Dünyabizim sitemiz bugün itibariyle yeni tasarımıyla okurlarının karşısına çıktı.
Sitemiz yaklaşık 8,5 senedir kültür sanat dünyamızın ve özellikle gençlerin hizmetinde... Bu süre zarfında 1.000'i aşkın haberci/yazardan yaklaşık 16.000 özgün metin yayınladık ve yayınlamaya devam ediyoruz. Günlük ortalama 7.000 kişinin takip ettiği sitemiz her gün güncelleniyor.
Yeni bir tasarıma geçmemizin hatrına, kültür, sanat, edebiyat, ilim dünyamızdan bazı değerli isimlere DünyaBizim'i soralım dedik: “DünyaBizim sizin için ne anlam ifade ediyor? Kültür dünyamızda nasıl bir boşluğu dolduruyor?”
Bugün bu soruşturmanın ilk kısmını yayınlıyoruz.
Ahmet Murat (Şair, Yazar, Akademisyen):
Dünyabizim, gazetelerden kovulan kültür-sanat sayfasıdır.
Hiperaktif bir kültür haber dergisidir.
Kaçırılmayacak söyleşiler, şık soruşturmalardır.
Var olsun.
Süleyman Ragıp Yazıcılar (Genç Dergisi Yazı İşleri Müdürü):
Dünya Bizim: Kültür Dünyasının En Güçlü Dip Dalgası!
Dünya Bizim sitesinin kuruluşuna, o dönemki heyecana şahit olanlardan biriyim. 8,5 yıldır ne emeklerle ayakta durduğunu, özgün ve nitelikli muhteva için ne çok gayret sarfedildiğini de biliyorum, hissediyorum. Yazılanları, haberleri gördükçe gıpta ediyor, içimden daima "iyi ki varsınız" diyorum. Kültür dünyamızın neredeyse on yıldır en güçlü dip dalgalarından birini teşkil ettiği için bahtiyar oluyorum.
Yazarlarından yöneticilerine, tasarımcılarından destekçilerine kadar, Türkiye'de kültürün, niteliğin, vefanın, estetiğin, ince işçiliğin, güzel sözün bayraktarlığını yapmaya çalışan Dünya Bizim ailesini yürekten tebrik eder, çalışmalarına Allah'tan her daim bereket dilerim.
İsmail Tongar (Moral FM Genel Yayın Yönetmeni):
Benim için Dünya Bizim sitesi şu anlamı ve tanımı üzerinde taşıyor: Dünya Bizim, reyting kaygısının yayıncılığa getirdiği dezavantajlardan uzak, kendi inandığı değerleri kullanıcılarına sunan, niteliğe önem veren bir internet kültür portalı.
Özellikle ulusal bir kültür radyosunun yöneticisi konumunda olan birisi olarak çok ihtiyaç duyduğumuz haberleri bulmamıza imkan tanıyan önemli bir kamu hizmeti.
Kültür dünyamızın sanal âlemde güzel bir temsilcisi olarak internet âleminin oldukça sıkıntılı ortamında doğru ve güzeli nezih bir üslupla sunması hasebiyle Dünya Bizim önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Mevlana İdris (Şair, Yazar):
"Dünya Bizim" her şeyden önce istikrarlı, popülizmden uzak, dürüst ve değerli bir içerikle yayın yapıyor.
Bu da takdir edersiniz ki çölde vaha gibi bir şey.
Gücünüzün ve ömrünüzün bereketlenmesi dileğiyle selamlar, saygılar.
Gülcan Tezcan (Star Gazetesi Kültür-Sanat, Kitap Eki Editörü):
Medyada kültür ve sanata alan açan mecraların sayısı bir elin parmaklarını geçmezken Dünyabizim gerçekten çok önemli bir misyon üstleniyor.
Beni en heyecanlandıran yanı ise kendine özgü dili ve genç muhabir ağı ile gündemi takip ediyor oluşu. Hafıza tazeleyen başlıkları ve kendi gündemini oluşturması da takdire değer...
