2013 yılı Dünya Bizim için bazı değişimleri de beraberinde getirdi. Sitemizin kuruluşundan beri Yayın Yönetmenliğini yapmakta olan Asım Gültekin, 'Artık Yayın Yönetmeni Değil Yayın Danışmanıyım' diyerek yeni bir pozisyon belirledi. Bu değişim site için önemli bir olaydı.dünyabizim

Şükür ki, yayın üssünde büyük fırtınalar kopup, kırıcı tartışmalar sonrasında böyle bir karar alınmamıştı. Bu bir ayrılış ve kopuş da değildi. Fakat yine de başlangıçtan bu yana var olan yapıda bazı değişimleri de beraberinde getirebilecek nitelikte bir yeni hal ortaya çıkmıştı.

Gerek sitenin takipçileri gerekse de yazarlarımız bu gelişmeyi dikkatle izlediler. Site yöneticileri ortaya çıkan tabloyu gayet açık bir dille ifade ettiler ve bu derecede önemli bir hadise Dünya Bizim’e zarar vermeden atlatıldı.

Nitelikli ve özgün kültür haberlerinin adresi: Dunyabizim.com

Yeni dönemde Dünya Bizim’in sevk ve idaresini biraz daha katılımcı bir tarzda götürmeyi arzu ediyoruz. Bundan kastımız sitemizin yayın yönetmenliği ve editörlüğü görevlerini deruhte eden bizlerin yanı sıra, fonksiyonel bir tarzda destek veren yardımcı editör arkadaşları devreye sokmak istiyoruz. Bu çerçevede bazı adımlar attık. Çalışmalar ortaya çıktıkça bu arkadaşlarımızın isimlerini sizlerle de paylaşacağız.

Ayrıca kültürel etkinlikleri, muhabir fonksiyonu görecek arkadaşlarla biraz daha aktif bir şekilde takip etmek istiyoruz. Bazı genç arkadaşlarla temas ettik ve onları önceden haber alabildiğimiz aktivitelere yönlendirmeye ve bu çalışmaları daha hızlı bir şekilde sizlere ulaştırmaya gayret ediyoruz. Şimdilik sadece İstanbul ayağını oluşturduğumuz bu etkinlik habercileri grubunun, ilerleyen zamanlarda Anadolu ayağının oluşturulacağını ve uzun vadede de dünya Müslümanlarının etkinliklerinin yer verileceği bir geniş vizyonun habercisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zaten Dünya Bizim sitemizin aslî görevlerinden birisi de bu…

Dünya Bizim'e sizlerin de bildiği gibi her haber sitesinde rastlayabileceğiniz tarzda basın bültenlerinden derleme haberleri koymamaya çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu olayları yerinde izleyen habercilerimiz bunları kendi yorumlarını ve bakış açılarını ekleyerek özgün bir haber haline getirsinler ve biz de yayınlayalım.

Dergi ve kitap tanıtımları için de aynı usulü kullanıyoruz. Bir dergi çıktı ise habercimizin o dergideki bir veya bir kaç yazıya özellikle dikkatini yönelterek onu anlatması, bu anlatım sırasında da dergi ile ilgili bilgi vermesi bizim için daha cazip geliyor.

Keza kitaplar için de aynı şey geçerli. Kitabın “içindekiler” bölümü veya basında çıkan tanıtım metnini yansıtan yazılar Dünya Bizim sayfalarında yer bulamıyor. Ama biz yeni çıkan yararlı kitapları okuyucu daha fazla duysun ve bilsin de istiyoruz. O zaman hepimize düşen bu tarz yazılar kaleme alabilmek olmalı…

dünyabizimYaptığımız zorlu ama bir o kadar da keyifli bir iş

Asım Gültekin'den sonra bizim daha fazla ilgilendiğimiz sürede dikkatimizi çeken bazı noktaları ise şu şekilde zikredebiliriz.

