Malezya’nın yönetim merkezi Putrajaya, mimari dokusuyla öne çıkan bir bölge. Arap mimari formuyla modern mimarinin buluştuğu Putrajaya, bu yıl ikinci kez düzenlenen Uluslararası İslam Kültür ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yaptı.

Festivalin açılışına Başbakan Necib Bin Razak, Federal Bölge ve Din İşleri Bakanları, Putrajaya Belediye Başkanı, çeşitli ülke büyükelçileri ve davetliler katıldı. Festivalde öne çıkan ülkeler, Filistin, Endonezya, Çin, İran, Kırgızistan ve Umman’dı.

Geleneksel el işlemeleri, halı dokuma, batik, klasik ve modern hat sanatı, porselen ve takıların yanısıra kıyafetler de festival ziyaretçileriyle buluştu. Kültür ve sanat festivalinin önemli bir parçası da kitap fuarıydı. Çeşitli ülkelerde neşredilen eserler ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Fuar, İslam dünyasında yayınlanan kitapları bir arada görme imkânı sağladı.

Festival kapsamında bir de hat sanatı sergisi açıldı

Festivalde en renkli görüntülere ise Kırgızistan standı sahne olurken, Çin'de yaşayan Müslümanları temsilen açılan standsa, kültürel değerleri öne çıkaran boyutuyla ilgi odağı oldu. Festival kapsamında bir de hat sanatı sergisi açıldı.

Ulusal İslam Sanatları Müzesi küratörü Seyid İskender, sergilenen hat sanatı eserleriyle ilgili şu sözleri sarfetti: “Burada geleneksel hat sanatı ustalarından bazılarıyla birlikteyiz. Arkamda gördüğünüz çalışma bu sanatçıların ortak katkılarıyla yapılıyor. Bu geleneksel sanatçılar hat sanatına yeni bir yorum getirerek eserlerini ortaya koyuyor.”

Festivalde folklor gösterileri de önemli yer tuttu. Malezya’nın çeşitli yörelerine ait dini folklor öğelerinin yanı sıra Endonezya ve İran folkloründen örnekler göz doldurdu. Sanatın farklı dallarını Kuala Lumpur'da buluşturan İslam Kültür ve Sanat Festivali'nde katılımcı ülkelerin geleneksel kıyafetleri de tanıtıldı.

 



Mehmet Özay haber verdi