Türkiye, son on iki yılda hızlı ve karmaşık bir süreç yaşadı. Ülkede seksen küsur yıllık birikimin sonucu olan çeşitli sorunlar, bu on iki yılda görece de olsa, belli bir çözüme kavuşturulmuş oldu.
Öte yandan kültürel alan, söz konusu cari sorunların giderilmesi noktasında, ekonomik ve kalkınma hamlelerine benzer ve istenilen atılımı gerçekleştirmedi.
Şimdi, "Yeni Türkiye" söylemi, arzu edilen fakat çeşitli nedenler gerçekleşemeyen bu sorunların giderilmesi için kendini bir imkan olarak sunuyor.
Biz de bu konu üzerine düşünüp taşınan insanlara "Yeni Türkiye'nin Kültür Politikaları" üzerine ne düşündüklerini, bu süreçle ilgili beklentilerinin neler olduğunu sorduk. Soruşturmamızın bugünkü konuğu Suavi Kemal Yazgıç.
Türkiye'nin yeni bir dönemecin arefesinde olduğuna dair yaygın bir söylem var. Kültür alanında da hakikaten “Yeni Türkiye” beklentisi içinde olabilecek emareler görebiliyor musunuz?
Temenniler bir kenara bırakılırsa bu beklenti için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Bence kültür insanların öncelikler listesinde o kadar geride ki, böyle bir beklentinin bir karşılığının olduğunu düşünmek makuliyet sınırlarının dışına çıkmadan mümkün değil.
Bahsi geçen yeni bir Türkiye'nin kültürel anlamdaki ayırıcı vasıfları neler olmalıdır?
Tek başına böyle iddialı bir listeyi yazacak ehliyete sahip değilim. Yeni Türkiye’nin reddi mirası olmamalı. Sağlam ve eleştirel bir hafızaya sahip olmalı.
Sizce geçmiş dönemlerde kültürel alanın karşılaştığı en bariz/büyük/önemli sorunlar nelerdi? Kültür politikalarında ne tür hatalar/yanlışlar yapılmıştır?
Kültür politikası olaydı da yanlışlarının listesini yapaydım. Yanlış da olsa bir kültür politikası olmalıydı.
Kültür politikalarının oluşturulması sırasında bu alanın aktörleri arasındaki ilişkiler özlenen seviyede midir? Daha iyi bir ortam oluşması için önerileriniz nelerdir?
Kültür dünyasının aktörlerinin çoğu iletişim özürlü. Birbirlerini birer tehdit olarak algılıyorlar. Bunun aşılması lazım.
Müslümanların kültür ve sanat alanında gerek ülke bazında, gerekse de uluslararası alanda etkin ürünler ortaya koyabilmesi için ilk etapta zikredebileceğiniz üç öneri sunabilir misiniz?
Devletin yahut özel teşebbüsün tepeden bir hava oluşturması ancak küçük bir azınlığın üzerinde etkisi olabilecek bir durum. Yapılmamalı. Her şey azın azıyla başlar. Uzun soluklu ve kısa hatta orta dönemde getiriye tenezzül etmeyen bir gayret ve cehd lazım. Bu işin kestirme yolu, kısa yol tuşu yok maalesef. Üç olmadı galiba, kusura bakmayın.
"Yeni Türkiye'nin Kültür Politikaları" soruşturmamıza katkıda bulunan diğer isimleri şuradan görebilirsiniz: //www.dunyabizim.com/tag/7767/yeni-turkiyede-kultur-politikalari
Ümit Aksoy konuştu