Önünden milyonlarca insanın geçtiği ama az bilinen bir eser: Zamanının Greenwich’i Milyon Taşı

​​​​​​​1884 yılında Washington’da Uluslararası Meridyen Kongresine kadar başlangıç meridyeni olarak Yerebatan Sarnıcı yakınında bulunan “Milyon Taşı” kabul görüyordu.

Önünden milyonlarca insanın geçtiği ama az bilinen bir eser: Zamanının Greenwich’i Milyon Taşı

Bu taş, Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan ‘Sıfır Noktası’ydı. Bizans İmparatorluğu’nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktası idi. İtalya’da Roma şehrinde bulunan bir diğer anıt olan “Milliarium Aureum” ile aynı işlevi görmekteydi. Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından bugünkü Sultanahmet Meydanı’na IV. yüzyılda yerleştirildiği düşünülen Milyon Taşı, İstanbul’u dünyanın merkezi olarak konumlandırmıştı.

Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de şehir bu merkeziliğini korumuştur. Milyon Taşı (sıfır taşı) dünyayı Doğu ve Batı diye ikiye ayırırken Coğrafya biliminde kullanılan boylamların ilki olan Sıfır Boylam da Ayasofya’nın hilalinden geçiyor diye kabul edilmişti. Zaman buna göre belirlenmiş ve uzun yıllar pek çok ülke saatlerini İstanbul’a göre ayarlamışlardı.

Ta ki 1884 yılına kadar… 1884’te Washington’da düzenlenen Uluslararası Meridyen Kongresi’nde başlangıç meridyeninin konumu İstanbul’dan Greenwich’e taşınmıştır.

Osmanlı’da zaman kavramı şu şekildeydi: Gün başlangıcını akşam namazından itibaren başlatıyorlardı. Yani güneş battıktan sonra saatlerini 12.00 yapıyorlardı. Buna ‘ezanî saat’, ‘alaturka saat’ de denilmektedir. Kongreden sonra Osmanlı’da çift saat sistemi kullanıldı. Bunlardan birisi ‘vasati saat’ bir diğer adıyla ‘alafranga saat’ dediğimiz Greenwich esas alınarak kullanılan saattir. Bu ezanî saat uygulaması 1932 yılında çıkan Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişiklik Kanunu’na kadar devam etmiştir. Bu tarihten itibaren ülke genelinde de tamamen Greenwich esas alınan saat sistemi kullanılmaya başlamıştır.

Milyon; ilk yapıldığında dört yöne bakan bir kapı ve bu noktada kesişen yolların üzerine yükselen, dört sütun üzerine oturmuş bir kubbeden oluşmaktaydı. Tetrapylon mimari ismi ile anılan bu yapılar, Roma kültürünün önemli öğelerinden biriydi. Milyon anıtının ve kubbesinin üzerinde birçok Bizans dönemine ait heykel ve kabartma bulunmaktaydı ve bu anıtın ihtişamını çok daha fazla arttırmaktaydı. 16. yüzyılda İstanbul’a su taşıyan kemerlerin genişletme çalışmaları esnasında yıkılıp ortadan kaybolmaya başladığı tahmin edilmektedir.

Günümüzde Fatih Cağaloğlu’nda yer almakta olup Ayasofya Camii karşısında Sultanahmet Meydanı’nın kuzeybatı köşesindeki Yerebatan Sarnıcı’nın girişinin yakınında, tramvay yolunun yanında bulunur. Bugüne kadar birçok kişinin fark etmeden yanından geçtiği bu taş, tarihi bir özellik taşıyor. Milyon Taşı, Roma kültüründe önemli bir tarz olan tetrapylon (dört sütun, dört kapı ve bir kubbeden oluşan dikdörtgen yapı) şeklinde yapılmıştır. Yapıldığı dönemde kubbesinde kabartmalar ve heykeller bulunsa da zamanla tarihi taşın bir kısmı yıkılmıştır.

Dünyadaki bazı şehirlerin Milyon Taşı’na uzaklıkları:

Lefkoşa - 1846 km

Bakü - 1756 km

Moskova - 1757 km

Mekke - 2407 km

Berlin - 1740 km

Amsterdam - 2214 km

Tahran - 2040 km

Roma - 1377 km

Paris - 2258 km

Şam - 1488 km

Tokyo - 8954 km

Londra - 2502 km

YORUM EKLE