Güney Amerika'nın kuzeydoğu Atlantik kıyısındaki ülkesi Surinam. Doğusunda Fransız Guyana'sı, batısında Guyana ve güneyinde Brezilya ile çevrili ülkenin toplam nüfusu 500 bin civarında. Ülke, adını bu topraklarda yaşayan yerlilerden alıyor. Yerlilerin Surinam'ım tarihsel kimliğinde yeri büyük.

17. yüzyılda İngiliz ve Hollanda sömürgesi altına giren ülke, 1667'de tamamen Hollanda egemenliğine geçti. 1954'e kadar Hollanda Guyanası ismini aldı ve 1975'de bağımsızlığını kazandı. 'Surinen'' adını taşıyan bölgenin ilk yerlilerine ithafen ülkenin adı da Surinam olarak değiştirildi. Ülkede halen sömürge döneminden kalan mimari eserler mevcut.

Surinam 17. yüzyılda iki sömürgeci ülke olan İngiltere ve Hollanda’nın mücadelesine sahne oldu. Nihayet 1667’deki Breda Antlaşması’yla İngiltere bugünkü New York’a karşılık Surinam’daki haklarını Hollanda’ya devretti. Bu mücadele dönemine şahitlik eden Zeylandia Kalesi de Surinam'da bulunuyor.

Surinam'da farklı etnik gruplar bir arada yaşıyor

Güney Amerika'daki en küçük bağımsız ülke olan Surinam'ın resmi dili Flemenkçe. Başkenti ise Paramaribo. Kent, ülke nüfusunun büyük çoğunluğuna da ev sahipliği yapıyor. Surinam, Atlantik’e kıyısı olan bir ülke olmakla birlikte başkent Paramaribo nehir tarafından çevrelenmiş bir şehir. Zaten Paramaribo kelimesi de yerel dilde büyük nehir anlamına gelen “para” ile yerleşimciler anlamına gelen “maribo” kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor.

Nüfus yoğunluğunun fazla olmadığı Surinam'da farklı etnik gruplar bir arada yaşıyor. Nüfusun temelini ise, Afrika’dan getirilen kölelerin torunları ile 1863’te köleliğin kaldırılmasının ardından Surinam’a çalıştırılmak üzere getirilen Hint ve Cavalılar oluşturuyor. Bu nedenle Surinam pek çok farklı dine de ev sahipliği yapıyor.

Surinam’ın en önemli özelliklerinden biri de buranın Güney Amerika’daki en fazla Müslüman yoğunluğa sahip ülke olması. Ülke nüfusunun yaklaşık %18’ini Müslümanlar oluşturuyor. Başkentte, yaklaşık 400 yıl süren koloni döneminin izleri göze çarpıyor. Paramaribo'nun en önemli tarihi mirası olan eski şehir bölgesiyse UNESCO Dünya Miras Listesi içinde yer alıyor.

TİKA, Surinamlı müslümanları iftarda ağırladı

Nüfusunun %18'ini Müslümanların oluşturduğu Surinam, Güney Amerika'daki en yoğun Müslüman nüfusa sahip ülke. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Surinam'da yaşayan Müslümanları düzenlediği iftar programıyla bir araya getirdi.

Açılış törenleri ve temaslarda bulunmak üzere Surinam'ın başkenti Paramaribo'ya gelen TİKA heyeti, Surinam Devlet Başkanlık Sarayı'nın bahçesinde 150 kişiyi buluşturdu. Ülke Müslümanlarının yoğun ilgi gösterdiği iftar programı, TİKA'nın Surinam faaliyetleri için de bir ilkti.

Surinam Müslüman Cemaati lideri Sofan Kasto, organize edilen iftardan duyduğu memnuniyeti şu cümlelerle dile getirdi: “Biz Surinamlı Müslümanlar için TİKA tarafından organize edilen bu iftar programında Türkiye’den gelen kardeşlerimizle beraber bulunmak büyük şeref. Bu projede yer alan insanlara minnettarız. Surinamlı Müslümanlar olarak temel problemlerimizin başında sosyal bazı konularda yeterince kuvvetli olamamamız geliyor. Henüz sistemli bir çalışmaya sahip olduğumuzu söyleyemeyiz. Mescid ve kuruluşlarda çalışan insanlar bunu ücretsiz yapıyor. Bu da Surinam gibi bir yerde oldukça zor olabiliyor. İnşallah TİKA gibi kurumların vesilesiyle bu konuda başarı sağlayacağımızı ümit ediyoruz.”

İftara Surinamlı Müslümanların yanı sıra Ulusal Müslüman Platformu Başkanı Hadji Richard Alli, Surinam İslami Organizasyon Başkanı Dr. İzaak Jamaludin, Surinam Türkiye Fahri Konsolosu İlkem Şahin ve TİKA heyeti katıldı.

