Kanada'da şiirlerini yüksek sesle okuyorlar

Şiirle seslerini yükseltenlerin oluşturduğu platformun kurucu üyelerinden biri olan Besma Soltan ile kısa bir söyleşi yaptık..

Kanada'da şiirlerini yüksek sesle okuyorlar

 

Okyanus ötesinde, Kanadalı Müslüman bir grup 3 yıl önce statükoya şiirle baş kaldırmanın yolunu bulmuş ve "yüksek sesle şiir" okuma platformu kurmuşlar. "Yaptığımız her şeyde bize ilham veren bir şeyin olduğunu düşünüyoruz." diyorlar. Speak-out platformu ile insanların kutsallarına saygısızlık etmeden doğru bir yol benimsemişler.Speak Out Poetry workshop

Amaçlarını sorduğumuzda Peygamber Efendimiz (SAV)'in şu hadisi ile mukabelede bulundular: "Efendimiz (SAV) ‘Zalim de olsa, mazlum da olsa kardeşlerinize yardım edin.’ diye buyurmuş. Ashabdan birisi ‘Ey Allah'ın Resulu, mazluma nasıl yardım edeceğimizi biliyoruz da, zalime nasıl yardım edeceğimizi bilmiyoruz.’ demiş. Efendimiz (SAV) de bunun üzerine: ‘Zalimi zulmünden alı koyarak...’ diye buyurmuşlar. Bizler de zalimin zulmüne karşı ‘sesimizi yükselterek’ (speak-out) bu durumu gerçekleştirmiş oluyoruz."

Şiirle seslerini yükseltenlerin oluşturduğu bu platformun kurucu üyelerinden biri olan Besma Soltan ile kısa bir söyleşi yaptık. Neymiş, ne değilmiş, ne yapmaya çalışıyorlarmış, sorduk, öğrendik.

Kısaca seni tanıyalım.

Arap asıllı Kanadalı bir Müslümanım. 24 yaşındayım. 2009’da dijital girişim yöneticiliği okudum. Sosyal yenilik ve girişimcilik konusunda uzmanlaşıyorum. Aslen Iraklıyım. 12 yıldan beri Kanada'da yaşıyorum. Herhangi bir kâr amacı güdülmeden, bir başkaldırı amacıyla ortaya çıkardığımız yüksek sesle şiir okuma platformunun kurucu üyelerindenim.

Yüksek sesle şiir okuma (speak-out poetry) platformundan bahsedecek olursak?

Yüksek sesle şiir okuma platformunu, 3 yıldan bu yana bir kâr amacı güdülmeden, statükoya karşı en iyi başkaldırının şiir olduğunu düşünerek ortaya çıkardık. Toplumsal konularda insanlara ilham vermek ve eğitmek en büyük amacımız. Kapımız herkese açık. İnsanların kutsallarına dokunmadan, zulme dur diyebilmek için şiiri seçtik biz. Daha ziyade toplumsal olayları konu ediniyoruz. Kelimelerin el ile kalp arasında bir köprü oluşturduğuna inanıyoruz. Değişim ilk olarak kalp ve akılda başlar ve şiir asla bir bitiş değildir, aksine değişim için bir başlangıçtır. Yüksek sesle şiir okumanın amacı statükonun dayatıldığı toplum ile statükoya meydan okuyanlar arasında bir bağlantı kurmak... Farklı toplulukları, o toplulukların savunucuları aracılığı ile şiir vasıtasıyla bir araya getiriyoruz. Mesajımız şu: Saygı uyandır, amacını göster, toplumla bağlantı kur.

Besma Soltan Bulunduğun bölgede İslamiyet çalışmaları için yeterli seviyede topluluk var mı?

Burada büyük bir Müslüman topluluğu var. Çoğunlukla Kanada'nın Ontario ve Quebec şehirlerinde bulunuyorlar. Birçok cami ve farklı eğilimleri olan birçok Müslüman örgütleri de mevcut. Bu örgütlerden bazıları, mesela Kuzey Amerika İslam Topluluğu ve Kanada Müslüman Birliği, 30 yıldan fazla süredir faaliyet gerçekleştiriyorlar. Aynı zamanda okullar arası Müslüman turnuvaları da yapılıyor.

Peki, genç Müslümanlara neler söylemek istersin?

Gençliğinizi, zamanınızı ve enerjinizi gelecek nesillere bir işaret bırakmak için kullanın. Bu dünyada hepimizin kısıtlı bir zamanı var ve bize düşen onu en verimli şekilde kullanmak.

Çok teşekkür ederim röportaj için.

Asıl ben teşekkür ederim.

 

Hatice Sarı konuştu

YORUM EKLE