Medeniyet kavramı, insanların zihinlerini sürekli meşgul eden, toplumların esas olarak gördükleri yapıtaşlarından biridir. Gelişmenin, ayakta durmanın, kendini var edebilmenin eşsiz sınırları medeniyet çerçevesinde gelişir.

Erdemli Yöneticiler Akademisi, Medeniyet Tasavvuru adlı bir dergi ile yeni bir medeniyetin inşasına katkı sağlamış oldu. İlk sayının tüm yazıları derginin adına ve çıkış amacına uygun olarak medeniyet üzerine kaleme alınmış yazılardan oluşuyor. Dört ayda bir yayınlanacağı duyurulan Ankara merkezli derginin yönetiminde Halil Etyemez, Süleyman Hayri Bolay, Zekeriya Akman, Ahmet Cemil Bedir gibi isimler var.

Nurettin Topçu'da ahlâk ve medeniyet

Bazı kavramların çağrıştırdığı isimler vardır. Hayatlarını vakfettikleri dava uğruna bütün mesailerini harcarlar; bir ruh oluşumu için satır satır, cümle cümle inşa etmeye çalıştıkları davayı sağlamlaştırma uğruna büyük çabalar içine giren bu dava adamları bir oluşumun mimarı olmayı hak etmişlerdir. Nurettin Topçu adının yanına yazılacak ilk sıfat ahlâktır.

Medeniyet Tasavvuru dergisindeki yazısında da Sadettin Ökten, Nurettin Topçu’yu maarif ve medeniyet çerçevesinde anlatıyor. Öncelikle kendisindeki Nurettin Topçu’dan bahsediyor Sadettin Hoca. Tanışmalarından, onun hayatına kattığı renklerden, düşünce dünyasına etkilerinden bahsediyor. “Beni inşa eden adamlar arasında çok mühim bir yerdedir.” sözüyle bu tezini pekiştiriyor. Nurettin Topçu’nun fikirlerini kendisinden dinlemenin ayrıcalığıyla, isyan ahlakını merkeze alarak Nurettin Topçu’yu anlatıyor.

Nurettin Topçu’yu anlamanın ilk şartı olarak isyan ahlakını anlamayı başa koyuyor Sadettin Ökten. İsyan ahlâkı kavramını Nurettin Topçu merkezli çözümlüyor ve bu kavramın çağrışımları üzerine derin bir analiz yapıyor. “Kemâl” kavramının insana kazandıracağı erdemlerden ve değerlerden bahsediyor: “Ahlâk ve kemâl insanı mükemmelleştirecek iyi bir yoldur.”

Anahtar kavramlar: Kemâl, erdem, irfan

Sadettin Ökten bizlere tam anlamıyla bir Nurettin Topçu portresi çiziyor. Onun bütün köşelerini tamamlayan bir ayrıntıyı içten bir dille anlatıyor. Üslubu bazen anı tadında karşımıza çıkarken, bazen de olaylara titizlikle yaklaşan bir akademisyen duruşunu görebiliyoruz.

Maarif ve medeniyet üzerine Nurettin Topçu felsefesini açıklarken “kemâl, erdem ve irfan” kavramlarının anahtar kelimeler olduğunu söylüyor Sadettin Ökten. Bu parçalar bir araya getirilip bu bütünlük bozulmazsa maarifimiz her zaman en üst seviyede olurken köklü medeniyetimiz de yarınlara daha sağlam bir duruşla ilerleyecektir.

Kemâl, erdem ve irfana ulaşmış olanlar mükemmelleşmenin de yolunu tutmuş demektir. Böylelikle isyan ahlâkının bütün kademelerinin tamamlanacağını ileri sürüyor Sadettin Ökten. Elbette Nurettin Topçu felsefesiyle... Yani donanımlı bir insan Yaratıcı’nın karşısında isyan etmez. Önce “ben”likten kurtulur, sonra da külli iradenin içinde kaybolur.

Sadettin Ökten’in kendine has anlatımıyla Nurettin Topçu'nun felsefesi biraz daha aydınlığa kavuşuyor. Derdi aynı olan insanların bize katacağı değerler daha bir önem arz etmekte. Medeniyetin temel taşı olarak ahlâkı gördüğümüz zaman, erdem ve irfan bizlerin alın yazısı olacaktır.

Medeniyet Tasavvuru dergisinin ilk sayısına Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Recep Şentürk, İlhami Güler gibi isimler medeniyet üzerine kaleme aldığı yazılarla katkı sağlamışlar. İlk sayısına ben de bir deneme ile katıldığım bu derginin yeni sayılarını merakla bekleyenlerden olacağım.

Mustafa Uçurum yazdı