Yeni misafirleri için mütevazı bir Antalya rehberi

Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, 'rehber' niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik. Antalya'ya dair sorularımızı Cengiz Yalçınkaya yanıtladı.

Yeni misafirleri için mütevazı bir Antalya rehberi

Yeni bir eğitim öğretim sezonu daha açıldı Eylül ayı ile birlikte. Çiçeği burnunda üniversiteliler, kazandıkları üniversilerin bulundukları şehrin sokaklarını aşındırmaya başladı.

Dünya Bizim Ansiklopedisi'nde yer alan şehir maddeleri ve “Üniversite Rehberi” başlığı altında, özellikle genç arkadaşlarımıza yönelik rehber niteliğinde yazılar çıktı/ çıkıyor, söyleşiler yapıldı/ yapılıyor. Bu kez Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, 'rehber' niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik.

Antalya'ya dair sorularımızı Cengiz Yalçınkaya yanıtladı.

Özellikle üniversiteye yeni başlayan kardeşlerimize şehrinizi birkaç cümleyle anlatın desek, neler dersiniz?

Antalya, öncelikle doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir şehir. Deniziyle, yeşiliyle ve görkemli dağlarıyla size mükemmel bir görsel şölen sunuyor. Bunun yanında Selçuklu zamanından kalan birçok tarihi yapısıyla önemli bir merkez konumunda. Aynı zamanda antik dönemden kalan mekanların çokluğu yeni gelenler açısından önemli bir avantaj. Üniversite sezonunda ülkemizin geneline nispeten daha yumuşak hava koşullarıyla karşılaşırız. Ancak şunu unutmamalıyız ki bu şehir sadece turizmle ön plana çıkacak kadar basit bir şehir değildir.

Gençler şehrinizde ilk olarak "olmazsa olmaz" dediğiniz neler yapmalı? Nereleri ziyaret etmeli? Özellikle şehrinizin bir anlamda koruyucusu manevi büyükler kimlerdir, kabirleri hangi semttedir? 

Bana kalırsa öncelikle Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden Antalya notlarını kendilerine pusula yaparak önce bir Kaleiçi turu yapabilirler. Yine aynı bölgede bulunan Yat Limanı’nı gezebilir, ülkemizde mimari açıdan örneğine az rastlanabilecek İskele Camii ziyaret edilebilir. Üç Kapılar’da bulunan, mimarlığını Turgut Cansever’in yaptığı Karakaş Camii’nde mutlaka uğranılması gereken yapılardan biri. Şehrin merkez camisi ise Muratpaşa Camii: Hem konum hem de tarih açısından önemli bir yere sahip.

Şehrin simgelerinden sayılan Yivli Minare ve Camii de şehrin yeni misafirleri içinönemli bir durak olacaktır. Aynı bölgede yer alan Karatay Medresesi ise yıllara meydan okuyor.

Manevi büyükler ve kabirleri konusunda da daha çok önereceğim yer olarak Elmalı ilçesini söyleyebilirim. Malum bu ilçe, birçok ilim adamının yanında son asırda ilim dünyamızda önemli bir yeri olan Elmalılı Hamdi Yazır’ın da memleketi konumunda.

Tüm bunların yanında hayatının bir dönemini Antalya’da geçiren Ahmet Hamdi Tanpınar’ın yazdığı “Antalyalı Genç Kıza Bir Mektup”taki notlar okunup bir de onun gözüyle Antalya’da sokakları turlayabilirsiniz. Çünkü Tanpınar, bu mektupta şehir hakkında ilginç detaylar aktarır.

Şehrinizde gezilmesi görülmesi gereken tarihi ve/veya doğal güzellikleriyle ünlü yerler nereler?

Bir önceki sorudaki cevaplarıma ilaveten Karaoğlan ya da Karaalioğlu Parkı gezilebilir. Burada bulunan Hıdırlık Kulesi tarihi açıdan önemli bir yapıt. Bir önceki cevabımda atladığım Kaleiçi’nde bulunan Paşa Camii ve Alaaddin Camii mutlaka ziyaret edilmeli. Konyaaltı seyir terasından denizin ve dağların bir arada nasıl güzel bir görüntü oluşturdukları mutlaka tatbik edilmeli. Düden ve Kurşunlu şelaleleri, Antalya için olmazsa olmazlardandır. Hele Düden Şelalesi, doğal güzelliği bakımından huzurlu vakit geçirebileceğiniz mekanlardandır. Merkezin dışında ilçelerde bulunan Alanya Kalesi, Aspendos, Side Antik Kenti, Çıralı ve Olimpos gibi yerler kolaylıkla ulaşabileceğiniz yerlerdir.

