Dünya Bizim olarak, Anadolu'da kültürel alanda neler yapılıyor, bir canlılık/ hareketlilik var mı, böyle bir canlılık varsa bu ülke sathında bir kültürel "ayaklanma"ya/ şahlanışa vesile olabilir mi, bunları masaya yatıralım istedik. Ve Anadolu'daki vakıf ve derneklerin kapılarını çaldık. (“Anadolu'da Kültür Sanat” üst başlıklı bu söyleşi dizimizin gerekçesi: http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=20544 )

Bu çerçevede Eskişehir'de faaliyet gösteren Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi'nin İdari ve Mali İşler sorumlusu Bülent Canarslan ile konuştuk.

Vakfınız/derneğiniz hangi amaçlarla, ne zaman, kimler tarafından kuruldu?

Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi, 1990 yılında Birlik Vakfı Genel Merkezi’nin kararı ile Mustafa Keleşoğlu, Sadi Kaya, Cemil Cahit Akın, Murat Canözer, Mustafa Eser, Nezih Abacı, Tuncer Köküer ve Yüksel Çetintürk tarafından kuruldu ve Sakarya Caddesi No:24/A’da faaliyetlerine başladı.

Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi olarak, genel merkezimizin de kuruluş gayesi doğrultusunda, öncelikle üniversite öğrencilerine Eskişehir’de bulundukları süre içerisinde maddi-manevi destek vermeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda Eskişehir çapında yaygın sosyal, ekonomik ve kültürel çalışmalarda bulunmaktayız.

Kurumunuzda ne tür kültürel/ sanatsal faaliyetler yapılmakta? Sürekli faaliyetleriniz neler?

Vakfımızın etkinliklerini birkaç başlık altında toplayacak olursak, bunlar arasında Pazartesi Konuşmaları’nı, Tefsir Dersleri’ni, hanımlara, liseli ve üniversiteli erkek öğrencilere, din görevlilerine yönelik sohbetleri, Mesnevi-i Şerif Dersi’ni ve Cuma Sohbetleri’ni sayabiliriz.

Pazartesi Konuşmaları Ocak 2011 tarihinden bu yana vakfımızın gelenekselleşen programlarından birisi. Her biri alanında uzman birbirinden değerli akademisyenlerin, bürokratların, yazar ve aydınların sunumuyla gerçekleşen haftalık programımız, www.birlikvakfi.org adresinden takip edilebilir ve ilgililerin katılımına açıktır.

Mustafa Keleşoğlu hocamızın Tefsir, Esma-ül Hüsna ve Hadis-i Şerif içerikli hanımlara yönelik düzenlenen Salı Dersleri 15 yıldır devam ediyor. Yine Salı günleri, 1997 yılından bu yana Metin Yeniyıldız hocamızın sunumuyla Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anlayabilmemiz için tefsir dersleri düzenliyoruz.

2011 yılından beri liseli çocuklarımıza yönelik Osmanlı tarihi, hadis ve ilmihal dersleri veriyoruz. Salı günleri gerçekleşen liseli erkek çocuklarımızın etkinliklerine başta imam hatip lisesi olmak üzere pek çok liseden katılımlar oluyor. Bu faaliyetler kapsamında, gençlerimize kendi fikirlerini ve birikimlerini paylaşma imkânı vermek için 2012 tarihinden beri Genç Birlik dergisini yayınlıyoruz.

Eskişehir’de din görevlisi olarak görev yapan vaiz, müezzin ve imamlarımıza her Çarşamba sabah namazı sonrası Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından sohbet veriliyor. Yine her Çarşamba akşamı Eskişehir’de lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerimize akşam yemeği ikramımızın ardından Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından ahlaki ve dini konularda sohbet veriliyor.

Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından her Perşembe akşamı Mesnevi-i Şerif şerhi ve sohbeti yapılıyor.

