Milli sinemanın öncüsü Yücel Çakmaklı Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde anıldı. Yakın zamanda kaybettiğimiz usta sinemacı Yücel Çakmaklı’yı anma töreninde dostları, iş arkadaşları ve tüm sevenleri buluştu.
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından düzenlenen programa gösterilen yoğun ilgi sebebiyle dinleyicilerin bir kısmı programı ayakta takip etmek zorunda kaldı. Mehmet Nuri Yardım’ın yönettiği program Üstün İnanç’ın konuşmasıyla başladı. Onun ardından en yakınlarından öğrencisi Mesut Uçakan hem millî sinemanın dünü bugünü ve yarını hem de Yücel Çakmaklı’nın sinemamız üzerindeki devrimci hareketlerinden söz etti.
Reha Yeprem, Yaşar Alptekin gibi ekranlarda sık sık rastladığımız isimlerin de katılıp konuşma yaptığı programda şüphesiz en renkli kısmı Ulvi Alacakaptan’ın konuşması oluşturdu. Merhumla setlerde yaşadığı hoş anılardan bahseden Alacakaptan zaman zaman dinleyicileri güldürerek böylesine hüzünlü bir havayı bile nasıl buruk da olsa bir neşeye boğabileceğini gösterdi. Abdurrahman Şen, Nazif Tunç ve Zeki Kuşoğlu gibi kültür dünyamızın önemli isimlerinin Yücel Çakmaklı’yla ilgili düşünce ve hatıralarını dile getirdiği toplantı iki saati aşkın sürdü. Ağırlıklı olarak Çakmaklı’nın milli sinemamızdaki değiştirici ve dönüştürücü rolü üzerinde duran konuşmacılar Minyeli Abdullah gibi filmleri o dönemde çekmenin gerçekten büyük bir cesaret ve samimiyet örneği olduğunu belirttiler. Çakmaklı genel olarak mütevazı ve başı önünde durmasına rağmen her an her şeye hakim ve sette olan her şeyin farkında bir yönetmen olarak anlatıldı. Umut ediyoruz ki bu toplantı onun tanınmasına vesile olmuştur ve daha da verimli toplantıların hazırlayıcısı ilk adımı rolündeki yerini almıştır.
Yücel Çakmaklı vefatından önce de hakkında toplantı yapılan bir sanat adamıydı. Çeşitli kurumlar tarafından kendisine ödüller verilmişti. Bu fikir, sanat ve dâvâ adamının vefatından hemen sonra da hatırlanması takdir edildi. İnşallah önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek Yücel Çakmaklı Film Gösterimleri ve Yücel Çakmaklı Film Okumaları gibi program ve aktivitelerle bu konudaki gayretlerin arkası kesilmez.
YÜKSEK KATILIM
Toplantıya sinema dünyasından yönetmenler, yapımcılar, senaristler ve oyuncular katıldı. Katılımcılar Çakmaklı hakkındaki duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. Nazif Tunç, Abdurrahman Şen, Ulvi Alacakaptan, Mehmet Uyar, İbrahim Başer, Ragıp Karadayı, Abdurrahim Balcıoğlu, Dr. Mehmet Emin ve Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu kısa konuşmalar yaptılar. Toplantıyı takip edenler arasında Eyüp İlçesi Kaymakamı Osman Kaymak, Fatih Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Suver, kültür ve sanat dünyasından Süreyya Karahan, Prof. Dr. Şeyma Güngör, Muhterem Yüceyılmaz, Dursun Gürlek, Olcay Yazıcı, Bestami Yazgan, Yusuf Dursun, Mustafa Doğan, Muammer Erkul, Yusuf Bilge, Nur Odyakmaz, İrfan Özfatura, Umut Bulut, Harun Nihat Öztürk, Ramazan Ümit Şimşek, Oğuz Çetinoğlu ve Erol Mermer de katıldı.
Yücel Çakmaklı’nın Kültür Ocağı Vakfı’nda yaptığı konuşmanın gösteriminden sonra toplantı sona erdi. Dinleyiciler daha sonra salona geçtiler ve Vadullah Taş’ın hazırladığı “Yücel Çakmaklı Afişleri” ile “Yücel Çakmaklı’nın Vefatından Sonra Yazılanlar” isimli sergiler gezildi.
Fatih Kerem takip etti