Dünyabizim’de birkaç senedir Ramazan ayına özel her gün Ramazan-ı Şerif yazıları ve alıntıları paylaştık. 2014’te birçok şair, yazar, ilim adamı Dünya Bizim için Ramazan-ı Şerif'e özel yazılar yazdılar: //www.dunyabizim.com/7541/dunya-bizim-icin-yazdi/tags 2015’te ise alıntılar yaptık: //www.dunyabizim.com/8501/ramazana-dair/tags
Bu sene de ilim, kültür ve edebiyat dünyasında isimlerle kısa kısa Ramazan-ı Şerif söyleşileri yapalım dedik. Bu söyleşilerde bugünkü konuğumuz çeşitli üniversitelerde Frasça okutmanlığı da yapan Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Ümran Ay...
Ramazanınız genel itibariyle nasıl geçer? Öncesinde Ramazan'a dönük bir planlama yapar mısınız? Böylesine mübarek vakitleri nasıl değerlendirirsiniz?
Ramazanın kendine has bir yoğunluğu vardır malum. İftar daveti, teravih, sahur derken insan kendini tatlı bir telaşın içinde bulur. Dolayısıyla Ramazanın bu sayılı güzel günlerini daha verimli yaşayabilmek için öncesinde genellikle başka yoğunluklarımı azaltmaya çalışıyorum. Söylediğiniz gibi kısa ve çok mübarek günler. İnsan her anını değerlendirmek, bütün dünya meşgalelerinden azade Yaradanıyla daha çok hemhal olmak istiyor. Daha çok onun huzurunda bulunmak, kulluk vazifelerini daha çok yerine getirmek istiyor. Elimden geldiğince ben de bu şuurla Ramazan ayını geçirmeye gayret ediyorum.
Ramazan'da okumalarınız da değişir mi? Neler okursunuz daha çok? Başucu eserim dediğiniz kitap ya da kitaplar var mı Ramazan özelinde?
Ramazanda okumalarım pek değişmiyor, eğer okumalara dâhil edersek Kuran-ı Kerim'in hatmini yapmak için bu kutsal kitabı daha çok açmaya gayret ediyorum, onun dışında ekstra okumalara vakit ayıramıyorum.
Ramazan şu 3 şey ilişkinizi nasıl etkiliyor: Para, aile / dostlar, yemek?
Para: Fakirlere daha çok yardımda bulunabilmek ve iftar davetleri için bir ölçüde ihtiyaç. Tabii ki ihtiyacın artması paraya bakışımızı değiştirmiyor o her zaman bir araç.
Aile / dostlar: Ramazanın ruhundaki birliktelik anlayışı dostlarla da bir araya gelmemiz için güzel bir vesile oluyor kanımca. Keşke layıkıyla özellikle yalnız olan dostlarımızı hatırlayabilsek, gönüllerini şenlendirebilsek.
Yemek: Ramazanın en sevdiğim taraflarından biri ve kültürümüzde de capcanlı yaşayan bir ruh eş dostla, hısım akrabayla yapılan iftarlar, cemaatle kılınan namazlar. Hele yalnız yaşayanlar için bu söylediğimin anlamı o kadar büyük ki. Mükellef zengin sofralarından ziyade ne zamandır görüşemediğimiz dostlarla sade bir iftar sofrasında çorbaya kaşık uzatmak en büyük huzur...
Konuşan: Mehmet Emre Ayhan