Okuduklarımızla edindiğimiz malumatlar, bize yeni bilgiler ve görgüler kazandırıyor. Bu bakımdan ne okuduğumuzun önemi yadsınamaz. Okuduklarımızın beklenen tesiri göstermesi için de bir usûl takip etmemiz gerekli. Aksi halde okuma eylemlerimiz zaman öldürmeye dönebilir.
Şair ve psikiyatr Prof. Dr. Kemal Sayar'dan neler okuduğunun cevabının yanısıra üç de kitap tavsiyesi aldık.
Şu an hangi kitabı/kitapları okuyorsunuz?
Bugünlerde Tony Judt'un “Kötülük Kol Gezerken” ve Zygmunt Bauman'ın “Akışkan Modern Dünyadan 44 Mektup” kitaplarını okuyorum. Bu iki kitap, yaşadığımız çağı daha iyi anlamak ve içinde bulunduğumuz sorunları derinlikli bir biçimde kavrayabilmek için yardımcı olabilecek kitaplar.
Kendinize ait bir kitap okuma usûlünüz var mı?
Birkaç kitabı yavaş yavaş okuyarak, birinden diğerine geçerim.
Kitap fuarlarına gider misiniz?
Evet, giderim. Gözden kaçırdığım pek çok kitabı fark etme imkânı bulduğum için fuarları önemsiyorum.
Takip ettiğiniz bir süreli yayın var mı, dergi ya da site?
Şu an düzenli olarak takip ettiğim bir yayın yok. Kitapçılara gittikçe karıştırarak alıyorum. Zaman zaman edebiyat dergilerini düzenli olarak izlerim. Haber ve yorum sitelerine ve kitap sitelerine düzenli olarak bakarım.
Varlığına dikkat çekmek istediğiniz bir kitap, dergi veya yazar var mı?
Gai Eaton'un önemli bir mütefekkir olduğunu ama ülkemizde yeterinde ilgi uyandırmadığını düşünüyorum. Bütün kitaplarını tavsiye ederim. H2O Yayınları ilginç kitaplar yayınlıyor.
İngilizcesinden okuduğum Tim Kasser'in “The High Price of Materyalism” kitabı, ülkemizde Ufuk Kitapları'nca “Para Var Huzur Yok” adıyla yayınlandı. Bu kitabı da öneririm.
Bir de İz Yayıncılık'tan Ernest Becker'in “Ölümün İnkârı” isimli kitabını hararetle tavsiye ederim.
Ahmed Sadreddin sordu