Dünyabizim’de birkaç senedir Ramazan ayına özel her gün Ramazan-ı Şerif yazıları ve alıntıları paylaştık. 2014’te birçok şair, yazar, ilim adamı Dünya Bizim için Ramazan-ı Şerif'e özel yazılar yazdılar: //www.dunyabizim.com/7541/dunya-bizim-icin-yazdi/tags 2015’te ise alıntılar yaptık: //www.dunyabizim.com/8501/ramazana-dair/tags
Bu sene de ilim, kültür ve edebiyat dünyasında isimlerle kısa kısa Ramazan-ı Şerif söyleşileri yapalım dedik. Bu söyleşilerde bugünkü konuğumuz Sabah gazetesi dış haberler müdür, yazar Taha Kılınç…
Ramazanınız genel itibariyle nasıl geçer? Öncesinde Ramazan'a dönük bir planlama yapar mısınız? Böylesine mübarek vakitleri nasıl değerlendirirsiniz?
Ramazan'dan önce mutlaka bir planlama yapmaya çalışırım. Hem yemek yeme alışkanlıklarımla hem de vakti kullanmakla ilgili planlamalardır bunlar. Hatta bu planlamaya sadık kalabilmek için, iftar davetlerinin çoğunu geri çeviriyorum. Özellikle resmi kurumların (parti, dernek, vakıf vs.) lüks mekânlarda verdikleri yemeklere kesinlikle katılmamaya çalışıyorum.
Ramazan'da okumalarınız da değişir mi? Neler okursunuz daha çok? Başucu eserim dediğiniz kitap ya da kitaplar var mı Ramazan özelinde?
Ramazan'da en az bir hatim yapmaya gayret ediyorum. Rutin okumalarım dışında, hadis ve Siyer kaynakları da mutlaka elimin altında olur.
Ramazan şu 3 şeyle ilişkinizi nasıl etkiliyor: Para, aile / dostlar, yemek?
Para: Bizim ailede paranın yönetimi zaten eşimde olduğundan, Ramazan bu mevzuda benim açımdan herhangi bir fark meydana getirmiyor. Ramazan dışında olduğu gibi, cüz'i harçlığımı almakla yetiniyorum.
Aile / Dostlar: Ramazan'da bir aile geleneğimiz var: Ev halkına teravih namazı kıldırıyorum. Çocuklar da iştirak ediyor. Böylece çocuklar da namaz atmosferini yaşıyor. Epey bereketini görüyoruz hamd olsun.
Dostlarla, teravih kılabileceksek buluşmayı tercih ediyoruz. Toplanıp -hele de dışarıda- yemek yemek, çay içmek, Ramazan'da vakit israfı anlamına geliyor. Birbirimizi ağırlamayı, uzun sohbetleri Ramazan dışına bırakmak daha mantıklı.
Yemek: Yıllardır sahurda yemek yemeden oruç tutuyorum. Yeterli uyku uyuyabildiğim zamanlarda, yemek yemeden tuttuğum oruçlarda çok az acıkıyorum. İftarlarda da ekmek yemeden, sadece birer tabak yemekle yetinmeye çalışıyorum.
Konuşan: Mehmet Erken