Altıncı şehir
Ahmet Turan Alkan'ın Altıncı Şehir kitabında bahsettiği, Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir Sivas. Tarihi yapısı, insanların çalışkanlıkları, güncel olaylardaki rolü yadsınamaz derecede geniş yer tutar hayatımızda. Böyle bir şehri ramazan ayında diğer şehirlerden ayıran özellikleri de fazlasıyla mevcut.
Bereket Sivas'ta
Ramazan ayının dolu dolu geçtiği şehirlerden birisi Sivas desek sanırım yanılmış olmam. Halkının büyük bir çoğunluğu bu ayı nasıl daha güzel geçirebilirimin endişesinde sanki. Belediye’nin insanlara sunduğu imkanlarla birlikte her iftardan sonra şehirde bir hareketlilik hakim.
Sivas benim askerliğim
Şehrin ilk akla gelen yapılarından ilk ikisi olan Şifahiye Medresesi (Çifte minare olarak da anılan yerin tamamı) ve Buruciye Medresesi etrafına kurulmuş stand yerleri ve bunun akabinde etkinliklerle her akşam insanların bir arada yapageldikleri şeyler ramazanı bu şehirde daha anlamlı kılıyor. Örneğin insanlar kitap fuarlarını dikkatlice ve merak içinde geziyorlar. Şenlik alanında gördüğüm her bir kişinin elinde neredeyse bir yayınevi poşeti, bir hat tablosu ya da bu aya has hediyeleri görmek mümkün. Benim açımdan ise Sivas’a ikince kez gelmiş olmamın verdiği rahatlık var.
Askerliğimin ilk kısmını yapmış olduğum bu şehirde, soğuk havanın serin bir rüzgara dönüşmüş olması yaz aylarında bile ayazı eksik olmayan bu şehirde eylül ayı çevremdekilerden öğrendiğim kadarıyla şimdiye kadar ki en sıcak günlerden birini yaşamaktaydı. Kısa kollu giyinip de üşümediğim gerçeğini başka insanlar üzerinde de görünce anladım ki bu yıl mevsim biraz serin geçmekte.
Dernek ve vakıflar her yerde
Şehirde dernek ve vakıfların sohbet mekanları olduğunu söylemeden geçmeyelim. Kemal İbni Hümam Vakfı öğrenciler ile yakından ilgilenip sohbetler yapmakta imiş. Anadolu Gençlik Derneği de hakeza öyle. Hayat Ağacı Derneği muhtaç kimselere mütemadiyen yardımlar yapıyormuş. İHH Gezici aşeviyle 1500 kişiye iftar veriyor. Bu arada Üniversite öğrenci kayıtları yeni başladığından yurtların yavaş yavaş dolduğunu öğreniyorum bize mihmandar olan bir abiden. Teravih’ten sonra gençler Çerkezin Kahvesinde toplanıyorlar. Her masa neredeyse dolu ve herkes neredeyse Türk Kahvesi içiyor.
Bu kahvenin koyu ama insanı yormayan bir kıvamı var.
Bilal Tırnakçı Sivas’ın en tanıdık simalarından birisi. Yazarlığı ve şairliğinin yanı sıra ebru ve fotoğraf sanatı ile de ilgilenen bu güzel ağabeyimiz sivil toplum kuruluşları ile birlikte ramazan ayı içersinde çeşitli faaliyetler içersinde görev almakta.
Medya ne alemde?
Yerel radyo ve televizyon kanalları oldukça faaller ramazan dolayısıyla. Halkın okuduğu Gazeteler: Gazete Sivas, Yeni Ülke ve Sivas Memleket. Şehirde 4 Eylül Kongre etkinlikleri sebebiyle her yerde kamera ve muhabirler koşuşturmaca içersindeler. Srt televizyonu ve TV 58 bunların önde gelenlerinden. Radyolardan ise Hilal Radyo ramazan konseptli çalışmaları ile dikkat çekiyor.
Foto galeri için: http://www.dunyabizim.com/gallery.php?id=75
Yasin Onat Sivas'tan bildirdi
ysnonat (at) gmail.com
GYY'nin notu: Bu Sivas nasıl bir şehirdir ki Türkiye'nin her yerinde Cafcaf temsilcisi vardır, Sivas'ta yoktur, nasıl bir şeydir bu aklımız almıyor efendim?!