı yazma eserleri millete ait bir emanet olarak gördüğünü açıkladı. Koleksiyonunu Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesine bağışlama kararını bu anlayış doğrultusunda aldığını belirten Erünsal, eserleri asıl sahibine teslim ettiğini söyledi.
Erünsal, yazmaların daha iyi koşullarda korunmasının ve daha fazla insanın eserlerden yararlanabilmesinin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu dile getirdi. Akademisyenin şahsi koleksiyonunda bulunan eserler, bağışın ardından Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesinin bünyesine katıldı.
525 YAZMA ESERİN BAKIM VE DİJİTALLEŞTİRME İŞLEMLERİ İKİ AYDA TAMAMLANDI
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, 6 Ağustos'ta bağışlanan 525 eserlik koleksiyonun dijital erişime hazırlanması için çalışma başlattı. Yaklaşık iki ay süren süreçte eserlerin bakım, onarım, dijitalleştirme ve kataloglama işlemleri tamamlandı.
Çalışmalar kapsamında yazma eserlerin fiziksel korunmasına yönelik işlemler gerçekleştirilirken dijital kopyaları da hazırlandı. Kataloglama sürecinin tamamlanmasıyla koleksiyon erişime uygun hale getirildi. Şeyh Galib'in kendi el yazısıyla hazırladığı Divan da aynı süreçte dijital ortama aktarılan eserler arasında yer aldı.
SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİNDEKİ KOLEKSİYON DİJİTAL ERİŞİMDE
Prof. Dr. İsmail Erünsal'ın bağışıyla Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesine kazandırılan koleksiyonun dijitalleştirilmesi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yürüttüğü çalışmaların ardından tamamlandı. Toplam 525 eserin elektronik ortama aktarılmasıyla birlikte nadir yazmalar, müellif hattı nüshalar ve tek nüsha eserler dijital erişim kapsamına alındı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından duyurulan çalışmayla Şeyh Galib'in gençlik yıllarında kaleme aldığı Divan da dahil olmak üzere koleksiyondaki eserler dünyanın farklı bölgelerindeki kullanıcıların incelemesine sunuldu. Orijinal yazmalar Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesinin koleksiyonunda korunurken dijital nüshaları üzerinden erişim sağlanabilecek.