Gençler için şehrinizde ne tür kültürel aktiviteleri tavsiye edersiniz? Özellikle kamu kurumlarının süreklilik arzeden hangi kültürel aktiviteleri takibe değer?

Kültürel aktiviteler konusunda Antalya’yı çok da hareketli bir yer olarak sayamayız. Bu konuda çok da fazla özel girişim yok. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin zaman zaman yaptığı etkinlikler takip edilebilir. Bunun yanında Kepez Belediyesi’ne ait Erdem Beyazıt Kültür Merkezi,kültürel aktiviteler konusunda en çok uğranması gereken yerlerden biri. Son dönemde açılan Antalya Kültür Sanat şehre bu açıdan bir dinamizm getirecektir.

Şehrinizde "gençler mutlaka takip etmeli" diyebileceğiniz, ilim, kültür ve sanat alanında düzenledikleri faaliyetlerle göz dolduran hangi dernek, vakıf ve merkezler var? Mevki olarak neredeler? 

Antalya'da birçok vakıf ve dernek faaliyet göstermekte. Üniversiteye gelen öğrenciler bu vakıf ve derneklerin çalışmalarına katılıp vakitlerini faydalı bir şekilde geçirebilirler. Bunlardan başında Kent ve Medeniyet Derneği’ni sayabilirim. Sene içerisinde yaptığı ders ve etkinlikler ile bir boşluğu doldurmaktalar. Yine aynı zamanda İnsan ve Medeniyet Hareketi Antalya Şubesi, Kutup Yıldızı Gençlik Derneği, Birlik Vakfı Antalya Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti Antalya Şubesi gibi kurumlar gençlerle ilgili çalışmalar yapmakta ve düzenli olarak yaptıkları konferanslarla çalışmalarını sürdürmektedirler. Üstelik bu vakıf ve derneklerin hepsi hemen hemen aynı bölgede hizmet vermekteler. Muratpaşa ilçesi bu çalışmların merkezi konumundadır.

Şehrinizde gençlerin kültür sanat edebiyat dergilerinin yeni sayılarını edinebileceği, yeni çıkan kitapları bulabileceği kitapçılar hangileri? Keza sahaflar.... Mevki olarak neredeler?

Bu konu da yine Antalya’nın eksik olduğu konulardan biri. Maalesef verebileceğim adres sayısı kısıtlı. Öncelikle Türkiye Diyanet Vakfı’nın kitapçısı uğrak yerlerden biri olabilir. Yine Kitap Kurdu Sahaf, yeni çıkan kitapları ve dergileri bulabileceğiniz bir başka mekan. Belki de Türkiye’nin en büyük sahaflarından biri olan İltem Sahaf, içerisinde kaybolabilecek büyüklükte bir kitap merkezidir. Artık tarihe karışmış birçok kitabı burada bulabilirsiniz. Bir de Sultanahmet Sahaf’ı unutmamak gerekir. Küçük ve mütevazı bir sahaf olan Sultanahmet Sahaf’a da uğramanız yararınıza olacaktır.

Saydığım bu kitapçıların büyük bir kısmı Valilik bölgesinde bulunmaktadır. Yine bu bölgede başka sahaflar da bulunmaktadır.

Şehrinizde "gençler mutlaka bir fırsatını bulup tanışmalı, sohbetinde bulunmalı" dediğiniz ilim, kültür, edebiyat adamlarından kimleri sayarsınız? Nerede bulabilir gençler onları?

Antalya'da, diğer şehirlerde olduğu gibi öyle ülke genelinde çok tanınan isimlerin yer aldığını söyleyemeyiz fakat son derece samimi gönül insanlarımıza rastlayabilirsiniz. Bunların başında, tanışılması noktasında tavsiye edebileceğim en önemli insan Metin Doğan'dır. Senelerdir bu şehirde gençlerle bir arada bulunan ve yaptığı derslerle gençlere önemli katkılarda bulunan Metin Doğan’ın en önemli özelliği, şehre gelen yerli ve yabancı tüm öğrencilerle iyi bir iletişiminin olmasıdır. Ticaretle uğraşan Metin Ağabey’in eğer bir kitabevi –ki bu tarzda bir kitabevine bu şehrin çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum- olsaydı, eminim üniversite öğrencileriyle dolar taşardı. Kendisinin Kent ve Medeniyet Derneği’nde yaptığı dersler takip edilebilir.

 

Mehmet Emre Ayhan konuştu

YORUM EKLE