Sahaflar Çarşısı Üsküdar’a çok yakıştı!

Beyazıt Sahaflar Çarşısı, Beyoğlu’nda Aslıhan Sahaflar Çarşısı, Kadıköy’de Akmar Pasajı derken halkaya yeni bir isim daha eklendi: Üsküdar Sahaflar Çarşısı…  Büyük bir katılımla 2 Aralık 2022 tarihinde hizmete açılan Üsküdar Sahaflar Çarşısı’nda birbirinden kıymetli her türden kitap bulmak mümkün. Yaşar Yeşil yazdı.

Sahaflar Çarşısı Üsküdar’a çok yakıştı!

Üsküdar; kültür, sanat, kitap, fuar, festival gibi çok önemli etkinliklere ev sahipliği yapan şirin bir ilçemiz. Diğer etkinlikleri ayrı tutarak sahaf festivallerinden söz edecek olursak, Üsküdar Belediyesi 2014-2017 yılları arasında 4 sahaf festivali gerçekleştirdi. Bu festivallerde binlerce insan kitapla buluştu.  Belediye Başkanı sayın Hilmi Türkmen Bu festivallerden birinde “Üsküdarlı sahaflara bir sahaflar çarşısı kazandırmayı planladıklarından” söz etmişti.

Üsküdarlı sahaflar Başkanın bu haberinin gerçekleşmesi için sabırla beklemeye başladılar. Ha bugün ha yarın derken aradan 7-8 yıl geçti. Başkan Hilmi Türkmen verdiği sözü sonunda yerine getirdi. Nihayet 440 yıllık tarihi Mimar Sinan Çarşısı onarılarak 2022 yılının son ayında Üsküdarlı sahaflara tahsis edildi. Çarşının caddeye değil de meydana bakan tarafında Kırkambar Sahaf, Kalender Sahaf, Ekin Sahaf, Bahtiyar Sahaf, Elvin Sahaf ve Osmanlıca Sahaf olmak üzere toplamda 6 dükkân hizmet vermeye başladı.

Beyazıt Sahaflar Çarşısı, Beyoğlu’nda Aslıhan Sahaflar Çarşısı, Kadıköy’de Akmar Pasajı derken halkaya yeni bir isim daha eklendi: Üsküdar Sahaflar Çarşısı…  Büyük bir katılımla 2 Aralık 2022 tarihinde hizmete açılan Üsküdar Sahaflar Çarşısı’nda birbirinden kıymetli her türden kitap bulmak mümkün. Açılalı henüz 1 yıl bile olmayan Çarşıya ilgi ve alaka her geçen gün artıyor. İstanbul’un birçok ilçesinden çarşıyı görmeye, gezmeye ve kitap almaya gelenler var. Üsküdarlı sahafların belirtiklerine göre İstanbul dışından gelenler bile çarşıyı ziyaret etmeye geliyorlarmış.

Depremzedelere 600 bin lira yardım

Malum olduğu üzere 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler ülkemizi derinden sarstı. Karınca kararınca herkes depremzedeler için seferber oldu ve bir şeyler yapmaya çalıştı. Üsküdarlı sahaflar da boş durmadı. Üsküdar Sahaflar Derneği adı altında kolektif bir çalışmaya koyulan sahaflar depremzedeler yararına 3 tane kitap müzayedesi gerçekleştirdi. Bu müzayedeye başta Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen olmak üzere, Sabri Koz, İsmail Kara, İskender Pala, Beşir Ayvazoğlu, birçok koleksiyoner ve kitap dostu katıldı. Müzayedelerde 600 bin liranın üstünde para toplanarak AFAD kanalıyla bölgeye gönderildi.

Üsküdar Sahaflar Çarşısı esnafının kurduğu Üsküdar Sahaflar Derneği yakın bir zamanda Çarşının önünde Kapı Önü Mezatı da yapmaya başladı. Her Cumartesi saat 18:00’da yapılan mezatta birbirinden kıymetli, sahafiye değeri olan Türkçe ve Osmanlıca eserler 10 lira gibi sembolik bir rakamla çarşının önünde yapılan mezatta satışa çıkarılıyor. Halka açık yapılan mezata ilgi yoğun. Sokaktan geçen halkın büyük bir teveccüh gösterdiği mezatta dileyen bir bayrak alarak mezata katılıp pey verebiliyor. Mezat öncesi canlı müzik dinletisinin yapıldığı program adeta bir şenlik havasında geçiyor.

Üsküdar Sahaflar Çarşısı’nın etkinlikleri elbette bunlarla sınırlı değil. Çarşı esnafı ilerleyen tarihlerde yine çarşının içinde bulunan sanat merkezinde bir sergi açmayı planlıyor. Üsküdar Matbaası ve bu matbaada basılan eserler temalı serginin çalışmaları hummalı bir şekilde davam ediyor. Çarşı esnafı ayrıca Üsküdar Sahaflar Derneği’nin yayın organı olarak bir kitabiyat dergisi çıkarmayı hedeflediklerini ve bunun çalışmalarına da başladıklarını belirtiyorlar.

Açılışının üzerinden henüz bir yıl bile geçmeyen Üsküdar Sahaflar Çarşısı şimdiden cazibe merkezi olmuş durumda. İsmail Kara, İskender Pala, Sabri Koz, Güler Doğan Averbek, Turan Kışlakçı, Burhan Kavuncu, Dursun Çiçek, İhsan Fazlıoğlu, Ergün Yıldırım, Şaban Sağlık, Muhammed Sani Adıgüzel gibi akademisyen ve yazarlar belli zaman aralıklarıyla çarşıyı ziyaret edenler arasında... Bunların dışında çok sayıda okuyucu, araştırmacı, koleksiyoner ve kitap dostu çarşıyı ziyaret edip istifade ediyor. Oldukça önemli geri dönüşler alınan ve büyük bir teveccühe mazhar olan Üsküdar Sahaflar Çarşısı gerçekten Üsküdar’a çok yakıştı.

YORUM EKLE