Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970'de kaleme aldığı 'Beyaz Gemi', yayımlandığında büyük ses getirdi, milyonlarca okura ulaştı. Aytmatov'un yakın arkadaşı yönetmen Bolot Şamşiyev, büyük ilgi gören bu eşsiz yapıtı, yayınlandıktan kısa bir süre sonra filme aktarmak üzere kolları sıvadı.
Çekimlerine 1973'de başlanan filmle alakalı Şamşiyev şu şekilde konuştu: “Cengiz Aytmatov'un 60'lı yıllarda yazdığı her öyküsü, her romanı, dönemin yeni bir olayı veya yeniliğiydi. Bu nedenle, onun yapıtları Yeni Dünya Yayınevi'nde basıldıktan sonra, Sovyetlerdeki her entelektüel birbirine sorardı, 'Sen Aytmatov'un yeni yapıtını okudun mu?’ diye. Beyaz Gemi romanı da o dönemin çok yeni, çok düşündürücü bir yeniliğiydi."
Beyaz Gemi, ormanlık bir bölgede 6 yetişkinle birlikte yaşayan 7 yaşındaki bir çocuğun hayaller ile gerçek dünya arasındaki yaşamını konu alıyor. Annesi ve babası olmayan bu çocuk, dedesinin anlattığı efsanelerin etkisiyle, Beyaz Gemi'de denizci olarak çalışırken kaybolan babasının hayalini kuruyor. Bir gün o gemiye balık olarak yüzerek gideceğini düşünüyor.
'Beyaz Gemi' filmiyle 100 yönetmen arasına girdi
Yalnızca Kırgızistan'da değil, bütün dünyada okurlar tarafından sevilen roman, film uyarlamasıyla da haklı bir üne sahip oldu. Sovyetler döneminde çekimleri tamamlanan film, yaklaşık bir yıl onay bekledi. Filmin çekimi ve vizyona girmesi için çok zorluk çektiklerini ifade eden Bolot Şamşiyev şöyle konuştu: “Biz çok zorlu şartlarla filmi tamamladık. Ancak film, rafta yaklaşık bir yıl bekletildi. Çünkü onaylanmadı. Bir yıl sonra bazı sahneleri yeniden çekmemizi istediler. Çocuğun şehire gitmesini gösteren sahneyi yeniden çekmemizi istediler. Bunun nedeniyse o sahnede sadece dağlar ve ormanlar görünüyordu. O sahnelerde Sovyet inşaatlarını, onun gerçek varlığını, göstermemizi istediler."
"Beyaz Gemi" yıllar geçse de Kırgızistan için önemini sürdürmeye devam ediyor. Dünya edebiyatında adından söz ettiren romanın filmi de Kırgız sinemasının başyapıtları arasında yer alıyor. Yönetmeni Bolot Şamşiyev filmin Kırgız sinemasının öncülerinden kabul edildiğini söylerken sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Biz filmi çekeli 40 yıl geçti. Film sadece yerli değil, uluslararası sahada da Kırgız sinemasının öncülerinden kabul ediliyor. Aslında başyapıt veya değil demek bize düşmez. Ancak dünya sinemasının 100. yıldönümünde Paris'te 'Tüm zamanların ve halkların en iyi 100 yönetmenleri'nin listesi yayınlandı, sanat hakkındaki en iyileri basan bir kitapta. Tölömüş Okeyev'le biz bu 100'ün içindeydik. Ben de 'Beyaz Gemi' filmi ile yer aldım bu listede."
Uğur Özen haber verdi