Akdeniz'in açık hava müzesi: Tunus

Yüzyıllarca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Tunus, Akdeniz ve İslam kültürünün buluştuğu çok özel bir adres. Ülkedeki kültürel ve tarihi dokuyu başkent Tunus'taki müzelerin yanısıra antik kent Kartaca'da da görmek mümkün.

Akdeniz'in açık hava müzesi: Tunus

Kuzey Afrika'nın incisi Tunus... Akdeniz ve İslam kültürünü buluşturan ülkede Roma döneminden kalan çok sayıda yapının yanı sıra, Osmanlı izleri de mevcut. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgede, yaz aylarında tatil için en çok tercih edilen ülkelerin başında Tunus geliyor. Kültür ve sanat merkezlerinin yoğun olduğu başkent Tunus'ta tarihi birikimleri koruyan bir turizm anlayışı hâkim.

Tunus yarım adası tarihi kentlerle çevrili. Kuruluşu milattan önce 800'lü yıllara uzanan Kartaca bunlardan biri. Fenikelilerin kurduğu antik kent Kartaca, tarih boyunca roma imparatorluğu tarafından büyük yıkımlar yaşadı. Kartaca'dan geriye kalan kalıntılar, bugün ülkenin dokusunda önemli yere sahip.

Kartaca, Tunus'un yaz aylarında en fazla turist çeken ve rağbet gören bölgesi. Uluslararası Kartaca Festivali'nin de merkezi olan bölge, Tunus'ta turizmin kalbi konumunda. Özellikle ülkeye deniz yoluyla gelen turistlerin ilk uğrak yeri de Kartaca oluyor.

Başkent Tunus'ta turistler ilgi gösterdiği yerlerden biri de Tunus Ulusal Seramik Müzesi. Endülüs'te seramik ve çini eğitimi aldıktan sonra, Tunus'a yerleşen ve sanatına burada devam eden Sidi Kasım Zelici'nin 15. yüzyıldan günümüze bıraktığı eserler burada sergileniyor.

Günümüzde Sidi Kasım'ın öncülük ettiği çini ve seramik sanatı Tunus'un geleneksel sanat dalları arasında. Bu sanata özellikle 18. Yüzyılda inşa edilen tüm türbe ve camilerde rastlanıyor. Çini ve seramik sanatına ait en eski örnekler ulusal müzede muhafaza ediliyor.

Kültürel mirası sergileyen müzeleri, tarihi dokusu, doğal güzellikleriyle Tunus turistlerin de gözdesi.


 

Zahit Kaplan haber verdi

YORUM EKLE