Eskişehir Birlik Vakfı’nın en uzun soluklu programı olan Cuma Sohbetleri, Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından 37 yıldır aralıksız olarak sürdürülmekte. Her Cuma akşamı düzenlenen programda hocamız ilim, fikir, sanat ve sosyal hayatta Rıza-i İlahi’yi nasıl gözetebileceğimize dair hikmetli sohbetler gerçekleştiriyor.

Son olarak Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) projesi kapsamında şehrimizde bulunan 50 ülkeden 113 öğrencinin, okudukları ülkeye ve şehre yakınlık sağlaması, kültür ve medeniyetimiz hakkında bilgi edinmesi ve mezuniyet sonrasında kendilerinden beklenen sorumluluk bilinciyle donanmaları amacıyla Uluslararası Öğrenci Akademisi etkinliklerimiz düzenleniyor.

Etkinliklerinize gençlerin katılımı ne düzeyde?

Programlarımıza gençlerimizin katılımı orta düzeyde. Gençlerimiz başta Uluslararası Öğrenci Akademisi olmak üzere, okuma gruplarına ve Çarşamba sohbetlerine ilgi gösteriyorlar.

Kurumunuzda gençlere çeşitli sorumluluklar da veriyor musunuz? Varsa, ne tür sorumluluklar alıyor gençler?

Vakfımız her yıl kız ve erkek üniversite öğrencilerine barınma imkânı sağlamakta, ayrıca 200 öğrenciye de burs vermektedir. Bu öğrenci arkadaşlarla birlikte okuma grupları, tiyatro çalışmaları ve sportif faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu kapsamda 2012 yılında faaliyete başlayan Birlik Spor Kulübü’müz futbol, taekwando ve yüzme alanlarında faaliyet gösteriyor.

Matbu yayınlarınız (aylık bülten/dergi, kitap, vs.) var mı? Varsa neler?

Düzenli periyotlarda yayınladığımız “Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi” başlıklı faaliyet bültenimiz ve YTB Uluslararası Öğrenci Akademisi bünyesinde faaliyette bulunan gençlerimizin hazırladığı Yeryüzü dergisi adlı yayınlarımız bulunmakta.

İnternet siteniz var mı? Sürekli güncelleniyor mu?

Evet, sürekli güncellenen internet sitemize www.birlikvakfi.org adresinden ulaşılabilir.

Taşrada faaliyet gösteriyor oluşunuzun artıları/ eksileri neler?

Doğrusu Eskişehir’de faaliyet göstermekle bir büyükşehirde faaliyet göstermek arasında pek de fark kalmadı artık. Zaten Eskişehir, resmi olarak çok uzun zamandır büyükşehir statüsünde yer alan bir şehir. Diğer yandan diğer büyük şehirlere olan yakınlığı sebebiyle birçok imkândan istifade etme şansımız da oluyor.

Şehrinizde kamu kurumlarıyla ortak faaliyetler de yürütüyor musunuz? Varsa neler?

Şehrimizde Halk Eğitim Merkezleri ile birlikte geleneksel sanatlarımız üzerine kurslar veriyoruz. Bunlardan ebru kursları, 2011 yılından beri her hafta Cumartesi günü düzenli olarak devam ediyor.

Şehrinize değer katma noktasında kendi kurumunuzu hangi noktada görüyorsunuz? Geliştirdiğiniz/ yürüttüğünüz projeler var mı?

Eskişehir’de imkânlarımız doğrultusunda önemli faaliyetlerde bulunuyoruz. Özellikle üniversite gençliğine yönelik faaliyetlerimizle şehrimizde bir boşluğu doldurduğumuzu düşünüyorum.

Şu üç kavramın sizin için ne anlam ifade ettiğini birer cümleyle açıklayabilir misiniz?

Şehir: Yaşam alanımız.

Kültür: Var olma sebebimiz

Gençlik: Geleceğimiz

 

İsmail Kaplan konuştu