“Sinema” yazıları Dünya Bizim’de hayli az yer bulabiliyor. Dünya Bizim’in genel yaklaşımına uygun sinema haberlerini beklediğimizi ifade etmek isteriz. “O Şimdi Nerede” köşemiz de bizim çok önem verdiğimiz bir bölümdü. Daha önceleri çok verimli olan ve şu aralar ortalıkta fazla görünmeyen değerlerimizi bulup çıkarmak, yeniden onlardan istifade yolları aramak Dünya Bizim’in önem verdiği noktalardan biridir.

“İstanbul Bizim” köşemiz de çok önem verdiğimiz diğer başlıklardan biridir. Bu konuda neden daha çok yazı üretemeyiz? Bu konu da bizi üzen hususlardan bir diğeri olarak zikredilmeye değer.

“Video Galeri” ve “Foto Galeri” bölümleri de Dünya Bizim'in en çok ilgi çeken yönlerinden birisi. Dünya Bizim'in izleyicisinin istifade edeceği ve/veya hoşuna gideceği bu tarz örneklere rastladığınızda bizlere haber edip daha fazla kişinin yararlanmasını sağlarsanız hassaten mutluluk duyarız.

Dünya Bizim son aylarda Ukraynalı bir yazar arkadaşımızın yazılarına yer vermeye başladı. Ekimden bu yana altı yazısı yayınlanan Nataliya Tsaryk'ın kendine has üslubu ile daha iyi bildiği ve takip ettiği yönlerden haberler bulup bizimle paylaşmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu tarz arkadaşların sayısının artmasını diliyoruz.

Keza kardeş kuruluşumuz olan Kuzey Haber Ajansı’nın yeni Tahran muhabiri Fatih Sabuncu'nun, Tahran'da gidip görülesi saray ve müzeleri ele alan yazısı da bizce ilginç bir başlangıç. Ajans bünyesinde dünyanın farklı noktalarında 10 büro yer alıyor. Buradaki arkadaşlarımızın bulundukları ülkelerden geçtiği kültür haberlerini sitemizde bundan böyle daha fazla göreceksiniz. Bu kardeş kuruluşlarımız arasındaki sinerji, ilerleyen dönemde Dünya Bizim sayfalarına pozitif bir katkı sunacaktır diye düşünüyoruz.

Dünya bizim, okuyucuların tepkilerini yoğun olarak paylaştıkları bir yayın organı. Fakat bu tepkilerin hepsini maalesef yayınlayamıyoruz. Üslubu çok sert veya yayınlandığında karşı tepkileri de doğuracak olan eleştiriler yayına konmuyor. Fakat tüm bunlardan istifade ettiğimizi, bazen yazılarda değişiklikler yaptığımızı, bazen başlıklara müdahale ettiğimizi dikkatli izleyicilerimiz fark ediyorlardır.

Yayıncılık zor bir uğraş. Fakat bu zor ve keyifli uğraşı yaparken samimi niyetimizden hiç şüphe etmediğinize inanmaktayız. Bu arada hata da yapabiliriz. Ama makul gerekçeler ortaya çıktığında gerekli özürü de beyan ettiğimizi geçen dönemler göstermiştir sanırım.

Her gün ortalama 6000 tekil ziyaretçi tarafından yayınları takip edilen Dünya Bizim, kültür ve ilim dünyasında da sıklıkla ziyaret edilen internet sitelerinden biri… Bunu gerek haberlere yapılan yorumlar olarak gerek sosyal medyadaki paylaşımlar vesilesiyle, gerekse de bizzat bize gelen mailler, telefonlar sayesinde biliyoruz. Bu da üzerimizdeki sorumluluğu daha da artırıyor. Her gün yayınladığımız nitelikli haberlerle bu sorumluluğumuzun gereğini yerine getiriyor ve akşamları yastığa başımızı huzurla koyuyoruz. Bu noktada özgün haberler üreten yüzlerce habercimize ve siz değerli okurlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.

Daha doyurucu Dünya Bizimlerde buluşmak dileğiyle…

 

Erhan Erken yazdı