Gülhane Parkı'nın girişinde Ahmet Hamdi Tanpınar'ın adını taşıyan bir müze kütüphane var. 2011 yılında Alay Köşkü’nde açılan kurum, Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde başlattığı "Edebiyat Müze Kütüphaneleri'' projesi kapsamında 2011'den bu yana hizmet veriyor.
Günümüzde Türkiye'nin 6 coğrafi bölgesinde açılan edebiyat müze kütüphanelerinde aranan ortak özelliklerin başında tarihi bir mekana kurulmuş olması geliyor. Kütüphaneye ev sahipliği yapan Alay Köşkü, Sultanahmet, Sirkeci ve Almedar caddesine hakim bir konumda yer alıyor. Mekan Osmanlı döneminde padişahların seyir noktasıydı. Savaşa giden temsili birliklerin alay geçitleri ya da resmi törenler buradan izlenirdi.
İkinci Mahmud Han tarafından yaptırılan Alay Köşkü, edebiyat tarihiyle gösterdiği bütünlükle ön planda. Zira burası 1928'de Sanayi-i Nefise Mektebi'nin güzel sanatlar çatısı altında edebiyat şubesinin toplantılarının yapıldığı adresti.
Müze müdiresi Süheyla Acar, kurum hakkında şu bilgileri verdi: “Ahmet Hamdi Tanpınar bir edebiyat şûrası toplamış ve o günün önemli isimlerine, edebiyat alanında çalışma yapan herkese imkan sağlamış, burada yapılan toplantılar edebiyatımıza yön vermek konusunda yeni ufuklar açmış. O yüzden bu kütüphaneye İstanbullu oluşu ve edebiyat alanında bu tür çalışmalar yaptığı için Ahmet Hamdi Tanpınar ismi veriliyor.”
İstanbul konulu kitaplar da müzede
Kütüphaneye dönüştürülen bu tarihi köşk, yaklaşık 8 bin eser ve yayına kucak açıyor. Bunlar arasında süreli yayınlar ve yazma eserler başta olmak üzere Türk edebiyatının en önemli eserleri var. Müze, İstanbul'da yaşamış ve İstanbul temalı eser veren yazar ve şairlerin eserlerini de özel bir bölümle ziyaretçilerine sunuyor. Nedim, Orhan Pamuk, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Yahya Kemal gibi ünlü edebiyatçılara ait büstler müzede sergileniyor. Müzedeki özel köşelerde edebiyata gönül vermiş yazar ve şairlerin özel eşyaları da gözler önüne seriliyor.
Kütüphanedeki 1000'i aşkın İstanbul konulu kitapsa araştırmacı ve okuyucular için zengin bir arşiv niteliğinde. Müze müdiresi Süheyla Acar, İstanbul kitaplığı hakkında şunları söyledi: "Kitapların konuları İstanbul. Bine yakın kitabımız var. Edebiyat kısmını yazılı basılı malzeme oluşturuyor."
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, yıl boyunca kültür sanat etkinlikleri ve edebiyat söyleşilerine de ev sahipliği yapıyor. Müze kütüphane, Pazar günleri hariç her gün 10:00'dan 20:00'a kadar ziyarete açık.
Ayşe Sonuşen