Büyük Doğu dergisi… Necip Fazıl Kısakürek’in 1943 ile 1978 yılları arasında zorlu şartlar altında ancak zaman zaman çıkarabildiği, bugün okuduğumuz birçok yazar ve fikir adamı için okul görevi gören müthiş bir ana dergi. Derginin tıpkı basımları bu aralar Star gazetesi tarafından da Cumartesi günleri okurlara hediye edilmekte.
Üstad Necip Fazıl’ın sahaftan bulduğum 15.2.1976 tarihinde basılmış Rapor 1 isimli süreli kitabında ilginç bir ilan gördüm. Büyük Doğu dergisi ile ilgili bir ilan, gerçekten çok ilginç. İlanda 7 Ocak 1976 tarihinde çıkacağı ifade edilen bu Büyük Doğu dergisi, kitabın 3. sayfasında “çıkmayan Büyük Doğu’nun ilân ve kadrosu” spotuyla yer alıyor. Derginin kadrosu adeta Türkiye’nin gelecekteki sanat ve düşünce ve ilim hayatının büyük isimlerinin bir dergide toplandığını gösteriyor.
Büyük Doğu’nun kadrosu
İşte “ALFABE SIRASİYLE KADRO:” Abdullah Saraçoğlu, Abdurrahman Şeref Lâç, Ahsen Batur, Ali Biraderoğlu, Ayhan Songar (Prof.), Bahri Zengin, Bekir Oğuzbaşaran, Cahit Zarifoğlu, Cemil Meriç, Durali Yılmaz, Emin Bilgiç (Prof.), Erdem Beyazıd, Ergun Göze, Fethi Gemuhluoğlu, Hasan Seyithanoğlu, İbrahim Eken, Kadir Mısıroğlu, M. Akif İnan, Mehmet Soyak, Mustafa Müftüoğlu, Mustafa Miyasoğlu, Mustafa Yazgan, Necip Fazıl Kısakürek, Nevzat Yalçıntaş (Prof.), Nuri Karahöyüklü (Prof.), Nuri Pakdil, Osman Turan (Prof.), Rasim Özdenören, Recek Doksat (Prof.), Reşat Aksoy, Sabahattin Zaim (Prof.), Saffet Solak (Prof.), Sezai Karakoç, Selçuk Özçelik (Prof.), Süleyman Yalçın (Prof.), Taha Üçışık, Tahir Büyükkörükçü, Zübeyir Yetik.
Bu kadroda muhafazakârı da var, İslamcısı da var, ilim adamı da var, hocası da var, siyasetçisi de var, edebiyatçısı da var, tarihçisi de var.
İşte çıkmayan, çıkamayan bir Büyük Doğu dergisinin kadrosu ve bu duruştan, bu çıkamayıştan öğrendiklerimiz… “Güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler”, güzel insanlar güzel dergiler çıkardılar, güzel insanlar öncülerimizi güzel bir araya getirmişler, kelimenin hakkını vererek dergilerini seçkin kalemlerin derlendiği bir ocak kılmışlar... Ve bize o güzel insanların yazdıkları ve yaşadıklarından beslenmek bir yükümlülük olarak kaldı.
Ne mutlu ki Büyük Doğu çığırını açmış Üstad Necip Fazıl.
Yavuz Selim Güneş yazdı