Ayetin bir tefsiri olarak arıdaki mucize

Muhtelif renklerde şurubun arının karnından çıktığını ilahi mesajdan öğrendik.

Ayetin bir tefsiri olarak arıdaki mucize

Aziz kitabımız Kuran’ı Kerim’ in 16. suresi, bal arısı anlamına gelen “Nahl” adını almıştır. Bu Surenin 68. ve 69. ayetlerinde bal arısından, yuvalarından, floradan, mucizevi arı davranışlarından, baldan ve balın insanlara şifa veren özeliğinden bahseder. Ayetin son cümlesinde düşünen toplumlar için bal arısında büyük ibretlerin olduğu mesajı verilmektedir.

وَأَوْحَىٰ رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِي مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتًا وَمِنَالشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَ

68- Rabbin bal arısına, dağlardan, ağaçlardan ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edinmeyi vahyetti.


ثُمَّ كُلِي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلًا ۚ يَخْرُجُ مِنْبُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ ۗ إِنَّ فِي ذَٰلِكَلَآيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

69- Sonra floradan ye, böylece boyun eğerek Rabbinin yolarını meslek edin. Onların abdomenlerinden renkleri muhtelif nektar çıkar, insanlar için şifa ondadır. Muhakkak bunda tefekkür eden bir kavim için elbette bir âyet vardır.Arının fizyolojisi

Yukarıdaki ayetleri, mesleğim gereği arıcılık kursları veren birisi olarak dikkatinize sunmak isterim. dünyabizim.com sitesi kopyala yapıştırmayı sevmediğinden ayetlerin meallendirilmesini de çok az Arapça bilmeme rağmen farklı meal, kitap ve sözlük yardımıyla kendim meallendirdim.

68. ayette son kelimeye kadar mealciler arasında önemli bir farklılık gözlenmezken, kelime anlamı çardak, gölgelik, çatı gibi anlamlara gelen ‘araşe’ kökünün  meallendirilmesinde farklılıklar oluşmuştur. Ancak netice itibariyle bu fiil imal edilen arı evinden bahsetmektedir.

Yabanda arı aramaya çıkanlar bilirler ki arıların barınakları ağaçlar ve kaya kovuklarıdır.

Ayetlerde belirtilenler

Bütün semerelerden ye emriyle başlayan 69. ayetin semereden muradı floradır. Arı kolonisinin bulunduğu çevredeki bütün bitki topluluklarına flora denilir. Ayetin ikinci cümlesinde mealciler tam anlamıyla zorlanmışlar, seleke kökünden gelen kelimeye farklı anlamlar vermişlerdir. Bu cümleye arıcı gözüyle baktığımızda arının kesinlikle isyan etmeden tam bir boyun eğme ile Allah’ın yollarını meslek edindiğini görürüz. Arı çok iyi bir haberleşme uzmanı, çok titiz bir temizlikçi, şifa veren eczacı, yurdunu savunan çok iyi bir asker, çok şefkatli çocuk bakıcısı, kıskanmadan besin kaynağının yerini bildiren haberci olarak alanında uzman bir meslek sahibidir.

Arıdaki mucizearı yuvası

Ayetin üçüncü cümlesinde ise balın ham maddesinden ve arının anatomisinden bahseder. Arı baş, toraks ve abdomen denilen üç kısımdan oluşur. Abdomen arının karnıdır ve içerisinde ön mide olarak bilinen kursak vardır. Bu kursağın bulunduğu yeri, arıyı tanımayan kişinin bilmesine imkân yoktur. Mesela arı sütü bezleri karında değil baştadır. Bunu da arıyı tanımayan kişi bilemez. Ancak ayet bize renkleri muhtelif şerbetin (nektar) arının karınlarından çıktığını haber vermektedir. Burada Peygamberimiz bal şerbetini sevmesine rağmen arıcı olmadığını dolayısı ile arıyı ve anatomisini tanıma ihtimalinin olmadığına dikkatinizi çekmek isterim. Balın adı Arapçada asel dir. Ayet arıların karınlarından çıkan şeyin bal olduğunu söylemez. Çünkü bal değildir. Ancak balın hammaddesi çeşitli renklerde olan nektardır. Bu ürün daha sonra kovanda su oranı % 17-20 ye düşürülerek bala dönüştürülür.

Daha sonraki cümlede artık herkes tarafından bilinen balın şifa verici özelliğinden bahsetmektedir. Son cümlede ise düşünen topluluklar için arıda ve arı ürünlerinde ibret verici ayetler olduğunu belirtmektedir. Arılar koloni halinde yaşarlar kolonide tefrika yoktur. Arı ailesindeki bireylerin sayısı arttıkça tehlikelere karşı koyma kolaylaşır ve üretim artar. Aynı koloniden arıların kavga ettikleri tespit edilmiş bir durum değildir. Arıların ömrü çok kısadır. Ömrü en kısa olan en çok çalışandır. Bu kısa hayata rağmen (Kovan içinde 21 gün, kovan dışında 21 gün toplam 42 gün) çalışmada tembellik göstermez.

Bereketi arı hareketinde görürsünüz. Kışı geçirmek için kış salkımı oluşturur ve bir yumak halinde birbirlerine kenetlenirler. Aksi halde kışı geçirmeleri mümkün değildir. Arılarda bir de yalancı ana vardır, başlangıçta her şey normalmiş gibi görünür ancak bu arı kolonisinin akıbeti yok oluştur.

Allah’ın ayetlerindeki her şey ibret almamız için değil mi?

Mehmet Ersoy haber verdi

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hanife TAŞÇI
Hanife TAŞÇI - 12 yıl Önce

Sayın Abdullah Bey, Allah cc O na bildirmek istediklerini bildirir. Sizin yorumunuzla Peygamberimizin sivrisineğin ya da her şeyin anatomisini de bildiği anlamı çıkıyor. Oysa ki Naziat Suresi 42-44. ayetlerinden anlıyoruz kisadece Rabbimin bildirdiklerini peygamberimiz bilebilir.

Abdullah Tarık
Abdullah Tarık - 12 yıl Önce

Yazuı güzel hazırlanmış ama;" Peygamberimizin arının anatomisini bilmesi ihtimali yoktur" hiç de doğru olmamış.Nereden biliyor sayı yazar bunu?O bir peygamberdirr ve ona Allah bildirir,bunuu böyle bilmek gerekir.Hatırlatmış olalım!

sabri ünal
sabri ünal - 12 yıl Önce

"Arılarda bir de yalancı ana vardır, başlangıçta her şey normalmiş gibi görünür ancak bu arı kolonisinin akıbeti yok oluştur." cümlesini anlayamadım, bu nasıl bir olaydır... Arıcılık yapmadığım için neye yorumlayacağımı bilemedim.

Hüsrev Demirulus
Hüsrev Demirulus - 2 yıl Önce

Döllü yumurtalardan işçi arılar, dölsüz yumurtalardan ise erkek arılar çıkar. Bu arılara has Allahın bir mucizesidir. Ayrıca kraliçe arı da arı sütü ile zengin beslenmiş işçi arı yumurtasının başkalaşarak kraliçe arı dönüşmesiyle olmaktadır. Bu da arılara özgü başka bir mucizevi. Arılara ait mucizelerden sadece iki tanesi bunlardır.