İnsan vardır, şan ve şerefini makam, mekân ve mevkiinden alır. Kanuni Sultan Süleyman, “Öyle insanlar vardır ki, ellerinde fırsat yok iken salih, abid ve zahit görünürler. Ellerine fırsat geçince Nemrut kesilirler.” der.

İnsan vardır şan ve şerefini makam, mekân ve mevkiine verir. İşte şan ve şerefini makamına, mekânına ve mevkiine veren, “Başkasına zarar verene Allah zarar verir, başkasına zorluk çıkarana Allah zorluk çıkarır.” prensibinden hareket eden güzel insan Rasim Özdenören.

19 Kasım 2011 Cumartesi günü Kahramanmaraş Necip Fazıl Kültür Sitesi’nde düzenlenen “Çok Sesli Bir Yazar Rasim Özdenören” sempozyumunda göremediğim, bizzat bire bir yaşadığım bir yönünü ele almak istedim.

Ankara’da DPT’de Rasim Ağabeyi ziyaret ettimUrfa İHL

1984 yılı Aralık ayının son gününde müdür olarak başladığım Şanlıurfa İmam Hatip Lisesi’nin 2 katlı yığma binasının çatlak tavan ve hatılları altındaki sınıflarda eğitim, öğretimin tehlike ve yetersizliği beni çare ve çözüm arayışlarına sevk etti. Şanlıurfa’nın bilge ve önderleri ile görüşme, değerlendirme ve çalışmalarımız devam ederken; Ankara’da 1987 yılı içerisinde Devlet Planlama Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı olan Rasim Özdenören Abi’yi ziyarete gittim.

Rasim Abi’ye Şanlıurfa İmam Hatip Lisesi’nin durumunu detaylı bir şekilde anlattım. Beni büyük bir olgunluk, asalet, sabır, nezaket ve zarafetle dinledi. Dâhili telefondan ilgili daire başkanını arayarak, çok nazik ve kibar yapısıyla “size bir hemşerimi gönderiyorum, ona yardımcı olalım” dedi. İlgili daire başkanına uğradım, benden istedikleri bilgileri verdim ve Ankara’dan Şanlıurfa’ya döndüm.

Yasal prosedürü ve bürokrasiyi sözde değil, özde ve realitede hiçleyen, asil ve vakur olan Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği bu güzel insan sayesinde; eski binamızın yanında bulunan Çulcular’a ait şahıs arsası üzerine İmam Hatip Lisesi’nin yeni binasının yapımı için 5 ay gibi kısa bir süre içerisinde ödenek tahsis edildi. Bu ödenekle Şanlıurfa’nın Yenişehir Mahallesinde bulunan Okul Koruma Derneğinin arsası üzerine 24 derslikli bina yapıldı. 24.11.1989 günü teslim edilen okul binasına taşınarak, öğrenci sayısı 5000’lere ulaşan okulumuzda rahatlama olmuştur.

Rasim ÖzdenörenRasim Özdenören: “Bekirciğim, bu da bir şey değil ki”

Bu binanın yapım aşamasında İl Bayındırlık Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde, “Müdür Bey! Türkiye genelinde devlet tarafından yaptırılan imam hatip lisesi bina sayısı birkaç tanedir. Siz bu ödeneğin sağlanması için, bu işi ya güçlü bir bakan, ya da başbakanla bağlamışsınız” diyorlardı. Halbuki bu ödeneğin çıkmasının hiçbir aşamasında Rasim Özdenören’in dışında hiç kimsenin en ufak bir katkısı olmamıştır.

Şanlıurfa 22. Dönem milletvekili edebiyatçı yazar Mehmet Atilla Maraş için Şanlıurfa D.S.İ. salonunda yapılan programa Rasim Özdenören Ağabey de katılmıştı. Program sonunda M. Atilla Maraş’ın yanında resmi ödenekle yapılan Yenişehir’deki okul binamızın tamamen Rasim Özdenören Ağabeyin eseri olduğunu, onun dışında başka kimsenin en ufak bir katkısının olmadığını belirttim.

Rasim Özdenören Ağabeyin, “Bekirciğim, bu da bir şey değil ki” derken, yüzündeki mahcubiyet dolu kızarma, onun tevazuu ve asaletinin en belirgin göstergesiydi. Yûnus Emre’nin “Mal da yalan, mülk de yalan/ Var biraz da sen oyalan./ Mal sahibi, mülk sahibi,/ Hani bunun ilk sahibi.” özdeyişi ile hemhal olmuş bir insan Rasim Özdenören.

 

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdür Yard. Bekir Ayhan yazdı