Esenler Belediyesi, Malatya Konfederasyonu (MAKON) ve Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği (MASTÖB) iş birliğiyle, 17. yüzyılın önemli mutasavvıf ve şairlerinden Niyazi-i Mısri için anma programı düzenlendi. Ramazan ayının 15. gününde gerçekleşen etkinlik, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Geceye, Türk Tasavvuf Musikisi sanatçısı ve Cerrahi Tekkesi 22. postnişi Ahmet Özhan, seslendirdiği “Niyazi-i Mısri İlahileri” ile katkı sundu. Program, Adem Bilgetay’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Etkinliğe Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Emrullah Erkuş, İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Belli, İstanbul Malatyalılar Dernekler Federasyonu Başkanı Aziz Damar, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“BİZE DAYATILAN PARADİGMALARA DİRENDİK”

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, sohbetin, tefekkürün ve hatırlamanın önemine değindi. Göksu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Tarihi yolculuğun bu ayki durağı: Osmanlı Musikisi Tarihi yolculuğun bu ayki durağı: Osmanlı Musikisi

“Efendimiz SAV, hadis-i şerifinde nasihatı anlatırken üç kere tekrarlar. Zaman zaman düşünürüm, neden ‘Din nasihattir’ diye tekrarlar? diye. Demek ki nasihatin, konuşmak ve sohbet etmenin ötesinde tefekkür etmek, hatırlatmak ve tanıtmak gibi farklı anlamları var. Niyazi Mısri’nin veciz bir ifadesi var: ‘Kaybolan aranır, uzaksa gidilir’. Biz aslında kendi siyasi tarihimizin 100 yılında zaman zaman hüzünlerle zaman zaman mutluluklarla karşılaştık. Bize dayatılan paradigma, Batı’dan esen rüzgarla kendi kültürümüzü, kendi öncülerimizi ötekileştirmek, onları yok saymaktı. Kalkınmanın ve büyümenin sadece Batı’nın değerleriyle olacağına dair bir paradigma hakimdi. Biz o paradigmaya karşı direnen nesilleriz.”

“BİR TOPLUM DEĞERLERİYLE AYAKTA KALIR”

Konuşmasının devamında Göksu, kültürel bağların önemine değindi. Şu ifadeleri kullandı:

“Birçoğumuz kendi kültürel kodlarımızı maalesef öğretmek ve öğrenmekte ihmalkâr olabiliyoruz. Bir toplum değerleriyle ayakta kalır. İşte bu programla Malatyalı kardeşlerimizin Niyazi-i Mısri’yle bir bağı olduğunu göstermeye çalıştık. Malatya’da doğan ve Malatyalı olan birçok kardeşimiz Niyazi-i Mısri ismini belki bugün ilk defa öğrendi.”

NİYAZİ-İ MISRİ’NİN HAYATI VE TASAVVUFİ YÖNÜ ANLATILDI

Program kapsamında İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Belli, Niyazi-i Mısri’nin hayatını ve tasavvufi yönünü ayrıntılı bir sunumla aktardı. Sunumda, Niyazi-i Mısri’nin edebi kimliği, sufî düşüncesi ve yaşadığı dönem ele alındı.