Makedonya'da Ramazan

Arnavutlar, Türkler, Boşnaklar ve Romanlarla birlikte yaklaşık yüzde 35 oranında Müslüman nüfusa ev sahipliği yapan Makedonya, Cumartesi günü Ramazan ayına 'hoşgeldin' diyen ülkelerden. Ailece oturulan kalabalık iftar sofraları, Makedonya Müslümanlarının olmazsa olmazı.

Kimsesizler ya da maddi durumu kötü olanların imdadına ise, hayırsever kişi ve kurumlar tarafından verilen iftar yemekleri yetişiyor. Ramazan ayıyla birlikte çoluk çocuk kılınan teravih namazları gecelere ayrı bir keyif katıyor. Üsküp'te teravih namazlarının en gözde mekânı, bu yıl da Mustafa Paşa Camii. Cami, teravih namazını bu tarihi yapıda eda etmek isteyenlerle her akşam dolu.

Üsküplü Müslümanların bazı camilerde farklı dillerde vaaz dinleme imkânı da var. Üsküp'te Ramazan ayına erişen Müslümanların ortak niyazı, ibadetlerinin kabul edilmesi, bu mübarek vakitleri güzelce değerlendirebilmek, bütün İslam âlemine yeniden huzurun hâkim olması.

Farklı etnik kökenlere sahip ülkede, devlet yetkilileri ve İslam birliği, her sene olduğu gibi bu sene de Ramazan ayında, birlik, saygı ve hoşgörü mesajları yayınlayarak Müslümanların bu kutsal ayını tebrik etti.

Arnavutluk'ta Ramazan

Ramazan ayını heyecanla karşılayan Balkan ülkelerinden Arnavutluk'ta camiler 'Hoşgeldin Ramazan' yazılarıyla süslendi. Başkent Tiran'da bulunan ve merkez cami olarak kabul edilen Ethem Bey Camii ilk teravih namazında doldu taştı. Ülke nüfusunun yüzde 70'ine yakını Müslüman olan Arnavutluk'ta Ramazan ayının ayrı bir önemi var.

50 yıl süren komünist rejim boyunca dinlerinden uzaklaştırılan, ibadetleri yasaklanan Müslümanlar, rejimin değişmesiyle birlikte ibadetlerini yeniden özgürce yaşamaya başladı. Arnavut İslam Birliği Başkanı Ali Zaypi, ülkedeki farklı inanışlara sahip olanların hoşgörüsünün takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Ali Zaypi şöyle konuştu: "Arnavutluk'ta bulunan dinler arası tolerans günümüz ülkelerinde çok nadir bulunan bir özellik. Müslüman, Hıristiyan, Ortodoks ve Protestanların birlik, beraberlik, barış ve huzur içinde yaşamaları ülkemiz için gurur verici. Arnavutlar kendi din ve inancından olmayanlara saygı göstermeyi ve birlikte yaşamayı iyi öğrenmiş bir millet. Bu yüzden mübarek Ramazan ayında da ülkemizde sevgi, barış ve huzur eksik olmayacak.

Bu mübarek ayı özgür bir şekilde, tüm inançlarımızla en iyi şekilde değerlendirip, oruç, dua, namaz ve Kur'an-ı Kerim okuyarak geçireceğiz. Dünyadaki tüm Müslümanların Ramazan ayını kutlarım. Allah bu mübarek ayda tutuğumuz oruçları, dualarımızı kabul etsin."

Ramazan ayı boyunca iftar çadırlarının açık olacağı Tiran'da bu yıl da iftarın ardından Kur'an-ı Kerim ve ilâhi programları düzenlenecek.

Kosova'da Ramazan

Kosova'da Ramazan ayı sevinci tüm keyfiyle devam ediyor. Kosovalılar bugün ilk iftarlarının ardından camilere akın etti. Bu bir ay boyunca camiler en kalabalık dönemini yaşıyor. Kosova'da Ramazan ayının güzelliği teravih namazının hemen ardından gecenin geç saatlerine kadar meydanlarda devam ediyor.

Birlik ve beraberliğin pekiştiği, yardımlaşmanın arttığı, manevi duyguların geliştiği on bir ayın sultanı Ramazan ayı, Kosova'nın bütün kentlerinde coşkuyla karşılandı. Başta başkent Priştine olmak üzere camilerde Ramazan ayının ilk teravih namazı halkın yoğun katılımıyla kılındı, dualar edildi.

 



Kuzey Haber Ajansı