Yeni misafirleri için mütevazı bir Afyon rehberi

Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, 'rehber' niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik. Afyon'a dair sorularımızı Abdülkadir Macit yanıtladı.

Yeni misafirleri için mütevazı bir Afyon rehberi

Yeni bir eğitim öğretim sezonu daha açıldı Eylül ayı ile birlikte. Çiçeği burnunda üniversiteliler, kazandıkları üniversilerin bulundukları şehrin sokaklarını aşındırmaya başladı.

Dünya Bizim Ansiklopedisi'nde yer alan şehir maddeleri ve “Üniversite Rehberi” başlığı altında, özellikle genç arkadaşlarımıza yönelik rehber niteliğinde yazılar çıktı/ çıkıyor, söyleşiler yapıldı/ yapılıyor. Bu kez Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, “rehber” niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik.

Afyon'a dair sorularımızı Abdülkadir Macit yanıtladı.

Özellikle üniversiteye yeni başlayan kardeşlerimize şehrinizi birkaç cümleyle anlatın desek, neler dersiniz?

Afyon, kurulduğu yer itibariyle tarih ve kavşak şehridir. Bu cümlemin ilk kısmını, Milli mücadelede kadını ve erkeğiyle sergilediği savunma ve vatan aşkı hissiyatı; ikinci kısmını ise Anadolu’daki bölgelerin ulaşım ağının merkezi konumunda olması teşkil etmektedir. Ayrıca kalesi, tarihi çarşısı ve eski mimari yapısı ile tipik bir Selçuklu-Osmanlı şehri görünümündedir. Bir de lokumu, kaymağı ve sucuğu ile damaklarda tatlı bir hatıra bırakan lezzet diyarıdır. Hatta, ilk etapta Gazlıgöl, Sandıklı gibi ismini sıralayacağımız ve kalitesi ile dünyanın ilk sıralarında yer alan kaplıcalar membaıdır.

Gençler şehrinizde ilk olarak "olmazsa olmaz" dediğiniz neler yapmalı? Nereleri ziyaret etmeli? Özellikle şehrinizin bir anlamda koruyucusu manevi büyükler kimlerdir, kabirleri hangi semttedir?

Afyonkarahisar’ı temaşa etmek ve şehirde gezeceği mekânları kuşbakışı olarak belirlemek isteyenler için iki stratejik mevki bulunmaktadır. Bunlar Afyon kalesi ve Hıdırlık adı verilen yerdir. Hıdırlık’ta şehrin seyrinin yanında yürüyüş de gerçekleştirilmektedir. Afyon kalesinden sonra Ulu Cami’nde namazı eda ettikten sonra Gedik Ahmet Paşa Medresesi’ne geçmeli ve orada varsa bir dost ile sohbet edilmelidir.

Şehrin ziyaret edilmesi gereken belli başlı manevi büyükleri ise şunlardır: Kadınana türbesi, Mevleviliğin Konya’dan sonraki ikinci adresi olan Mevlevi büyüklerinin de medfun olduğu Türbe Camii, dergâh ve haziresi, Mısri Camii’nde medfun Akşemseddin’in halifelerinden Abdurrahim Karahisari’nin kabri, ilk etapta ismini zikredeceğimiz mezarlardır. Bunlara ilave edeceğimiz son ziyaretgâhlar, şehitlikler olacaktır. Bunlar arasında; Büyük Taarruz ve Kocatepe anıtının da olduğu şehitliği zikredebiliriz.

Şehrinizde gezilmesi görülmesi gereken tarihi ve/veya doğal güzellikleriyle ünlü yerler nereler?

Afyon kalesi ve çevresinde bulunan tarihi çarşıyı ilk etapta gezmelidir. Kaleden aşağıya doğru tarih ile iç içe bir hissiyatla salına salına aşağıya doğru yürürken önce tarihi Ulu Cami’yi, Türbe Camii’ni ve etrafındaki tarihi Afyon evlerini, Gavur Hamamı’nı (Kültür evi), Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Camii ve Medresesi’ni ve çarşısını mutlaka görmelidir. Akarçay’ın etrafında yürüyüş yapılmalı ve çay yudumlanmalıdır.

Afyon şehir merkezi dışında ilçelere doğru gezmek istenildiğinde ise ilk adresler Frig vadisi ve Emirdağ ilçesi’nin Ammuriye (Amoryum) antik şehri olabilir.

Gençler için şehrinizde ne tür kültürel aktiviteleri tavsiye edersiniz? Özellikle kamu kurumlarının süreklilik arzeden hangi kültürel aktiviteleri takibe değer?

