Hicret ve Tenha Sözler şairi!

"Bir uzun soluk, bir ikindi çayı yeter bu şiirleri okumaya. İnsanın üzerinde öğle uykusu tadı bırakır bu şiirler..."

Hicret ve Tenha Sözler şairi!

Merhum Akif İnan’ın sendikacı yönü, onun şiirini gölgeleyen bir şeydir sanki. Akif İnan’ı anarken birçok yönü üzerinde dururuz da şiirlerini/şairliğini ıskalarız gibime geliyor. Mesela onun iki şiir kitabı olduğunu birçoklarımız bilmeyiz belki de…

Akif İnan’ın nesir kitaplarının yanında mütevazı bir yeri vardır şiirlerinin. İki kitabının hacmi de küçüktür. Bir uzun soluk, bir ikindi çayı yeter bu şiirleri okumaya. İnsanın üzerinde öğle uykusu tadı bırakır bu şiirler…

Şiir kitaplarının isimleri arasında iki şiir kitabında da olduğu gibi bir insicam söz konusudur. Tenha Sözler ve Hicret. Hicret ‘tenha bir söz’dür aslında. Konuşmadan çok şeyin ifadesidir. Eylemin konuşmasıdır. Bu yönüyle Akif İnan şiir kitapları aslında tek bir şiir kitabı olabilme özelliği de taşır.

Çokça Yorumlandı Bu Şiirler!

Tenha’daki şiirlerin küçük bir kısmı hariç gazel formatındadır. İkişer dizelik bölümlerden oluşurlar. Hicret’teki şiirlerin ise tamamı ikişer dizelik bölümlerden oluşan, klasik formu çağrıştıran şiirlerdir. Akif İnan’ın şiirinde biçim divan edebiyatına yakın durur ve bir takım tekrarlar ve mısra sonu ses benzerlikleriyle bir müzik yakalanır. Bu yüzden birçok şiiri birçok sanatçımız tarafından bestelenmiştir. Mescid-i Aksa ve El Gazeli şiirlerini buna örnek gösterebiliriz. Ya da Ömer Karaoğlu’nun yorumladığını bildiğim Şehir Gazeli.

Tebliğci Şiir!

Akif İnan şiirlerinin bazıları  şahsi dertlerin, duyguların, isteklerin, bir insanın kaotik yanının ortaya koyduğu şiirlerdir. Bazı şiirleri ise bir yol gösterici, tebliğci, uyarıcı şiirlerdir. Uzun yıllar ve hala Akif İnan’ın Mescid-i Aksa şiiri bize Filistin meselemizi hatırlatır:

“Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde

Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu

Varıp eşiğine alnımı koydum

Sanki bir yer altı nehri çağlıyordu”

Mahrem Aşkların  Şairi!

Akif İnan’ın tebliğci şiirinin yanında şahsi dertlerin, duyguların, isteklerin, bir insanın kaotik yanını ortaya koyan şiirlerinin olduğunu söylemiştik. Hicret’teki Mahzen şiiri bu savımız için önemli bir şiirdir. Şiirin başlığı bile aşkın o mahcup yanını ortaya koyar niteliktedir. Mahzen başlığı bize bir kuytuluğu, bir saklanmışlığı çağrıştırıyor çünkü. “Çevir gözlerini içimden yana / Sırrını saklayan mahzeninim ben” mısralarıyla başlar bu iç okşayıcı şiir. Burada bir hitap vardır şair tarafından: “Uzat umutlarını düşlerime dek / Hiçbir şeyin değil hep seninim ben” der. Ve şiiriyet açısından oldukça yüksek bir mısrayla bitirir şiiri: “İyi bil neyimsin benim nenim ben”

Akif İnan’ın genel olarak tüm kitapları olmakla birlikte özelde şiir kitapları asla hak ettiği yerde değildir. Sağlıklı şiir okuyucusunun yapması  gereken şey en kısa zamanda Akif İnan’ın şiir kitaplarını  da kitaplığına katmasıdır.

Bütün bu söylediklerimizden sonra Akif İnan’ın çok sevdiğim şiirlerinden biri olan El Gazeli’ni hep birlikte okuyarak bitirelim haberimizi. Bütün haber yazısı bir yana bu şiir bir yana…

El Gazeli

Ellerine sarın kalbimin içi

O ayla boyanmış nar ellerine

Bahar ellerine giydir düşleri

Göksel şarkıları sar ellerine  

O kar ellerine yar ellerine

Deme sabah akşam var ellerine  

Rüzgâr mı asker mi biçti yolumu

Önünde kaç engel var ellerine 

Bitirip şu kuru kara ekmeği

Göç etsem diyorum yar ellerine 

Besim Bal  bildirdi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
hasan musa
hasan musa - 14 yıl Önce

Mescidi aksa adlı şiirini çok iyi yorumlamışlar...

http://www.youtube.com/watch?v=dEOdppUyLa8

hasan
hasan - 14 yıl Önce

el gazelinin de bi yorumu vardı keşke onu da yayınlasanız....

davut
davut - 14 yıl Önce

Solun 3. sınıf yazarlarına methiye düzmek varken seni kim hatırlar ey kudüs şairi..

Ali imran korkmaz
Ali imran korkmaz - 2 yıl Önce

ilk firsatta değerli hocamın kitabını alacağım