Hazret-i Hüseyin’in kızları
Fatih’te Kocamustafapaşa’da, Sünbül Efendi Camii’nin avlusunda, Halk arasında yaygın olarak “Çifte Sultanlar” şeklinde tanınan Hz.Kerîmeteyn-i Muhteremeyn, kaynakların çoğunda Hazret-i Hüseyin (r.a.) Efendimizin kızları olarak geçmektedir. Bazı kitaplarda da Hz.Hüseyin’in oğlu Zeynelâbidîn’in kızları, yani torunları olduğu kayıtlıdır.
Fâtıma ve Sâkine kardeşler
Rivayete göre Çifte Sultanlar, Emevi zulmünden dolayı memleketlerini terk etmişler, İstanbul’u fethetmek üzere gelen ashab-i kiram ile birlikte orduya hizmet ederek buraya gelip, kabirlerinin bugünkü bulunduğu yerde ikamet etmişler. Dönemin Rum Tekfuru bu iki kardeşi, iki oğluna almak isteyip, cevap vermeleri için kırk gün mühlet vermiş. Ancak onlar bu işe razı olmamışlar, bu müddet zarfında ruhlarını kabzetmesi için Allah’a dua etmişler. Bu duaları kabul olunmuş ve kırk günün sonunda vefat etmişler. Onlarla beraber bulunan Hz.Cabir bin Abdullah’ın hanımı Daye Hatun tarafından gaslolunarak günümüzdeki mahale defnedilmişler.
Bir başka rivayete göre ise Kerbela Savaşı’ndan sonra, bu iki kardeş, esir pazarlarında satılarak Bizans’a gelmişler. İslam büyüklerinin kızları olduğu anlaşılınca buradaki manastıra konulmuşlar. İmparatorun kızı Katerina onlarla yakından ilgilenip Hıristiyan yapmak isterken kendisi Müslüman olmuş. Doğrusunu Allah bilir.
Kabri Sultan II.Mahmud yaptırmış
Etrafı demir şebeke ile çevrili kabir Sultan II.Mahmud Han tarafından yaptırılmış ve Sultan Abdülmecid Han zamanında tezhip olunmuştur. Şebekenin üzerinde, toplam on altı saç plaka vardır. Bunların üzerinde 1813 yılında Hattat Yesarizade Mustafa İzzet Efendi tarafından ta’lik hat ile yazılmış bir şiir vardır.
Bu meşhed kim ziyâretgâh-ı erbâb-ı muhabbetdir
Gubâr-ı anberîn-i köhl-i erbâb-ı basîretdir
Kafes Yâ Hû tehîdir sanma etrâfında bu câyın
Müşebbek âşiyân-ı tûtiyân-ı bâğ-ı cennetdir
Veren feyz ü şeref bu gülistân-ı cennet-âsâya
İki gül gonca-i gülnihâl-i gülzâr-ı siyâdetdir
Şehîd-ı Kerbelâ Sultân Hüseyin’in durterânından
İki sultân medfûn olduğu bunda rivâyetdir
Bu câye ihtirâmı Gâzî Hân Mahmûd-ı Adlî’nin
Delîli yümn ü tevfîk ü saâdettir kerâmetdir
Bu cây-ı pâki tezyîn etmeden ol kutb-i devrânın
Murâdı hânedân-ı mefhar-ı kevneyne hürmetdür
O hâkân-ı kerâmet şân ü ârif şâh-ı âgâhın
Bu hidmetde muvaffak olduğı bî reyb ü minnetdir
Ola sad-sâl ma’mûr ü mu’ammer taht-ı âlîde
Vücûd-ı lâzimü’l-mevcûdu Mevlâ’ya emânetdir
Eser-i kilki dâî-i devlet
Yesârîzâde Mustafâ İzzet
Sene: 1227 (1812)
Doğan Pur haber verdi
Selam olsun ehlibeyte