7 Mayıs Pazartesi günü İstanbul önemli bir ödül törenine ev sahipliği yapacak: “Uluslararası Zeytin Dağı Barış Ödülleri”. Kudüs Platformu tarafından hazırlanan organizasyon adını Kudüs’ün simgesi haline gelen Zeytin Dağı’ndan almış.
Kudüs Platformu’nun, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştireceği törende çalışmalarıyla Filistin meselesine hizmet eden avtivist, sanatçı veya yardım gönüllüsü olan kişi, kurum ve gruplara ödülleri takdim edilecek.
7 Mayıs’ta dünya barışına hizmet eden benzer çalışmaları teşvik amacıyla verilecek ödüllerin ilkini almaya hak kazanan dört isim ise şöyle: Filistinli karikatürist Naci el Ali, ABD’li aktivist Rachel Corrie, Endonezyalı yardım gönüllüsü Noor Fitri ve İsveçli genç aktivist Benjamin Ladraa. Naci El-Ali'nin adına barış ödülünü yoldaşı, arkadaşı ressam Hani Muhatir alacak. Rachel Corrie adına barış ödülü ise annesi ve babası Cindy ve Craig Corrie'ye verilecek.
Neden bu isimler seçildi, hangi faaliyetleri dolayısıyla bu ödüle layık görüldüler diyorsanız ödül sahiplerini kısaca tanıyalım:
Hanzala’nın babası Naci el Ali
Dünyaca ünlü karikatür sanatçısı Naci Selim Hüseyin El Ali, 1936 yılında Filistin’de doğdu. 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında ailesiyle birlikte Filistin'den sürülerek Lübnan'daki Aynü’l-Hilva Mülteci Kampı’na yerleşti. Bir süre de Beyrut’taki Şatila Kampı’nda kaldı. 1959’da Lübnan’daki Sanat Akademisi’ne girdi, fakat zorlu mültecilik şartları sebebiyle eğitimini tamamlayamadı. 1961’de Çığlık adında bir dergi çıkardı. Çeşitli dergi ve gazetelerde çalıştı. 1979’da Arap Karikatüristler Birliği Başkanı seçildi. 22 Temmuz 1987’de Londra’da İsrailli ajanlar tarafından vurulduktan bir süre sonra şehit oldu.
Dünya çapında pek çok ödüle layık görülen Naci el Ali, ilk karikatürlerini küçük yaşlarda mülteci kampının duvarlarına çizer. İlk karikatürü de o yıllarda el-Hurriye gazetesinde yayınlanır. Çeşitli dergilerde, gazetelerde yer alan çizimleriyle Naci el Ali Filistin topraklarında gerçekleşen zulmü dünyaya anlatmayı hedefler.
Bine yaklaşan çalışması arasında Naci el Ali’yi ölümsüzleştiren eseri hiç şüphesiz Hanzala karakteridir. Bize sırtı dönük duran 10 yaşındaki küçük Hanzala, insani haklardan mahrum bırakılan Filistinlilerin mağduriyetini anlatır. Hanzala karakteri öyle sevilir ki, zamanla Filistin direnişinin sembolü haline gelir.
Naci el Ali hakkında Dünyabizim’de yayınlanan yazılar için tıklayınız: http://www.dunyabizim.com/816/naci-el-ali/tags
İnsanlığın cesur kızı Rachel Corrie
16 Mart 2003’te Filistinlilerin evlerinin yıkılmasını engellemek için kendini buldozerin önüne atan Rachel Corrie, ABD’li bir aktivistti. 10 Nisan 1979 tarihinde Washington’da dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren yardım faaliyetlerine katılan Corrie, Uluslararası Dayanışma Hareketi’ne (International Solidarity Movement) katılarak üç yıl gönüllü olarak akıl hastalarıyla ilgilendi.
Daha sonra The Evergeen State Collage'de sanat dersleri aldı. Bu sırada Refah-Olympia Kardeş Şehir Projesi kapsamında okulunu temsilen Gazze’ye gitti. Rachel, İkinci İntifada sürecinde Gazze’de şahit olduğu İsrail zulmünden derinden etkilendi ve geri dönmedi. Filistin’in bağımsızlığı için çalışmalar yapan aktivistlerle tanışarak onlara katıldı. Gazze’de yaklaşık iki ay kalan Corrie, 16 Mart 2003’de bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek can verdi.
Öldürüldüğünde henüz 24 yaşında olan Rachel Corrie’nin adı insanlık tarihine “Zulüm bizdense, ben bizden değilim” sözleriyle kazındı.
Rachel Corrie hakkında Dünyabizim’de yayınlanan yazılar için tıklayınız: http://www.dunyabizim.com/331/rachel-corrie/tags
Mavi Marmara yolcusu Noor Fitri Moeslim Taher
Endonezyalı bir öğretmen ve yazar olan Noor Fitri Moeslim Taher 1976 yılında Endonezya’da doğar. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra 2008’de Tıbbi Acil Kurtarma Komitesi adını taşıyan bir STK ile Gazze’ye gider. 2009’da bir hastane yapımına katkı sağlamak ve Gazze ablukasını protesto etmek amacıyla düzenlenen Özgürlük Filosu eylemine katılır.
İsrail saldırısı sırasında Mavi Marmara’da kadınlara ayrılmış bölümde yer alan Noor Fitri, korku dolu anlarda yaralılara yardım eden bir doktora asistanlık yapar. Onun çilesi geminin Aşdod Limanı’na varmasıyla bitmez. Endonezya’nın İsrail büyükelçiliği olmadığından uzun bir süre alıkonulur. Endonezyalı insani yardım gönüllüsü o anları “Mavi Marmara’da Peygamberimizin ve ashabının yaşadıklarını bizzat tecrübe ettik” sözleriyle anlatır.
Ülkesine döndükten sonra kadın ve çocuklara yardım amacıyla Adara Relief International örgütünü kuran Noor Fitri; savaş, çatışma, doğal afet gibi sebeplerle mağdur olanlara hizmet amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Özgürlüğü adımlayan genç aktivist Benjamin Ladraa
Filistin halkının yaşadığı zulmü gündeme taşımak amacıyla yollara düşen İsveçli aktivist Benjamin Ladraa, Yahudi asıllı göçmen bir aileye mensup. 15 Ağustos 2017 tarihinde İsveç’in Göteborg şehrinden yola çıkan 25 yaşındaki genç aktivist yürüyerek Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan ve Yunanistan gibi 11 ülkeyi geçti ve Mart ayında Türkiye’ye ulaştı.
Yol boyunca Filistin bayrağını yanından ayırmayan Ladraa’nın bundan sonraki hedefi KKTC’ye gitmek ve oradan da gemiyle Filistin’e geçmek. Eyleminin amacını anlatırken “Atılan her adım önemlidir” diyen Ladraa, İsrail ordusunun Filistin'i işgaline, Filistinlilere uyguladığı zulme ve işlenen insan hakları ihlallerine dikkati çekmeyi amaçlıyor.
Munise Şimşek