İftar programı Ulusal Müslüman Platformu Başkanı Hadji Richard Alli'nin duasıyla başladı. TİKA heyetinin de hazır bulunduğu program kapsamında konuşmalar yapıldı. Ardından tüm misafirlerin katılımıyla akşam namazı kılındı. İftar yemekleri dağıtıldı. İftar sofralarında buluşan Müslümanlar hep birlikte oruç açmanın heyecanını yaşadı.

Surinam’da Endonezya, Hindistan ve Pakistan gibi farklı bölgelerden gelen Müslümanlar olduğunu ifade eden fahri konsolos İlkem Şahin şunları aktardı: “Bu kardeşlerimiz senelerce Hollanda sömürgesi altında yaşamış ve birçok özgürlük isteği ve gelişmelerine izin verilmemiş. Biz tabi Türkiye'deki kurumlarımızla buradaki kardeşlerimize nasıl acaba ulaşabiliriz, nasıl yanlarında olduğumuzu hissettirebiliriz gibi bazı çalışmalar yapıyoruz. Kendilerinin de bu yönde ciddi talepleri var. Özellikle Müslüman cemaat eğitimlerini Türkiye’de almak istiyor. Böyle bir imkan ve olanağımız da var hamdolsun Türkiye’de. Bununla ilgili kendilerinin daha fazla eğitim almasını, daha fazla ilerlemesini istiyoruz. Müslüman cemaatlerin yapılarının fakirlik seviyesinden çıkması için daha iyi bir eğitim alması gerekiyor.

Yeni dönemde gerek Milli Eğitim Bakanlığımızın gerek Yurtdışı Türkler Başkanlığımızın birçok burs imkanı var. Bunları genel anlamda duyurmaya çalışıyoruz Surinam’da. Surinamlı kardeşlerimizin bu burslardan yararlanarak Türkiye’de eğitim almalarını istiyoruz, bu yönde çalışmalarımız var.”

Amazon ormanlarını sınırları içine alan 9 ülkeden biri

Dünyanın akciğerleri olan Amazon ormanlarını sınırları içine alan ülkelerden biri de Surinam. Hem ormanlar hem Amazon nehri Surinamlılar için yaşam kaynağı. Amazon ormanları yılın her dönemi yağmur alıyor.
Amazon ormanları, Güney Amerika kıtasının en büyük nehri Amazon’u çevreleyen büyük bir alanı kaplıyor. Dünyanın oksijen ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Amazonlar, adeta dünyanın akciğerleri.

Amazon ormanları 7 milyon kilometrekarelik havzasıyla dünyanın en büyük ormanı olmasından başka, dünyadaki yağmur ormanlarının yarısından fazlasını da bünyesinde barındırıyor. Sahip olduğu yaklaşık 50 bin çeşit ağaç, 140 bin çeşit memeli hayvan, balık, kuş ve omurgasız hayvanlarla dünyadaki en fazla türe sahip orman olma özelliğine sahip. Farklı türlerdeki bitkiler, çiçekler, ağaçlarla amazon tam anlamıyla bir botanik cenneti.

Ağaçlar canlılığını ise ormanın içinden geçen Amazon nehrinden alıyor. 6400 kilometrelik uzunluğuyla Nil nehrinden sonraki dünyanın en uzun nehri olan Amazon Nehri’nin besleyen önemli nehir kollarından biri Surinam'da. Nehir sularının taşıdığı topraktan dolayı nehir burada hep kahverengi akıyor. Vahşi hayvanlar ormanın içlerinde yaşarken, nehir pirenalar ve timsahların doğal yaşam alanı durumunda.

Surinam, Amazon ormanlarını sınırları içine alan 9 ülkeden biri. Ülke yüzölçümünün büyük bir kısmını Amazon ormanları oluşturuyor. Surinam için büyük öneme sahip Amazon Ormanları'nın yanı sıra Amazon Nehri de Surinamlılar için hayat kaynağı.

Dünyanın pekçok yerinden turistleri kendisine çeken ormanda turistik otellerle karşılaşmak mümkün. Onlardan birinin sahibi Pircel Hacmier şu şekilde konuştu. “Amazon büyüleyici bir yer. Bu özelliğiyle de buraya çokça turist çekiyor. Özellikle ormanın iç kısmında yaşayan kabileler ve orman hayvanları oldukça dikkat çekiyor. Bizler de burada 1700’lü yıllardan kalma yapıları restore ederek turizm hizmeti veriyoruz.”

Yılın neredeyse her dönemi yağış alan Amazon, bu özelliğiyle yağmur ormanı olarak anılıyor. Sürekli yağış alan bölge pek çok canlı türüne de ev sahipliği yapıyor. Dünyada benzeri olmayan Amazon ormanları başta Brezilya olmak üzere, Güney Amerika ülkeleri tarafından ilgiyle korunmaya devam ediyor.

 



Yusuf Sami Kamadan haber verdi