Aziz Mahmûd Hüdâyi Vakfı bünyesinde kurulan ve temelde ilahiyat eğitimi vermeyi hedefleyen Hüdâyi Uzaktan Eğitim Merkezi (HUZEM), temel İslami ilimlerde uzaktan eğitim veren bir sistem. Herhangi bir özellik talep edilmeksizin, İslami İlimler öğrenmek isteyen her yaş grubunun katılabileceği programa yediden yetmişe herkes katılabiliyor.
Aziz Mahmûd Hüdâyi Vakfı İlmi Araştırmalar Merkezi’nin (İLAM) akademik kadrosundan alanında uzman hocaların genellikle akşam saatlerinde verdiği dersler, sanal sınıf ortamında ve canlı olarak yapılıyor. Aynı zamanda sisteme kaydedilen dersleri, öğrenci istediği zaman sistemden tekrar tekrar izleyebiliyor. Dönem sonunda internet üzerinden yapılan sınavda başarılı olan öğrencilere ise “HUZEM Sertifikası” veriliyor.
Bugüne kadar 1400 öğrencinin mezun olduğu uzaktan İslami ilimler eğitim programı HUZEM’i ve ayrıntılarını HUZEM öğrenci işleri sorumlusu Hüseyin Türkyılmaz ile konuştuk.
HUZEM ne zaman kuruldu? Bu eğitimin amacı nedir?
Temelde İslami ilimler eğitimi vermek üzere 2014 yılında kurulan HUZEM, dört dönemdir kesintisiz bir şekilde eğitim ve öğretim hizmeti veriyor. Amacı ilahiyat eğitimi vermek olan programda, bireylerin temel İslami ilimlerde belirli bir düzeye ulaşabilmeleri hedefleniyor. Bu çerçevede öğrencilerin öncelikle sağlam bir Ehl-i Sünnet itikadı ve İslami bilinç sahibi kılınmasına yönelik eğitimler veriliyor. İslam’ı öğrenme derdi taşıyan Müslüman insanımızın iş hayatı, yerleşim birimi, coğrafi koşullar, bedensel engellilik vb. yüz yüze eğitim almayı zorlaştıran veya imkânsızlaştıran durumlardan etkilenmeksizin eğitim alabilmeleri sağlanıyor.
HUZEM'in eğitim kadrosunda kimler var? Hangi hoca hangi dersi veriyor?
HUZEM’de eğitimler iki dönemde veriliyor. 2016 güz ve bahar dönemi dersleri ve hocalarını şöyle sıralayabiliriz:
Güz dönemi dersleri ve hocaları: Kur’an-ı Kerim’e Giriş – Yrd. Doç. Dr. Şaban Karasakal, Hadis’e Giriş – Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öztürk, Akaid (Allah’a, Meleklere, Kitaplara İman) – Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sifil, İlmihal (Taharet, Namaz) – Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım, Siyer (Mekke Dönemi) – Yrd. Doç. Dr. Veysel Akkaya, Tasavvuf (Tasavvuf Tarihi Ve Kavramları) – Doç. Dr. Ali Namlı.
Bahar dönemi dersleri ve hocaları ise şöyle: Tefsir – Yrd. Doç. Dr. Şaban Karasakal, Hadis Metinleri – Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öztürk, Akaid (Peygamberlere, Kadere, Ahirete İman, Güncel İnanç Meseleleri) – Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sifil, İlmihal (Oruç, Zekât, Hac, Kurban, Yemin) – Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım, Siyer (Medine Dönemi) – Yrd. Doç. Dr. Veysel Akkaya, Tasavvuf (Tasavvuf Meseleleri Ve Tarikatlar) – Doç. Dr. Ali Namlı.
Dersler nasıl işleniyor?
Sanal sınıf ortamında işlenen canlı derslerimiz, hafta içi saat 20.00’den itibaren yapılmaktadır. Canlı ders sonrasında sisteme kaydedilen oturum, kullanıcı tarafından daha sonra tekrar tekrar izlenilebilmektedir.
Bu programa katılma şartları neler? Yaş sınırlaması var mı?
Programa katılmak isteyen kullanıcılardan diploma vb. herhangi bir şey talep edilmemekte ve özellik aranmamaktadır. İslami eğitim almak isteyen herkesin katılabileceği programda yaş sınırı yoktur.
HUZEM eğitim süresi ve kayıt ücreti ne kadar?
HUZEM İslami İlimler Eğitim programı, güz ve bahar olmak üzere iki ayrı dönemden oluşmaktadır. Dönemlik 14-14 olmak üzere toplamda 28 haftayı kapsayan bir eğitim programı uygulanmaktadır.
HUZEM’e kayıt olmak isteyenler için üç farklı seçenek mevcut: Dönemlik tek ders ücreti 50 TL, dönemlik 6 ders ücreti 150 TL ve yıllık 12 ders ücreti 250 TL’dir. Programa tek ders, dönemlik (6 ders) ve senelik (12 ders) olarak kayıt yaptırmak mümkün.
Kayıt tarihiniz ne zaman?
Başvurular 30 Eylül 2016 tarihine kadar devam edecek.
Bugüne kadar kaç öğrenciyi mezun ettiniz? Öğrencilerden ne gibi dönüşler aldınız?
Hüdayi Uzaktan Eğitim Merkezi (HUZEM) olarak bugüne kadar 1400 öğrencimizi mezun ettik. Biz Allah’ın rızasına ulaşmak için daha çok çalışıp, gayret edip farklı kitlelere ulaşarak görevimizi yerine getirmeye çalışacağız.
Biz öğrencilerimizden çok farklı dönüşler aldık, bunların bazısını ifade etmek isterim: Orta Asya’dan programımıza katılan öğrencilerimiz ders başlamadan önce bir salonda toplanıp, dersi projeksiyonla yansıtarak toplu halde izliyorlarmış. Yine aynı şekilde dersi ailesiyle toplu halde izleyenler vb. olmuş. Öğretim görevlimizin imza günü için şehirlerine geleceklerini öğrenen öğrencilerimizin sosyal medyada organize olarak hocamızın yanına gitmeleri, dönem sonuna doğru HUZEM öğrencilerimizin kendi aralarında paylaşım yaparak okudukları hatimler ve bunlar gibi yaptığımız işin şükrünü eda etmemize vesile olacak onlarca güzelliklerle karşılaşıyoruz.
Bu eğitime katılmak isteyenler HUZEM’e nasıl ulaşabilir?
Yerimiz İLAM’da. Adresimiz; Küçükçamlıca Mah. Çilehane Yolu Cad. No: 12 Üsküdar / İstanbul. Telefon numaramız: 0216 428 39 60. Dâhiliyesi 218’dir. E-posta adresimiz: hudayiuzaktanegitim @ gmail.com
Ayrıntılı bilgi için www.huzem.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
Röportaj: Abdullah Güner