Yeni bir eğitim öğretim sezonu daha açıldı Eylül ayı ile birlikte. Çiçeği burnunda üniversiteliler, kazandıkları üniversilerin bulundukları şehrin sokaklarını aşındırmaya başladı.
Dünya Bizim Ansiklopedisi'nde yer alan şehir maddeleri ve “Üniversite Rehberi” başlığı altında, özellikle genç arkadaşlarımıza yönelik rehber niteliğinde yazılar çıktı/ çıkıyor, söyleşiler yapıldı/ yapılıyor. Bu kez Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, 'rehber' niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik.
Mersin'e dair sorularımızı Muaz Ergü yanıtladı.
Özellikle üniversiteye yeni başlayan kardeşlerimize şehrinizi birkaç cümleyle anlatın desek, neler dersiniz?
Mersin’i birkaç cümleyle anlatmak çok zor olsa gerek. Denizle dağların arasında bir şehir… Upuzun sahilleri ve serin yaylalarıyla Akdeniz’in incisi. Hititlere kadar uzanan bir tarihe sahip. Bizans, Emeviler, Tolunoğulları, Memlükler, Selçuklu, Ramazanoğulları, Osmanlı… Hatta Osmanlı’nın son dönemleri ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında sayfiye şehri olarak öne çıkmış. Bu bölge Osmanlı döneminde iki sancağa ayrılmış: Mersin ve İçel Sancağı. Hatta bugün Mersin’in ilçesi olan Silifke, İçel sancağının merkeziymiş. 1924’de Mersin il yapılıyor ve İçel’le birleştiriliyor. Şu an şehir iki isimle de anılıyor ama en yaygın isim olarak Mersin kullanılmakta.
Mersin şehri hem tarih hem de turizm açısından önemli bir yer. Hatta turizmin yoğun olması nedeniyle Adana ve Tarsus gibi yakınındaki şehir ve ilçelerden farklı birçok özelliği içinde barındırır. Türkiye’nin en önemli sahil şehri burasıdır. Birçok sahil bölgesi doğal kumsallardan oluşur. Bölge, Türkmen nüfusun yoğun olmasının yanında çok renkli bir etnik yapıya sahiptir. Tabiri caizse yetmiş iki milletten insan bulunur. Şehrin canlı ve hiç bitmeyen bir sosyal yaşantısı var. Yalnız Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yaylalara ya da daha serin yerlere kaçmak gerekir. Akdeniz’in yazı çok sıcaktır.
Mersin ve çevresinde eğitime büyük önem verilir. Devlet okullarının yanında birçok özel okul ve eğitim kurumu bulunur. Ayrıca özel ve devlet yurtları hizmet vermekte. Şehir düz bir yerde kurulduğundan ulaşım da çok kolay. Üniversitenin yirmi üç yıllık bir tarihi var. Mersin’de yaşamak diğer büyük şehirlere göre daha ucuz sayılabilir. Ev kiraları, ulaşım, kışın yakıt masrafı, yeme içme… Mersin aynı zamanda bir tarım merkezi de. Narenciye ve diğer meyve, sebzeleri dalından koparıp yiyebilirsiniz. Bu konularda diğer şehirlere göre gerçekten kayda değer bir fark görülebilir. Buranın tek dezavantajı çok fazla göç almış olmasıdır.
Gençler şehrinizde ilk olarak "olmazsa olmaz" dediğiniz neler yapmalı? Nereleri ziyaret etmeli? Özellikle şehrinizin bir anlamda koruyucusu manevi büyükler kimlerdir, kabirleri hangi semttedir?
Çukurova, lezzet açısından çok çeşitlilik sunar. Mersin’e ilk gelişte “tantuni” ve “şalgam”ın tadına bakılabilir. Ayrıca sahile inip Akdeniz’i seyredebilirsiniz.
Mersin şehir merkezinde manevi büyüklerin mezarı yok gibidir. Şehir merkezinde tarihi dokuya çok fazla rastlanmaz. O sebeple merkezde çok fazla ziyaret edilecek yer yok. Merkezde Osmanlı’dan kalan Eski Cami ve Bezm-i Âlem Valide Sultan Çeşmesi görülebilir.
Merkezdeki bu azlığa rağmen şehrimizin çevresi ve ilçeleri ise gezmeye doyulmayacak güzelliklere sahip. Hem doğa hem de tarih olarak… Mersin’in Zeyne köyünde İslami ilimlerde ve tasavvufta seçkin yeri olan Şeyh Ali Semerkandi’nin kabri var. Gülnar’da Şeyh Ömer… Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu Mehmet Bey’in babası Nuri Sofi’nin kabri ise Mut ilçesindedir. Tarsus’da Eshab-ı Kehf Mağarası ve Danyal Peygamberin kabri bulunur. Bilal-i Habeşi’nin makamı da burada. Ayrıca Tarsus Ulu Cami'de Abbasi halifelerinden Harun Reşit’in oğlu Halife Me’mun’un kabri şerifi, Lokman Hekim’in makamı yer alır.
Şehrinizde gezilmesi görülmesi gereken tarihi ve/veya doğal güzellikleriyle ünlü yerler nereler?
