Dünyabizim’de birkaç senedir Ramazan ayına özel her gün Ramazan-ı Şerif yazıları ve alıntıları paylaştık. 2014’te birçok şair, yazar, ilim adamı Dünya Bizim için Ramazan-ı Şerif'e özel yazılar yazdılar: //www.dunyabizim.com/7541/dunya-bizim-icin-yazdi/tags 2015’te ise alıntılar yaptık://www.dunyabizim.com/8501/ramazana-dair/tags
Bu sene de ilim, kültür ve edebiyat dünyasında isimlerle kısa kısa Ramazan-ı Şerif söyleşileri yapalım dedik. Bu söyleşilerde bugünkü konuğumuz öykücü İsmail Özen…
Ramazanınız genel itibariyle nasıl geçer? Öncesinde Ramazan'a dönük bir planlama yapar mısınız? Böylesine mübarek vakitleri nasıl değerlendirirsiniz?
Ramazanda bütün varlığın, âlem-i şehadetten âlem-i melekûta dönüştüğünü düşünürüm. Her gün gittiğim iş yerimi, oturduğum sandalyeyi, masamı yadırgarım; bir soğukluk, katılık ve uzaklık hissederim onlarda. Buna karşılık ruhumda, kalbimde bir yeğnilik ve “yakin” hissederim.
Bunun yanında ramazanın zaman kavramını da alt üst ettiğini düşünürüm. İlk günden itibaren eşyaya ve zamana mührünü vurur ve on bir aylık zaman algımızı yerle bir eder.
Allah Teâla üç aylarla, Regaip ve Berat’la bizi iki ay önceden ramazana hazırlamaya başlıyor zaten. Bizim de biraz hassasiyetle kalbimizi hazırlamamız gerekiyor herhalde.
Çocukluğumdan beri oruç dışında teravih namazlarını cemaatle kılmaya çalışırım. Konya’da genellikle dostlarla Selimiye ve Kapı camilerinde teravih kılıyoruz. Her ramazanda en az bir hatim yapmaya ve meal okumaya gayret ederim.
Ramazan'da okumalarınız da değişir mi? Neler okursunuz daha çok? Başucu eserim dediğiniz kitap ya da kitaplar var mı Ramazan özelinde?
İstesem de diğer aylarda okuduğum gibi kuramsal kitapları, romanları, öyküleri okuyamıyorum. Bir tür odaklanma sorunu yaşıyorum, bedenim, aklım ve zihnim yavaşlıyor. Okusam da vekâleten okuyorum sanki. Kuran dışında bir başucu kitabım yok. Ama her ramazanda beni yormayacak bir iki roman ve öykü kitabı da okurum.
Ramazan şu 3 şeyle ilişkinizi nasıl etkiliyor: Para, aile / dostlar, yemek?
Ramazanda Konya’da olmak gerçek bir lütuf. Otuz gün boyunca hızını hiç kesmeyen bir tören gibidir Konya ramazanları. Dolayısıyla ramazan Konya’da büyük kalabalıkların içinde yaşanan bir paylaşma ayıdır.
Aile ve dostlar da sadece ramazanda değil, her zaman önemlidir. Biz Müslümanları diğerlerinden farklı kılan dostlarımız ve ailemizle olan ilişkilerimiz bir anlamda. Ama ramazanda özellikle iftar ve sahurlarda, teravih namazlarında mutlaka aile ve dostlarla bir arada oluyoruz. Ramazan sevginin, paranın, yemeklerin paylaşıldığı bir ay olduğunda güzelleşiyor, diye düşünüyorum. İftarları genelde ailemle yapmaya ve tek çeşit yemeye çalışıyorum.
Konuşan: Mehmet Erken