Üzeyir İlbak: Oruç, 'Ey İnsan' Çağrısını Tefekkür Etmektir

''Oruç, sadece aç kalmak değildir. İnsanın, insanlığa gök kubbe altında 'teslim olma' gerçeğini idrak ettiği ve eyleme dönüştürdüğü zaman aralığıdır.'' Üzeyir İlbak ile kısa bir Ramazan söyleşisi gerçekleştirdik.

Üzeyir İlbak: Oruç, 'Ey İnsan' Çağrısını Tefekkür Etmektir

Dünyabizim’de birkaç senedir Ramazan ayına özel her gün Ramazan-ı Şerif yazıları ve alıntıları paylaştık. 2014’te birçok şair, yazar, ilim adamı Dünya Bizim için Ramazan-ı Şerif'e özel yazılar yazdılar: //www.dunyabizim.com/7541/dunya-bizim-icin-yazdi/tags 2015’te ise alıntılar yaptık: //www.dunyabizim.com/8501/ramazana-dair/tags

Bu sene de ilim, kültür ve edebiyat dünyasında isimlerle kısa kısa Ramazan-ı Şerif söyleşileri yapalım dedik. Bu söyleşilerde bugünkü konuğumuz Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği başkan yardımcısı ve Dil ve Edebiyat dergisi genel yayın yönetmeni yazar Üzeyir İlbak

Ramazanınız genel itibariyle nasıl geçer? Öncesinde Ramazan'a dönük bir planlama yapar mısınız? Böylesine mübarek vakitleri nasıl değerlendirirsiniz?

Savm: Kendini tutmak, alıkoymak! Nefs ve nefsin taleplerini, vahiyle tanımlanmış bir zaman aralığında durdurmak. Böyle bir kutlu dönüşüm vakti için hazırlık gerekir mi? Hazırlanılmayan hiçbir eylem, hedeflere ulaştırmaz. Vahyin her buyruğu hazırlık gerektirir. Başı boş bırakılmamış akıl sahiplerini muhatap alan vahiy, hazırlık yöntemlerini de öğretir. Oruç “Samanyolunda Ziyafet” ve yılda bir kez insanlığın tüm talepleri konusunda “aydınlanma” ve “uyarılma”dır. İnanmış ve teslim olmuş aklın “ey insan”  çağrısını “tefekkür etmesi”dir.

Ramazan'da okumalarınız da değişir mi? Neler okursunuz daha çok? Başucu eserim dediğiniz kitap ya da kitaplar var mı Ramazan özelinde?

Muhammed Esed’in “Mekke’ye Giden Yol” ve Sezai Karakoç’un “Samanyolunda Ziyafet” kitapları, Kuran okumalarının yan okuma eserleri olarak masada bulundurulmalı. 2016 Ramazan’ını “Endülüs Medeniyetini Anlama” ayı olarak değerlendirmek istiyorum.

Ramazan şu 3 şeyle ilişkinizi nasıl etkiliyor: Para, aile / dostlar, yemek?

Ramazan’da “para” bir sadaka ve paylaşım aracıdır. Para, biz öğrenciyken bize sunulan iftarlara ödenirdi; biz de şimdi onunla öğrenci ve ihtiyaç sahiplerine iftar sofraları kurmalıyız.

Aile/Dostlar” kavi birliktelikler sofrasının müdavimleri. Ebeveynler bunların da üstünde olmalı.

Yemek” araçsallaştıracağımız bir nimet. Abartmadan, yeryüzü insanlığının hakkını gözeterek ve “israf etmeyin” buyruğuna özel bir itina ile paylaşarak.

Oruç, sadece aç kalmak değildir. İnsanın, insanlığa gök kubbe altında “teslim olma” gerçeğini idrak ettiği ve eyleme dönüştürdüğü zaman aralığıdır.

Kendini tutanı,

Nefsine hükmedeni,

Buyruğa itaat edeni,

İnfak edeni, duyuran ve doyuranı,

İnanmış insanı ve teslim olanı,

İnancın ve teslim oluşunun farkında olanı,

Böbürlenip, başa kakmayanı,

“Sayılı günleri” emreden tutsun!

Konuşan: Mehmet Emre Ayhan

YORUM EKLE