Yukarıda değindiğimiz gibi Mersin’in önü deniz, arkası Toros Dağları… Burası eşsiz doğal güzelliklerle dolu bir bölge. Mersin’in Mezitli ilçesinde bulunan Viranşehir’deki Pompeipolis Antik Liman Kenti görülmeye değer. Anamur’daki Anamuryum Antik Kenti, Ayaş Harabeleri, Nagidos Antik Kenti, Öküzlü Ören Yeri, Soli Antik Kenti, Olba Antik Kenti, Adam Kayalar, Silifke Uzuncaburç, Toikos Kalesi, Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Mut Kalesi, Anamur Mamure Kalesi, Mersin Asar Kalesi, Sinap Kalesi, Gözne Kalesi, Tokmar Kalesi, Kızkalesi Deniz Kalesi, Namrun Kalesi önemli tarihi eserlerden. Ayrıca Papazın Bahçesi, Cehennem Deresi, Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru, Doktorun Yeri, Ana Ardıç, Tarsus Şelalesi, Mut Yerköprü, Astım Mağarası, Tarsus Taşkuyu Mağarası, Gülek Kalesi tarihi güzellikler. Hatta Mersin’de kent tarihiyle ilgilenen Mustafa Erim, Anamuryum Antik Kent’i ile Silifke Uzunburç’u değerlendirirken ülkemizdeki en önemli antik iki kentin buralar olduğunu belirtiyor.
Ayrıca bir parantez açmamız gereken bir olgu var. Hıristiyan teolojisinde önemli yeri olan ve bu dinin geniş kitlelere yayılmasında önemli bir rolü olan Saint Paul Tarsus’ta doğmuş. Burası Hıristiyanlık için de önemli bir merkez. St. Paul, Hıristiyanlığın dünya dinine dönüşmesinde ve ilahiyatının ortaya çıkmasında temel teşkil eden çalışmalara imza atmış biridir. St. Paul Kilisesi ve Kuyusu yerli yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlar. Ayrıca restore edilen eski Tarsus evleri görülmeye değer.
Akdeniz’in saklı cenneti olarak nitelenen Tisan Yarımadası, Yapraklı Koy, Kanlıdivane, Silifke Kuş Cenneti, Gözne Yaylası, Soğucak Yaylası, Kızılbağ Yaylası, Fındıkpınarı Yaylası, Çamlıyayla, Gülek Yaylası, Sorgun Yaylası, Balandız Yaylası, Kırobası Yaylası, Gökbelen Yaylası ve Bardat Yaylası görülecek yerler.
Gençler için şehrinizde ne tür kültürel aktiviteleri tavsiye edersiniz? Özellikle kamu kurumlarının süreklilik arzeden hangi kültürel aktiviteleri takibe değer?
Kültürel aktiviteler konusunda Mersin çok velut bir yer değil. Özellikle dindar kesim açısından. Kültür Müdürlüğü bünyesinde Devlet Tiyatroları'nın sürekli tiyatro gösterimleri var. Dil ve Edebiyat Derneği’nin on beş günde bir Salı günleri düzenlediği Şehir Buluşmaları, Türkiye Gençlik Vakfı’nın her Cuma günü organize ettiği “Akasya Altı Sohbetleri” takip edilebilir. Ayrıca Akdeniz Eğitim Sağlık Yardımlaşma Derneği öğrencilere yönelik kültürel, sosyal faaliyetler düzenliyor. Geçen yıl yaptıkları “Okuma Özgürlüktür” adlı kitap okuma programları kayda değer.
Şehrinizde "gençler mutlaka takip etmeli" diyebileceğiniz, ilim, kültür ve sanat alanında düzenledikleri faaliyetlerle göz dolduran hangi dernek, vakıf ve merkezler var? Mevki olarak neredeler?
Mersin’deki gençlerin Mersin’le ilgili bilgilenmeleri için mutlaka uğramaları gereken bir müze var: Mustafa Erim Mersin Kent Tarihi Müzesi… Buraya uğrayıp Mustafa Erim Bey’le tanışmak gerekir. Bunun dışında Dil Ve Edebiyat Derneği, Türkiye Gençlik Vakfı, Ensar Vakfı, Hayalhanem İlim ve Kültür Derneği, Anadolu Platformuna Bağlı Akdeniz Eğitim Sağlık Yardımlaşma Derneği, Anadolu Gençlik Derneği Mersin Şubesi ve İlim Yayma Cemiyeti'ne gidilebilir.
Şehrinizde gençlerin kültür sanat edebiyat dergilerinin yeni sayılarını edinebileceği, yeni çıkan kitapları bulabileceği kitapçılar hangileri? Keza sahaflar... Mevki olarak neredeler?
Pozcu’da Forum Çarşısı civarındaki Armoni Kitapevi ziyaret edilebilir.
Şehrinizde "gençler mutlaka bir fırsatını bulup tanışmalı, sohbetinde bulunmalı" dediğiniz ilim, kültür, edebiyat adamlarından kimleri sayarsınız? Nerede bulabilir gençler onları?
Mustafa Erim, Mersin Kent Tarihi Müzesi kurucusu ve Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi başkanıdır. Yine Dil ve Edebiyat Derneği'nde Ali Uysal, Türkiye Gençlik Vakfı'nda Şamil Şensoy, İlim Yayma Cemiyeti'nde Tahsin Poyraz ve Akdeniz Derneği'nde Murat Özkaya tanışılması gereken isimlerden bazıları...
Mehmet Emre Ayhan sordu