Tarihçilikte Disiplinlerarasılık, tarihyazımının diğer sosyal bilimlerle olan ilişkisinin izini sürüyor. Her yazar, tarihçilik bağlamındaki disiplinlerarasılık meselesine farklı bir pencere aralıyor. Bu sayede Türkiye’deki tarihyazımı çalışmalarına bütüncül bir eser eklenmiş oluyor.

Kitaba makaleleriyle katkı verenler: İlhan Tekeli, Güneş Işıksel, Gülsüm Tütüncü, Neslihan Ünal, Abdulhamit Kırmızı, Yunus Koç, Özlem Çaykent, Ali Mıynat ve Zafer Toprak.

Tarihçilikte Disiplinlerarasılık, tarihyazımının diğer sosyal bilimlerle olan ilişkisinin izini sürüyor. Her yazar, tarihçilik bağlamındaki disiplinlerarasılık meselesine farklı bir pencere aralıyor. Bu sayede Türkiye’deki tarihyazımı çalışmalarına bütüncül bir eser eklenmiş oluyor. 

Ahmet Şimşek’in aktardığına göre tarihçilik ve farklı disiplinler arasındaki ilişki üç temel dönemden geçmişti. Pre-modern, Modern ve Post-modern olarak adlandırılan dönemler, üç farklı zamanın ruhunu temsil ediyordu. Dönemlerin hâkim anlayışları, doğal olarak tarihyazımı üzerinde de etkisini gösterdi. Tarihçilikte Disiplinlerarasılık, tarihyazımının geçmişten günümüze serüvenini aktardıktan sonra günümüzün de bir panaromasını çizip sözü alanında uzman sosyal bilimcilere bırakıyor. 

Disiplinlerarasılık, son zamanlarda sosyal bilim çalışmalarında duymaya alışık olduğumuz bir kavram. Peki, disiplinlerarasılık kavramı tarihçilik bağlamında ne ifade ediyor? Tarihçilikte Disiplinlerarasılık tam da bu sorunun yanıtını arıyor. Eleştirel ve sorgulayıcı perspektifle hazırlanan çalışmalar, Türkiye’deki tarihyazımı tartışmalarına yeni bir boyut getiriyor. 

Kitap, karşılaştırmalı tarih anlatımından, dünyadaki disiplinlerarasılık örneklerine kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. Her makale, kendi içerisinde tutarlılığı olan bir bütünlük içerisinde okura aktarılıyor. Dolayısıyla her bölüm sonunda tarihçilik ve disiplinlerarasılık arasındaki ilişki hakkındaki bir mesele anlaşılmış oluyor. 

Prof. Dr. Ahmet Şimşek

1997 yılında Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümünden (Tarih yan alanı) mezun oldu. Gazi Üniversitesinin; Sosyal Bilimler Enstitüsünde 2000 yılında yüksek lisans, Eğitim Bilimleri Enstitüsünde 2006’da doktora tezlerini, tarih eğitimi alanından verdi. 2010’da tarih eğitimi doçenti, 2016’da ise profesörü oldu. Gazi, Ahi Evran, Marmara, Sakarya, İstanbul üniversitelerinde çalıştı. Yazar son 10 yıldır tarihyazımı ve metodolojisi alanında ağırlıklı olmak üzere tarih eğitiminde yayın üretmeye devam etmektedir. TUHED (Türk Tarih Eğitimi Dergisi) ile tarihyazımı dergilerinin Başeditörü, Tarihyazımı Çalıştaylarının eş başkanı, ISHE (Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu) Düzenleme Kurulu Üyesidir. Türkiye’de Tarihyazımı, Tarih Nasıl Yazılır (2011), Tarih için Metodoloji (2011), Tarih için Metodoloji (2015), Türk Tarihçileri (2016), Dünyada Tarihçilik (2017), Yaşayan Türk Tarihçileri (2017), Türkiye’de Tarih Eğitimi (2017), Akademik Tarihçilik (2017) Dünyada Türk İmajı (2018), Türk Tarihinin ve Tarihçiliğinin Meseleleri (2019), Modern Türkiye Tarihi (2019) ve Tarih Ders Kitaplarında İmajlar: Devletler Halklar Kişiler (2019) gibi kitapların editörü, Gerçekten Öyle mi Olmuş? (2019), Türk Tarihçiliğinde Tezler, Teoriler (2020) kitabının ortak yazarıdır. Halen, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesinde Prof. Dr. olarak çalışmaya devam etmektedir. Evlidir. Selim ve Sinan’ın babasıdır.