18 Yaş birçoklarımız için bir basamak ve dönüm noktasıdır. Hayatımızda bu dönemde ufak ve büyük birçok değişiklilk meydana gelmeye başlamıştır. Dünya Bizim'de daha önce Eyyüp Akyüz'ün bizler için yaptığı 18 Yaş soruşturmasında yazar ve şairlerimize "18 Yaşında Olsanız N'apardınız?" diye sormuştu. Yazar ve şairlerimizden ilginç ve güzel cevaplar okumuştuk. Ben de Eyyüp Akyüz’ün yaptığı bu güzel çalışmaya farklı bir bakış getirmesi yönünden, 18 yaşın asıl muhataplarına yani 18 yaşındaki gençlere sorular sordum ve cevaplar aradım. 18 yaş acaba bu yaş içerisinde olanlar için ne ifade ediyordu?

 

Esra Özeri:

Sence nasıl bir duygu 18 yaşında olmak Esra?

(Gülüyor). Bence yaşın yani sayıların bi önemi yoktur. Zamanın önemi vardır. Yaşın ne olursa olsun zamanın içini doldurmak gerekir. Ben konuyu saptırmayayım ama (Gülüyor).

 

Yani 18 veya 38'in pek bir farkı yok. Anın içinin dolu olması gerekir. Böyle mi anlamalıyız?

Tabii ki yaşamını yönlendirmek ne 18 yaşını bekler ne 38 yaşını. Ölüm geldiği an her şey son bulur.

 

18 Yaşında biri olarak ölümün bilincinde hareket etmen ilginç... 18 Yaş sana ne getirdi peki?

18 yaş başkalarına özgürlük gibi kavramlar getirir.

 

Peki sana getirdi?

Bence özgürlük tam anlamıyla kişinin içindedir yani ruhudur. Bunu da sağlayacak olan 18 Yaş değil insanın kendisidir. Ben biraz farklı cevaplar veriyorum ama (Gülüyor).

Teşekkürler Esra...

 

Enes Çelik
Enes Çelik

Enes Çelik:

Sana ne getirdi 18 Yaş Enes?

Hiç bir şey getirmedi. Hatta biraz da götürdü...

 

Ne gibi?

SSK güvencem vardı o gitti. Sorumluluk yüküm arttı. İlerisi için plan yapıyoruz. Öss-üniversite-askerlik denklemini çözdüğümüz zaman yaşımız 25-26 olucak. Bunun ilerisi de var. İş evlilik derken erkekseniz ve yaşınız 18 ise çoook düşünüyorsunuz çok. Biraz Cedric vari oldu ama neyse (Gülüyor).

 

Peki Enes, büyüklerimiz bazı zamanlarda "Ah ah 18 Yaşında olsaydım işte şunu yapardım." gibi cümleler kurar. Sen de ileride böyle cümleleri kuracağına inanıyor musun?

Bence o tür cümleler yapamadığın işler için sığınma cümlesidir. İnsan yedisinde neyse yetmişinde de o dur. O insanı 18 yaşına tekrar getirsek okuldan kaçmışsa yine kaçar (Gülüyor).

 

İleride arkana baktığında pişman olmamak için şu an bir şeyler yapıyor musun?

Aslında çoğu zaman ilerde arkama bakıpta pişman olmamak için bir şeyler yapmıyorum (Gülüyor). Yani şunu demek istiyorum pişman olabileceğim şeylerden kaçıyorum.

Eyvallah Enes...

 

Ayşenur Özbayık:

18 Yaş deyince aklına neler geliyor ve sana neler getirdi?

Pek bir şey getirmedi.

Aslında çok şey çağrıştırmıyor. Eskiden yani küçükken 18 Yaş bana çok büyük gelirdi ama şu an 18 yaşındayım pek farkında değilim hala 15 yaşında hissediyorum kendimi.

 

Anlaşılan 18 Yaş senin için boş bir kavram...

Aynen öyle...

 

Sana kazandırdıkları veya kaybettirdikleri yok mu?

Bu soruya cevap veremeyeceğim (Gülüyor).

Peki, bundan önce Dünya Bizim de yazarlarımıza ve şairlerimize "18 Yaşınızda Olsanız N'apardınız?" diye sorduk."Daha çok okurdum ve cehaletten uzak dururdum." gibi cevaplar aldık. Sen bu cevapların neresinde görüyorsun kendini?

Tam için de bence. Çünkü ağaç yaşken eğiliyor ve bu yaşlarda ne ekersen onu biçersin. Bencilce ve cahil bir şekilde yaşarsan tüm hayatını etkiler. Ama daha farklı yaşarsan da daha da farklı olabilir tabi ki.

 

Gökhan Gerçek:

18 Yaşında olmak nedir sence Gökhan?

Özgürlük, ama pek bir şey fark etmiyor. Daha ehliyet bile alamadım (Gülüyor). Yani bir şey değişmedi benim için.

 

18 Yaşında olmanın artıları, eksileri neler peki?

Artıları, artık bir bireysin. İmza yetkin var ama doğru kullanırsan. Ayaklarının üstünde durabiliyorsun. Artıları bunlar.

Eksilerine gelince SSK güvencen bitiyor ve okumuyorsan ilaç alamıyorsun. Başıma geldiğinden biliyorum. Polis çevirip kimliğini sorabiliyor (Gülüyor). Ceza alabilmen artık daha kolay hale geliyor. Malum artık çocuk değilsin.