Rabbim hayırlı hizmetlerinizi daim eylesin.
Yıldız Ramazanoğlu (Yazar):
Dünyabizim sitesini kurulduğundan beri takip ediyorum. Bu siteyi oluşturan fikir çok kıymetli. Türkiye ve İslam dünyasının yine her zamankinden çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı var ama bunun sadece siyaset yoluyla kurulması mümkün değil. Edebi kamunun oluşumu için dergiler, sanat alanında çalışmalar, düşünce planında nice çabalar vardı ama birikimimizi derli toplu görmek mümkün olamıyordu.
İslamcılık adına eleştirel yaklaşım değerli ama iyi, doğru ve güzel olanı da nazara vermek ve bu yoldan yürümek hayati önemde. Dünyabizim bu yolda ilerleyerek umut verici ve ufuk açıcı oldu. Özellikle dindar kesimin birikimine eğileceğiz fikri ve bu yöndeki çoğulcu yaklaşımın bugüne kadar iyi niyetle sağlanması benim en dikkatimi çeken yanı sitenin. Türkiye'nin sınırlarını aşma, İslam dünyasının sanat ve düşüncesine ulaşma hali giderek zenginleşiyor, bunun daha da ilerlemesini dilerim. Ortak hissiyat ve muhayyilenin beslenmesi çok önemli.
Keşke bizim de İslam dünyası olarak canlı ve hareketli bir iletişim ağımız olsa, hem üretilenleri paylaşmak hem de birimize birşey olunca hızla birbirimize sahip çıkıp dünyaya ilan etmek bakımından. Nice yıllar sürmesini dilerim sitemizin.
Berat Demirci (Şair, Yazar):
Dünya Bizim kimindir, kimler tarafından yönetilir bilmiyorum ama takdirle karşılıyorum, çünkü kişinin ayinesi işidir. Dijital yayıncılık denildiğinde akla çok da güzel çağrışımlar gelmemektedir ama Dünya Bizim bir istisnadır.
Sadece daha seçici ve daha sade bir yayın çizgisi üzerine düşünmeniz gibi bir eleştiri ve teklifim olabilir.
Baki selam ve muhabbetlerimle...
Bilal Kemikli (Yazar, Akademisyen):
Değerli kardeşim, kardeşlerim,
Kültür ve sanat dünyamıza, yaptığı haberler, duyuru ve tanıtım yazılarıyla katkı veren DünyaBizim'in geride sekiz buçuk yıllık bir tarih birakması ve bu tarihle yeni ufuklara yelken açma niyetini müjdeleyen mektubunuzu aldım. Evvela bana bu mektubu gönderme ve DünyaBizim'e dair duygu ve düşüncelerimi alma nezaketi göstermeniz hasebiyle teşekkürlerimi sunarım. Demek ki, azimli ve kararlı bir şekilde yoluna devam DünyaBizim kervanında fakire de bir yer vermişsiniz. Bu takdir dili, kervana daha çok değerin katılmasına katkı sağlayacaktır.
Takdir dili dedim... Demek ki DünyaBizim benim için evvela bu dili ifade ediyor. DünyaBizim, kültürel faliyetlerin, ilmi çalışmaların, yazılan eserlerin, kültürel dinamikleri besleyen geleneklerin ve mekteplerin tahfif edildiği bir ortamda, sanatı ve edebiyatı "lâf u güzaf" addeden bir mahallede çıkıp, "hayır arkadaş, bu meseleler önemlidir" diyen bir ses oldu. Tahkir ve tezyif edilen, yok sayılan, lüzümsuz bir faaliyetmiş gibi görülen bir alanın, su gibi, hava gibi önemli olduğunu hatırlatmak, bu alanlarda emek sarfedenleri tanıtmak ve teşvik etmek için bir platform olmak önemlidir. DünyaBizim bunu yaptı... Hem de bütün bu anlamlı çalışmaları, geleneksel insani değerlerimizi, kadirşinaslığı ve tevazuyu mihver edinerek yaptı. Bunlar önemli işlerdir.