Afyonkarahisar Belediyesi'nin kültür ve sanat faaliyetleri çerçevesinde sürdürdüğü Gedik Ahmet Paşa Medresesi’ndeki hat, ebru gibi çeşitli sanat alanlarına dair kurslar gidilmeye değerdir. Diğer taraftan Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyet icra eden Afyonkarahisar Gençlik Merkezi, benzer faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlara ilave olarak kısaca AKSAM şeklinde nitelenen Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Derneği’nin faaliyetlerini belirtebiliriz. AKSAM bünyesinde Tarih ve Müzik Müzeleri, Çocuk Sanat Akademisi gibi birimler hizmet vermektedir. Faaliyetleri arasında enstrüman, Arapça, Osmanlıca, kişisel gelişim, ebru ve diksiyon kursları yer almaktadır.

Şehrinizde "gençler mutlaka takip etmeli" diyebileceğiniz, ilim, kültür ve sanat alanında düzenledikleri faaliyetlerle göz dolduran hangi dernek, vakıf ve merkezler var? Mevki olarak neredeler?

İlkin Ensar Vakfı’nın eğitim-öğretim döneminde daha çok Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde gerçekleştirdiği “Akademi Okumaları”nı ve Ramazan ayında “Razaman’da İkindi Sohbetleri”ni kaçırmamalarını tavsiye ederim. Akademi Okumaları, Afyon için bulunmaz Hint kumaşı mesabesindedir. Bu program Kocatepe Üniversitesi hocalarının nezaretinde tarih, sosyoloji, hatırat, edebiyat, İslami ilimler (tefsir, hadis), siyer, İslam düşüncesi ve iktisad gibi alanlarda sene boyu sürmektedir. Bunun yanında Ensar Vakfı, aynı mekânda hat, ebru, Arapça ve Osmanlıca kursları ile göz dolduran faaliyetler sürdürmektedir. İkinci olarak İlim Yayma Cemiyeti’nin bünyesinde faaliyet yürüten EBSAD Kariyer’in eğitim çalışmaları, seminerler, kitap okuma grupları, geziler, sinema günleri v.s. etkinliklerle tezyin edilmiş şekilde ilgilileri beklemektedir. AGD üniversite komisyonun aylık tertip ettiği Aylık İlim Seminerleri bir diğer önemli faaliyettir. Hayrat Vakfı’nın özellikle Osmanlıca kursları zikretmemiz gereken anlamlı çalışmalardan bir diğeridir. 

Şehrinizde gençlerin kültür sanat edebiyat dergilerinin yeni sayılarını edinebileceği, yeni çıkan kitapları bulabileceği kitapçılar hangileri? Keza sahaflar.... Mevki olarak neredeler?

Bu konuda şehrin ciddi bir eksikliğini belirtebiliriz. Ancak mezkûr boşluğu doldurmaya çalışan Medrese ve Sinada Kitabevi’ni zikredebiliriz. Çarşı merkezinde yer alan bu kitabevleri, bir nebze de olsa bahsettiğimiz ihtiyacı karşılamaya çalışmaktadır. Bu konuda üniversitenin ANS kampüsünde bulunan Merkez Kütüphanesi de önemli bir hizmet üretmektedir.

Şehrinizde "gençler mutlaka bir fırsatını bulup tanışmalı, sohbetinde bulunmalı" dediğiniz ilim, kültür, edebiyat adamlarından kimleri sayarsınız? Nerede bulabilir gençler onları?

Daha çok üniversite camiasından zikredeceğim isimler arasında Prof. Dr. Remzi Kaya, Prof. Dr. Mustafa Güler ve Yrd. Doç. Dr. Mücahit Gültekin’i evvelemirde ifade edebilirim. Gençler, İslami İlimler dekanı olan Remzi Kaya’yı Gedik Ahmet Paşa Camii (İmaret) mihrap ve kürsülerinde sıklıkla görebilirler. Tarih bölüm başkanı olan Mustafa Güler Hoca’ya Ensar Vakfı’nın çalışmalarında ve akademi okumalarında rahatlıkla rastgelebilirler. Eğitim Fakültesi’nden Mücahit Gültekin’i ise farklı STK’ların organize ettiği seminer ve sohbetlerde dinleyebilirler. Bu isimlere Milli Eğitim’den bir isim eklersek, bu Fevzi Kaya olur. İlahiyatçı kimliğinin yanı sıra Afyonkarahisar şehrinin camileri, çeşmeleri, kabirleri ve tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla takdir toplayan Fevzi Kaya, tanışılmayı ve sohbetinde bulunulmayı bekleyen isimler arasındadır.

 

Mehmet Emre Ayhan sordu

YORUM EKLE