Yunus Emre hakkında araştırma yapmak, bir şeyler yazmak her zaman değerli görülmüş çalışmalardandır. Çünkü Yunus Emre, ortak payda diyebileceğimiz, toplumunun neredeyse tamamı tarafından kabul görmüş önemli kişilerindendir. Mütevazı yaşantısıyla, kalplere tesir eden şiirleriyle ve evrensel değer olarak kabul edilen deyişleriyle Yunus, tam anlamıyla bu toprakların rengi ve bereketidir.
Mustafa Özçelik adının yanına konacak sıfatlar o kadar çoktur ki hangisini dillendirirsek dillendirelim o sıfat Mustafa Özçelik’e yakışacaktır. Yaptığı işi önemseyen, sıradanlığı kabul etmeyen ve yazmayı bir görev bilinciyle yapan rehber yazarlarımızdandır o. Özellikle araştırma konularına gösterdiği hassasiyet, ortaya koyduğu eserlerin titizliğinden de anlaşılmaktadır. Mehmed Akif, Nasreddin Hoca onun özellikle üzerinde durduğu çalışmalardandır. Elbette Yunus Emre de onun için özel bir yere sahiptir. Bu özellik, Yunus Emre’ye coğrafî yakınlığın yanında Yunus yürekli olmanın verdiği yakınlığın da bir göstergesidir.
Bizim Yunus, Mustafa Özçelik’in Eskişehir Valiliği için 2010 yılında hazırladığı bir çalışma. Her şeyiyle son derece özenli hazırlanmış bu kitap, Mustafa Özçelik’in kaleminden Yunus’u okumak isteyenler için iyi bir el kitabı olabilir.
Akademik değil samimi
Topluma mâl olmuş, hakkında araştırmalar yapılan kişilerle ilgili genelde akademik çalışmalar yapılır. Kişinin yaşadığı bölge, yaşadığı dönem şartları, eserlerinin özellikleri akademik bir üslupla ele alınır. Mustafa Özçelik’in Bizim Yunus kitabı, yazarın Yunus konulu içten, şiirlerle harmanlanmış yazılarından oluşuyor. Yazarın amacı belli: Bizim olan Yunus’u bize en samimi bir dille anlatmak.
Kitap altı bölümden oluşuyor. Bir biyografi çalışması olmasından dolayı, Yunus’un yaşadığı çağın özelliklerinden başlayarak Yunus’un hayatını, düşünce dünyasını, eserlerini inceleyen yazar, daha sonra Yunus’un şiirlerinden örnekler ve bazı yazarların Yunus’la ilgili yazılarından örneklerle kitabı tamamlıyor. Mehmet Kaplan, Sezai Karakoç, Hüseyin Hatemi, Hilmi Yavuz gibi isimler, bu yazaralrdan birkaçı…
Mustafa Özçelik, kitabında biyografik bilgileri verirken de aynı içten üslubu kullanıyor. Yunus’un yaşadığı çağın işlendiği bölümün ve kitabın ilk yazısının adı: “Zamana Nazar Eylemek” Kitabın diğer yazıları da Yunus’un içtenliğine, sıcaklığına yakın ifadelerle bezenmiş durumda. Bunda Mustafa Özçelik’in şairliğinin etkisi büyük.
Yunus’la ilgili öğrenilmesi gereken her şeye okuyucu ulaşmış oluyor
Bizim Yunus kitabı okunduğunda Yunus’la ilgili öğrenilmesi gereken her şeye okuyucu ulaşmış oluyor. Yunus ki hayatı hakkında çok fazla bilginin olmamasına rağmen, bu çalışma ile akıllardaki ve gönüllerdeki Yunus tamamen örtüşüyor. Etkileri, etkilendikleri eserlerinden örneklerle veriliyor. Mustafa Özçelik, anlatacaklarına destek olacak alıntıları yazının başında vererek yazısına girişi sağlam bir temelle yapıyor. “Bütün Zamanların Şairi” adlı yazısına Peyami Safa’dan “Yunus, üç zamanın, geçmişin, şimdinin ve geleceğin şairidir.” alıntısıyla başlıyor.
Hoşgörü, sevgi, tasavvuf, dünyadan ahirete uzanan çizgi ve Yunus’un “bizim Yunus” olma yolundaki attığı adımlar kitapta ayrıntıyla işleniyor. Şiirlerindeki sanat ve dili kullanmadaki kusursuzluğunun yanında onun bir sehl-i mümteni ustası olması örneklerle vurgulanıyor.
“Taştın yine deli gönül / Sular gibi çağlar mısın” dediği gibi, Bizim Yunus da büyük bir coşkuyla ve huzurla okunacak bir çalışma olmuş. Her dem diri, her dem candan bir seslenişin sahibi Yunus’un ehil ellerde hazırlanması önemli bir çalışmadır. Yunus’u ancak Yunus yürekliler en içten duygularla anlatabilir. Bize kalan, kitabı okumak ve yazarı kutlamak.
Mustafa Uçurum yazdı