Nurettin Topçu; tarihimizin önemli mütefekkirlerinden olmakla beraber yazdığı kitaplarla, ortaya koyduğu düşünce iklimiyle ve hayata dair felsefesiyle birçok insana tesir eden zatlardandır.
Var Olmak, Topçu’nun çeşitli dergilerde kaleme aldığı düşünce yazılarından teşekkül eder. Eser, ‘’Duygular ve Duyuşlar’’ olarak iki bölümden oluşmaktadır. Nurettin Topçu’nun düşünce dünyasını idrak etme ve tanıma bakımından hayli ehemmiyetli bir yapıt olduğunu düşünüyorum.
Var olmak, düşünmek ve hareket etmektir
Nurettin Topçu’ya göre var olmak, düşünmek ve hareket etmek demektir. Yazarın dikkat çektiği husus salt fiziki hareket değildir. Zira hayvanlar da hareket eder. Topçu, burada şuurlu olmayı ve düşünebilmeyi öne çıkarıyor. Yalın kat bir hareket anlayışından uzak durmamız gerektiğini vurguluyor. Var olmayı hareket etmeye dayandıran Topçu, düşüncenin aslında hareket etmek olduğunu vurguluyor. Düşünce mefhumunu genişleterek bütün hareketlerimizin başı ve sonu olarak ortaya koyuyor. Düşünme kavramını biraz daha eşeleyen yazar, ‘’Gerçek düşünüş, varlığımızın her adımda karşılaştığı muammaları kâinatın bütününe sorarak, oradan da sonsuzluğa duyurarak onlardan cevabını almaktır.’’ diyor. Kâinattan ve tabiattan bağımsız bir düşünce şekli muvaffak olamaz. Topçu’ya göre gerçek manasıyla var olmak, hareketleriyle düşüncesini sonsuzluğa istinat ettirmek demektir ve böylelikle kendi varlığını sonsuzlukta aramak demektir.