Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Teşrif-i Mevlana etkinlikleri kapsamında bu yıl altıncısı düzenlenen Sufi Sinema Festivali, yurt içi ve yurt dışından yapımcı, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla başladı. Festivalin açılışı, Taş Bina Kültür Sanat Merkezi'nde yapıldı.
Festivalin Genel Sanat Yönetmeni İhsan Kabil, Konya'nın farklı kültürleri bir araya getiren özel bir şehir olduğunu belirterek, “Duygularımızı yüceltiyor, ruhumuzu yükseltiyor” dedi.
“KONYA, SİNEMA ÜRETİM MERKEZİ OLMALI”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, festivalin ana temasının “Aynada gördüğün suret senin, aynanın değil” sözü olduğunu hatırlatarak, Konya’yı bir film, belgesel ve dizi üretim merkezi haline getirmek istediklerini söyledi. Altay, sinema alanında altyapının güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Altay, sadece film gösterimiyle sınırlı kalmayan festivalin, aynı zamanda senaryo destekleri, söyleşiler, paneller ve atölyelerle sektöre katkı sunduğunu vurguladı. MESEL – Medeniyet ve Sinema Akademisi ile gençlere yönelik online eğitimlerin başlatılacağını da duyurdu.
TİPLEŞEN ORGANİZASYONLAR ARASINDA YERİNİ ALDI
Festivalin, Şeb-i Arus törenleri, Mistik Müzik Festivali ve Kitap Fuarı gibi önemli etkinlikler arasına katıldığını söyleyen Başkan Altay, farklı yaş gruplarına ve ilgi alanlarına hitap eden zengin bir içerik sunulduğunu belirtti.
VALİ AKIN: “KÜLTÜREL KÖPRÜNÜN TAŞLARINI KOYUYOR”
Konya Valisi İbrahim Akın, festivalin doğu ile batı arasında bir kültürel köprü görevi üstlendiğini belirtti. Vali Akın, “Bu festival, maddeden manaya taşıyan bir tecrübe sunuyor” ifadelerini kullandı.
FESTİVALDE GÖSTERİM VE ETKİNLİK ALANLARI
Festival boyunca farklı mekânlarda çeşitli yapımlar ve etkinlikler sanatseverlerle buluşturulacak.
Mevlana Kültür Merkezi'nde tasavvuf içerikli uzun metrajlı filmler gösterilecek.
Depo No: 4’te belgesel film gösterimlerine yer verilecek.
Kültürpark'ta açık hava sinemasında gişe yapmış yerli yapımlar izlenebilecek.
Şehrin farklı sinema salonlarında çocuklara özel animasyon filmler gösterilecek.
ULUSLARARASI KATILIMLA KÜRESEL MESAJ
Festival, Bosna, İran, ABD, İngiltere, Özbekistan ve İtalya gibi farklı ülkelerden sinemacıları Konya’da buluşturuyor. Amaç, tasavvufun evrensel mesajlarını sinema diliyle dünya izleyicisine ulaştırmak.
11 MAYIS’A KADAR SÜRECEK
6. Sufi Sinema Festivali, 11 Mayıs’a kadar Mevlana Kültür Merkezi, Taş Bina Kültür Sanat, Depo No: 4 ve Kültürpark gibi mekânlarda sinemaseverleri ağırlamaya devam edecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra söyleşiler, paneller, senaryo destekleri ve uygulamalı atölyeler de düzenlenecek.