Bu değerlendirmeleri yaparken, bazıları "hoca abartıyorsun" diyebilir... Hayır, ne dediğimin farkında olarak bunları söylüyorum. Neredeyse iki asırdır sanat ve edebiyata olan ilgisi bir şekilde zayıflatılan bir kitlenin çocukları, yapılan ve edilenleri, dile, musikiye ve plastik sanatlara ilişkin görülmesi, bilinmesi gerekenleri görmek ve bilmek istedi. Bu anlamda bir aşinalık vesilesi oldu. İlahiyat alanlarında tezyif edilen irfan hayatına atıfta bulunuldu. Medeniyetin sadece "ilim/bilim"le kavranamayacağını, bunun irfan ve sanat tarafının da olduğunu kendi lisanıyla dile getirdi. Bu gibi hizmetleri vesilesiyle DünyaBizim kendi kulvarında bir dil geliştirdi.
Şimdi mesele nedir? Mesele bu dili bozmadan, çok şey yaptık veya yapıyoruz duygusuna kapılmadan, ariflerin lisanıyla söyleyeyim "takdir ve tenkidi bir bilerek" yayın faaliyetlerini sürdürmesini diliyorum. Bunu özellikle söyledim, çünkü bizde "iyi şeyler" yapılır, sonra o iyi şeyi ortaya çıkaran ruh konformist duyguların esiri olarak zamanla demodeleşir. Hayır, daima amatör kalın! Evet, DünyaBizim daima samimi ve gayretli bir çalışma içinde nice senelere ulaşan bir kervan olsun...
Baki selam ve muhabbetlerimle...
Safa Mürsel (Hukukçu, Yazar):
Dünya Bizim sitesini tanıdığım bir kaç yıldan bu yana yakından takibe çalışıyorum. İlim, fikir ve kültür hayatımıza, sivil toplum kimliğiyle mükemmel hizmet veriyor. Fikir ve sanat alanında üretici olan herkesin tanıtım imkanı bulduğu çok dinamik bir site olarak görüyorum. Yetişkin ilim ve fikir adamları için bir kadirşinaslık ve vefa örneğidir. Ayrıca yeni yetişen istidatlar için tahminlerin ötesinde şevk ve heyecan kaynağı olduğunu düşünüyorum.
Marifetin iltifata tabi olduğu gerçeği, Dünyabizim'de hakk el yakin yaşanıyor.
Başarılı çalışmaların yatay ve dikey planda istikrarlı bir ivme içinde devamını dilerim.
Hüseyin Akın (Şair, Yazar, TYB İstanbul Şubesi başkan vekili):
Dünyabizim sitesi modern site hayatına geleneksel bir ruh getirme çabasında olan bir site. Bize ait dünyayı işaret ediyor. "Biz de varız" demiyor, "biz zaten vardık" diyor. Aktif, güncel ve klasik olmaya aday. Güncelleştikçe bir öncekini inkâr eden oluşumların üzerinde.
Dünya değiştiğine göre dunyabizim.com da değişmeli elbet. Dünya ile birlikte biz de değişiyoruz çünkü. Muhabir sitemi olabilir pekâlâ. Kültür-sanat muhabirlik sistemi iyi bir başlangıç olur. Sanalın reelleşmesi gibi bir hedefi de gözardı etmemek lazım. Elektronik ortam kimi zaman reel ortamdan çok daha gerçekçi olabiliyor; tam tersi olabildiği gibi. Bugün reel ortamda faaliyet gösteren kültür-sanat oluşumlarının kaç tanesi "gerçek" Allah aşkına?!
Güzelsiniz hep güzel kalın.
Soruşturmanın ikinci kısmı: //www.dunyabizim.com/soylesi/23591/internet-mecrasindaki-ilk-kalelerimizden-biridir-dunyabizim
Soruşturmanın üçüncü kısmı: //www.dunyabizim.com/soylesi/23605/dunyabizim-kendimizi-emniyette-hissettigimiz-mahallemizdir
Mehmet Erken ve Mehmet Emre Ayhan konuştu