Tüyap İstanbul Kitap Fuarı'nın açılmasını büyük merakla beklemek, önceki senelerde olduğu gibi ayaklarımızı ağrıdan hissetmeyecek kadar gezmek, aklımızın kaldığı kitap için stantlara tekrar dönmek ve saatlerce kitaplarla birlikte olmak fuarın fuar olmasını sağlayan şeylerden benim için… Tam da bu hevesle ilk boş vaktimde soluğu fuarda aldım.
Kitap fuarı seremonisi
Gitmeden önce liste çıkartmak, yayınevlerinin yerlerine bakmak, alınacak kitapların listesini oluşturmak, hatta “fuar nasılsa yaklaşıyor, bekleyelim biraz, fuardan alırız" düşüncesi ile kitapçılardan sadece kitap bakmak ama fuar için beklemek... Yani kendimizce oluşturduğumuz bir seremoni ve belki de senede bir kere olması hasebiyle keyif vesilesi. Hal böyle olunca da aradığım ve önceden almaya niyetlendiğim kitapların listesini ve yayınevlerini orada aramak ise öncelikli işimdi. Ancak ne yazık ki bu yıl arayıp da bulamadığım yayınevi sayısı oldukça fazlaydı ve bunlar boşluğu düşünce dünyası için hemen hissedilen yayınevleriydi.
Gözlerimizin aradığı yayınlar
Bahsettiğim konuda benim en çok dikkatimi çekenler ise şunlar oldu: Türk Edebiyatı Vakfı, önceki yıllar olmasına rağmen bu yıl standı olamayanlardan… Roger Graudy'nin eserleri başta olmak üzere pek çok değerli eserin bu yayınevinden çıkıyor olması ancak Tüyap'ta standının olmaması büyük eksiklik…
Ali Şeriati kitapları estetik olarak çok güzel bir basımla Fecr Yayınları’na geçti ancak ne yazık ki Tüyap'ta Fecr de standı olamayan yayınevlerindendi. Başka bir yayınevi standında da hiç Şeriati kitaplarına rastlamadım ve Şeriati alma niyetinde olan, benim gibi yayınevini arayan pek çok kişiyi gördüm. Şeriati'nin İşaret Yayınları’ndan çıkan kitapları da vardı ancak maalesef İşaret Yayınları da fuarda olmayanlardan.
Düşün Yayınları’nın ve tabi Mustafa İslamoğlu kitaplarının senede bir kere yapılan bu derece kapsamlı olan bir fuarda olmaması yine hissedilir eksikliklerden…
Bununla birlikte Celaleddin Vatandaş, Mevdudi, Adem Özköse ve yine pek çok yazarın kitabının çıktığı yayınevi olan Pınar Yayınları da standı olmayan yayınevlerindendi. Benim ilk etapta dikkatimi çekenler bunlardı ve sanırım bu yayınevlerinin olmadığı bir fuar benim açımdan biraz eksik kaldı.
Dergah’ın kitap ebatları değişmiş
Her ne kadar eksiklik olsa da fuarda yayınevlerini toplu olarak görme fırsatı yaşıyoruz. Yayınevlerinin neden olduğunu merak ettiğim şekilde kitapların boyutları veya hiç bir şey yapmazlarsa kapaklarıyla oynamaları ise bence oldukça ilginç. Bu açıdan en çok dikkati çeken ise Dergah Yayınları’ydı. Hem kapak fotoğrafları hem de kitap boyutlarını değiştirmiş. Aslında pek çok kişi için pek mühim olmasa da, kütüphanesindeki kitapları düzenli olarak dizen, hatta o kütüphaneye dönüp dönüp bakanlar açısından estetik olmayan bir görüntü yeni ama farklı ebatta bir kitabın o düzenli kütüphaneye eklenmesi. Aynı yazara ait kitapların yarısı uzun yarısı kısa… Tabi bu eleştirilerim üzerine stant görevlisinin fikri de dikkate değer: “Elinizde olan kitapları arkadaşlarınıza hediye edin ve gelin hepsini tekrar yeni baskılı ve boyutlu olanlardan alın." :)
Eksiklikleri hissedilir olsa da kitaplarla uzun zaman vakit geçirmek isteyenler için fuar kaçmaz bir fırsat…
Şehbal Erenay Tüyap’tan bildirdi