Şakir Kurtulmuş Mavera Dergisi'nde yetişmiş genç şairlerdendir. İlk şiiri 1978 yılında bu dergide yayınlamış, ilk şiir kitabı da derginin yayınevi olan Akabe Yayınları'ndan 1985 yılında Ah Güzel Bir Gün adı ile neşredilmiştir. Hali hazırda Edep ve Yedi İklim dergilerinde şiirleri ile okuyucu karşısına çıkan Şakir Kurtulmuş'un iki ay evvel Yedi İklim Yayınları'nca bir şiir kitabı daha yayınlandı: Yusuf'un Kuyusu. Neredeyse otuz yılın ardından gelen bu kitabın, hak ettiği karşılığı edebî çevrelerden aldığını memnuniyetle müşahade etmekteyiz.

Daha çok şiirleriyle tanıdığımız Şakir Kurtulmuş'un Beyan yayınları arasında çıkmış Hz. Hamza ve Hz. Bilâl üzerine iki de biyografi çalışması mevcuttur:  Şakir Kurtulmuş'un bu iki İslâm büyüğünü incelediği eserleri, Beyan Yayınları tarafından Mayıs ayı içerisinde yeni baskıları yapılarak yayınlandı

Şakir KurtulmuşŞehîdlerin Efendisi Hamza

Hz. Hamza adlı kitap seksen sayfadan müteşekkil. Hz. Hamza'nın kısa fakat dolu hayatını andırıyor kitap. Kitabı açtığımız vakit içindekiler bölümünün hemen karşı sayfasında bir ibare görüyoruz: "Oğlum Hamza'ya bir örnek olması için...". Kitabın, dönemi itibarıyla, çocuklar için yazılması dilinin ve fizikî özelliklerinin ona göre düzenlenmesine yol açmış. Bir bakıma çocuklar için böyle kitapların yazılmış ve yazılıyor olması, daha çocuk yaşta gençlerin bu isimlerle tanışmaları açısından çok önemli ve çok iyi. İşte Şakir Kurtulmuş da bu yönden büyük bir iş başarmış.

Yazar, kitabı oluşturmak için birçok esere ve yazara başvurmuş; Abdülbâki Gölpınarlı'dan Muhammed Hamidullah'a, Âsım Köksal'dan Mevdudî'ye kadar. Bu da aslında kitabın geniş bir çalışmanın sonucunda süzülerek oluşturulan, yoğun bir eser olduğunu göstergesi.

Müezzinlerin Efendisi Bilâl

Bilal-i Habeşî adlı kitabına da yazar, diğer oğluna seslenerek başlıyor: "Oğlum Taha Bilâl'e bir örnek olması için.". Kitabın ilk sayfaları Ömer Özbay'ın Gün Vakitleri adlı şiiriyle açılıyor:

Şakir Kurtulmuş(...)

bizi o'na çağır ey bilâl

çağır ki ölümlerimiz

resul'e kardeş olsun

EY BİLÂL.

Bu şiir ilk olarak 1976 yılında Düşünce Dergisi'nde yayımlanmış . Kitapta daha sonra da Hz. Bilâl'in doğduğu cahiliye karanlığı anlatılıyor. Kölelik sisteminin yanlış algılanışını ortaya koyuyor ilkin yazar. Daha sonra Hz. Bilâl'in doğumundan, Müslüman olup, Medine'ye hicretine; ilk ezandan cihatlarına; Peygamber'in vefatından Şam'a göçüne; oradan Rabbine kavuşuncaya  kadarki tüm ömrünü inceliyor eser. Özellikle İslâm'ın ayrımcılığı çökertmesinin sembol ismi olan Hz. Bilâl , hayatı ve özellikleri ile günümüz insanı için öğrenilmesi gereken isimlerin başında gelmektedir. Şakir Kurtulmuş'un diğer biyografisine nazaran bu kitabı da birçok kaynak eserden faydalanılarak oluşturulmuş.

Beyan Yayınları'nın yayımladığı biyografilerin arasında yer alan bu eserler, yetişkinler için bilgi tazelemek; gençler için ise İslâm ve insanlık tarihinin en büyük iki ismiyle tanışmaları açısından önemlidir. Şakir Kurtulmuş'un şiir uğraşından edindiği dil kullanımı, bu her iki esere de sinmiştir. Okurken eserlerin bu yönlerini gözden kaçırmayacaksınız...

M. Murtaza Özeren Bilâl ve Hamza fıtratlıların çoğalması duasıyla bildirdi