Kosova'nın tarih kokan işlemeleri

Kosova’nın yüzyıllık geleneği kıyafetlerde de kendini gösteriyor. Geleneksel kültürün en güçlü tanıkları kabul edilen bu işlemelerin her birinin ayrı bir hikayesi var.

Kosova'nın tarih kokan işlemeleri

Kosova'da el işlemesi ürünler ayrı bir anlama sahip. Yöresel işlemeler Kosova'da geleneksel kültürün en güçlü tanıkları. Her birinin ayrı bir hikayesi olan eşyalar arasında başörtüleri, gömlekler, mendiller kendini gösteriyor. Hazırlanması günler süren ürünler, ev hanımlarının maharetli ellerinde işleniyor.

Yıllar geçtikçe Kosova'da bu gelenek yok olmaya başladı. Gelişen teknolojiyle birlikte el emeği ürünlerin sayısı da azaldı. Prizren'in merkezindeki yöresel kıyafetlerle dikkat çeken bir dükkan, bu geleneğin günümüzdeki son temsilcilerinden Arta Butuci ve ailesine ait. Nenesinden miras kalan bu geleneği sürdüren Butuci, yöresel kıyafetlere el işlemelerini dokuyor.

Butuci’yle birlikte çalışan Sehare Krasnici de Prizren'in yerlilerinden. Yaklaşık 40 yıldır el işlemeleri dokuyan Krasnici'nin tek bir amacı var. O da örf, adet, gelenek ve göreneklerin bekçisi yöresel kıyafetlerin ve el işlemelerinin gelecek nesillere aktarılması.

Kosova düğünlerinin olmazsa olmazları arasında yer alan kaftanlar, kaftanların altına giyilen gömlekler, eşarplar ve mendiller. Her birinin farklı işlemeleri, her birinin ayrı bir hikayesi var. El işi ürünlerin tamamlanma süreci ürünlere göre değişiklik gösteriyor.

İlmek ilmek işlenen oyaların birçoğu gömlek kolları ve mendil kenarlarını da süslüyor. Kosova'da el işlemeleri ile dikkat çeken kıyafetler geleneklerin temsilcisi olmaya devam ediyor.

Gülay Krasniç

YORUM EKLE