Medya sektörünün sorunları ve geleceği, İstanbul'da düzenlenen önemli bir zirvede tartışıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, ''MÜSİAD Basım Yayın ve Medya Sektörü Zirvesi''ne ev sahipliği yaptı. Geçen yılki teması “Dijital Yayıncılık” olan Basım Yayın ve Medya Sektörü Zirvesi'nin bu yıl ki ana teması ''Türkiye'de Sinema Tarihi'' olarak belirlendi.
MÜSİAD Basın Yayın ve Medya Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Yıldız, zirveyle alakalı şu ifadeleri kullandı: “Bu sene sinemamızın 100. yılı dolayısıyla zirve konumuzu sinema olarak belirledik. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de çekilen her film vizyona girmiyor. Bunun da çeşitli sebepleri var. Dağıtım problemleri var, salon bulamadıklarından dolayı birçok film vizyona girmeden rafa kaldırılıyor. Burada bu problemi dile getireceğiz ve çözüm yollarını arayacağız.”
Bu yıl 2.'si gerçekleştirilen zirvede, tam 3 farklı konu başlığı tartışıldı. Oturumlarda Türk Sinemasının Toplumsal Tarihi, Doğu-Batı Algısı, Din Olgusu, Ulusallık, Propaganda ve Toplumsal Cinsiyet başlıklarına değinildi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Görsel İletişim Fakültesi Başkanı Doç. Dr. Rıdvan Şentürk şöyle konuştu: “Toplumsal değişim süreçleriyle sinemanın ilişkisi nedir? Estetik kimliği nedir? Özgünlük arayışı nedir Türk sinemasının? Türk sinemasının tarihi nasıl yazılmış? Yazılırken ne gibi aksaklıklar var? Sorunlar var, yöntem eksiklikleri. Bunları tartışmak istedik. Bu açıdan Türk sinemasına geçmişi ve geleceğiyle yeni boyutlar kazandırmak, tartışmalara, entelektüel dünyamıza, sanat dünyamıza, akademik dünyamıza yeni bakış açıları kazandırmak istiyoruz.”
Derviş Zaim de konuştu
Zirvenin ilk günündeki oturumlarda söz alan isimlerden biri de yönetmen Derviş Zaim'di. Zaim, zirve hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bu tip faaliyetlerin sayısı günden güne artıyor. Bu kurumun da böyle bir faaliyete kalkışmış olması takdire şayan bir şey. Çünkü araştırılması gereken çok şey var, Türk sinema tarihine, Türk sinemasına ilişkin olarak. Dolayısıyla düşünenleri, uygulayanları, emek verenleri tebrik etmek gerekiyor.”
İstanbul Ticaret Üniversitesi, zirve kapsamında düzenlenen ''Türk Sineması Sergisi' ile sinemaya gönül verenleri de ağırladı. Sinemanın siyah beyaz olduğu ilk yıllarından günümüzün ödüllü filmlerine kadar 76 yönetmene ait 136 filmin afişi, üniversitenin koridorlarını süsledi. Cumhuriyet dönemi öncesine ait sinema afişleri de ilk kez bu sergiyle günışığına çıktı.
Geçtiğimiz hafta dünyaya veda eden yönetmen Tuncay Öztürk anısına gerçekleştirilen sergi, Türk sinemasına damga vurmuş kült yönetmenlerin yaşam öykülerine de ışık tutuyor. Metin Erksan'dan Halit Refiğ'e, Lütfi Akad'tan Atıf Yılmaz'a kadar birçok usta yönetmene dair portreler, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Türk sinemasının unutulmaz filmleri, üç ayrı ekranda yapılan gösterimlerle ziyaretçileri geçmişten günümüze nostaljik bir yolculuğa çıkarttı.
Ayşe Gülgün Sonuşen haber verdi