 

Otuzlu yaşlarda arkana bakıp bu yıllarla ilgili pişmanlık duyucağına inanıyor musun?

Umarım böyle bir durum başıma gelmez. Ama insanlık hali işte her yaşınızda arkanızda pişmanlıklar bırabiliyorsunuz.

Teşekkürler Gökhan...

 

Taha Özkan:

18 Yaş sana da bişeyler getirmedi mi Taha?

Getirmedi dersek ayıp ederiz bence (Gülüyor). Getirmez olur mu yeni çevreler tanıdım, yeni şeyler keşfettim. Bunları göz ardı edemem...

 

Geçen yaşlarını özlüyor musun?

Her yaşın ayrı bir güzelliği, ayrı bir hayrı var. Ben buna inanıyorum... Dünyaya ters açıdan bakmak lazım... Kötümseri oynamaya gerek yok. Dünyaya kötü bakarsak, dünya da bize kötü bakar hocam, bu kadar basit (Gülüyor). Arkadaşlara bakıyorum hep birşeylerden şikayet ediyorlar, ama miskinliği de vurdum duymazlığı da elden bırakmıyorlar... Armut piş ağzıma düş diyorlar (Gülüyor).

 

Sevdin yani sen 18 olmayı...

Sevmek lazım, sevmeden olmuyor... Hayat kısa her yaşını ayrı bir güzellikte yaşamak lazım...

Eyvallah Taha...

 

Bilal Arabacı
Bilal Arabacı

Bilal Arabacı:

18 Yaşında olmak nasıl bir duygu?

Eğer sosyal bir insan isen bu yaşa girmek zor olmaz. Çünkü hayatı bu yaşa gelene kadar belli bir oranda yaşamışsınızdır. Ama içine kapanık bir insansanız zor gelir. Çünkü insan bu yaşa girince belli bir şekilde ayakta durması gerekiyor. İşte ben bu ikisinin arasındayım. Ne çok sosyal ne de çok içine kapanık bir insanım.

 

18 Yaş sana ne getirdi peki?

En önemlisi üzerimdeki sorumluluk duygusu arttı. Çünkü bilindiği üzere anayasalarında da böyle bir ifade var (Gülüyor). 18 Yaş çocukluktan kurtulma evresidir diye. Eğer ailenin de en büyük çocuğuysan daha başka bir sorumluluk hissi veriyor insana.

 

Edebiyat açısından baktığımızda hangi türlere yöneldin bu yaşta?

Ben daha çok roman okurdum ve öyle de devam ediyorum. Elime geçen her romanı okuyorum. Bu şekilde de devam edeceğini zannediyorum...

Teşekkürler Bilal...


Sevranur Mut:

Sence 18 Yaşında olmak nasıl bir duygu?

Öncelikle çok güzel, ama bir o kadar da zor bir yaş. Yasalar çerçevesinde hukuki haklarımızı elimize aldığımız, artık attığımız adımlardan kendimizin sorumlu olduğu, toplumda "oooo sen artık büyüdün,  kocaman adam/kız oldun" türü tanımlamalara tabi tutulduğumuz bir sınırdır. / 18 yaş.

Ki samimi konuşmak gerekirse hiçbir şeyin değişmediği ya da değiştirmediği bir sınırdır kendileri. Eğer kayda değer deneyimler yaşamadıysan ne çocukluktan çıkmışsındır ne de kendi yaptıklarından sorumlu olabilecek bir seviyeye ulaşmışsındır.

Ama istesen de istemesen de bu zaman geldiğinde üstüne vurulan bir damga gibi. Benim için bu sınırı geçip bu devasa çemberin içerisine dahil olmak güzel. En azından öyle hissediyorum.

 

18 Yaş sana neler getirdi?

Sorumluluk getirdi. Aslında her zaman vardı, ama artmaya başladığını seziyor insan. Dahası, özgüven, gelecek kaygısı, bununla birlikte gelen bir çalışma hırsı, ve biraz kaygıyla karışık bir mutluluk. Bana getirdiği en önemli şey, mantığını kullanma çabasıdır. Çünkü yaptığım çoğu şey aklımı kullanmaktan değil, duygusal sezilerimden kaynaklanır. Bu yaşın verdiği olgunluk insanı sezgilerle hareket etmekten uzaklaştırıp daha doğru daha mantıklı kararlar almaya sevkediyor (Gülüyor).

 

Peki ne tür kitaplar okuyorsun? 18 Yaşında olmak bu kitap türlerini değiştirdi mi?

Değişmedi polisiye, gerilim türü ve akıcı kitapları seviyorum. Kitap konusunda çok seçiciyim malesef. Ama daha okumadığım farklı tür kitaplar da vardır elbet. O yüzden kesin konuşmuyorum belki bu soruya birkaç yıl sonra vereceğim cevap daha geniş olur.

 

Sence 18 Yaşındaki gençlere örnek olabilecek edebiyatçılar kimler?

Bence başta halk edebiyatı sanatçılarının hepsinin okunması gerekir. Yani 18 yaşına gelmiş bir türk vatandaşıysan onları okuyup tanımak doğal bir zorunluluktur. Daha sonrası bence kesinlikle “Mehmet Akif, Namık Kemal, Atilla İlhan, Faruk Nafiz”. Daha da çok sayabilirim.

 

Teşekkürler Sevra...

Cengiz Yalçınkaya
sordu,soruşturdu...

cngz91[at]gmail.com