Bugün iş çıkışı Turhan Yörükan Hoca'ya uğradım. Babası merhum Yusuf Ziya Yörükan'ın bugüne kadar yayınlanmış kitaplarına girmeyen yazılarından bir bütünlük arz edenlerini Felsefe ve Eylem Olarak Tarikatçılık adı altında toplamış bulunuyor. Sühreverdi-i Maktul hakkındaki efradını cami ağyarını mani yazısı kitabın en uzun bölümü. "Heyakilü'n-Nur" tercümesi de bu bölümde yer alıyor.

Yusuf Ziya Yörükan
(+)

Kitapta Hüseyin Cahit çevirisi Caetano'nun İslam Tarihi hakkındaki geniş intikad yazısı, merhum Yörükan'ın dinî ilimlere, Arapçaya, tarihe ne derece vakıf olduğunun en bariz göstergelerinden sadece biri. Yine Şerafeddin Yaltkaya'nın Şeyh Bedreddin'le ilgili kitabı hakkındaki tenkit yazısı da bu meyanda zikredilebilir.

İki kitabını imzalamış Turhan Bey

Turhan Bey, kitabın çeviriyazı kısımlarını Osmanlıca asıllarıyla karşılaştırarak tashih etmemi istemişti. Ağırlıklı olarak Mihrab mecmuasında yayınlanmış eski harflerden aktarma makalelere ulaşmam pek zor olmadı. Mihrab'ın ilk 12 sayısını ihtiva eden ilk cildini Ali Birinci Hoca lütfetti. Kalan sayılarını ise Hakkı Tarık Us koleksiyonunun dijital ortama aktarılan 'nüshalar'dan kontrol ettim; kelime be-kelime karşılaştırdım. Şu an tashih aşaması tamam. Kitap büyük ihtimalle bir ay içinde okuyucuya ulaşmış olur.

Bugün tashihli çıktıları Turhan Bey'e bırakmak için uğramıştım. İki kitabını imzalamış Turhan Bey:

1. Alfred Adler / Sosyal Roller ve Kişilik, Türkiye İş Bankası yayını, 3. b., İstanbul 2011, IX+ 183 s.

2. Bağlanma ve Sonraki Yaşlarda Görülen Etkileri, Türkiye İş Bankası yayını, 1. b., İstanbul 2011,XII + 147 s.

Turhan Bey bu kitabına özel bir önem atfediyor. Merakla okuyacağım.

Turhan Yörükan3. Sosyolojik ve Sosyal Psikolojik Görüş Açısıyla Şehir, Konut ve Mahremiyet, Atatürk Kültür Merkezi Yayını, 1. b., Ankara 2012, VI + 335 s.

Konusu itibariyle Turhan Bey’in bu kitabı daha çok ilgimi çekiyor aslında. Bir an önce okumam lazım. Hatta bu kitap hakkında Hoca'yla bir röportaj gerçekleştirsem fena olmaz.

Maşallah, ne güzel kitaplar yayınlanıyor günbegün

Turhan Bey’den dönüşte kitapçılara da uğradım. Maşallah, ne güzel kitaplar yayınlanıyor günbegün. Dayanamayıp aldıklarım:

1. Hewrbert L. Baldwin, Trakya'da Bir Savaş Fotoğrafçısı: Balkan Savaşı Anıları, çev. İrfan Seyrek, Demkar Yayınevi, 1. b., İstanbul 2012, X + 86 s.

2. Henry James, Portreler: Balzac - Turgenyev - Flaubert, çev. Nil Sakman, Alakarga Sanat Yayınları, 1. b., İstanbul 212 s. 143 s.

3. Berna Moran, Edebiyat Üzerine Makaleler/Röportajlar, haz. Seval Şahin Gümüş, İletişim Yayınları, 4. b. İstanbul 2012, 205 s.

4. Naim Tanyeri, Unutamadıklarım: 1950'lerin Türkiye'sinin Unutulmaz Bir Panoraması, Cinius Yayınları, İstanbul 2012, 343 s.

5. Tamer Şahin, Hacker'ın Aklı: Türkiye'nin İlk Bilgisayar Korsanının Anıları, Doğan Kitap Y., 1. b., İstanbul 2012, 195 s.

6. Jale Parla, Babalar ve Oğullar: Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri, İletişim Yayınları, 9. b., İstanbul 2011, 157 s.

7. Ayhan Yalçınkaya, Küf: Dede Korkut, Said Nursi ve Hz. Ali Üzerine Bir Yorumsama, Alan Yayıncılık, 1. b., İstanbul 2003, 197 s.

 

Yusuf Turan Günaydın yazdı