İslam medeniyeti ve Osmanlı tarihine dair değerli eserleri kaleme alan tarihçi yazar Prof. Dr. Ziya Kazıcı, “Bâbıâli Enderun Sohbetleri”nde yaptığı konuşmada yetiştiği ortamı, ilk tahsilini ve hocalarını anlattı. Cağaloğlu’nda bulunan Yeni Dünya Vakfı’nda dinleyicilerine hitap eden Prof. Kazıcı, çocukluğundan itibaren hayatını ve unutamadığı hatıralarını dile getirirken zaman zaman duygulandı. “Maddi durumumuz iyi değildi ama çalışkandım, her sene birincilik alırdım.” diyen Prof. Kazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

“İstanbul’a tavsiye üzerine İlim Yayma Yurdu’na geldim ve çok  çalıştım. Arapça, Farsça ve Fransızcayı öğrenmiştim. İstanbul’da, İslam Türk Medeniyeti Tarihi Bölümü’nü kazandım.”

‘Osmanlı’da İhtisap Teşkilatı’ üzerinde tez hazırladığını ifade eden Prof. Kazıcı, “Tarihçi olacak kişinin Osmanlı Türkçesini çok iyi bilmesi gerekiyor.” dedi ve ekledi: “Zira tarihçi belgelerle haşir neşir olacak, Osmanlı Türkçesi bilinmeden belge okunmaz,  dolayısıyla tarih de yazılmaz.” Bir çok kıymetli esere imza atan Prof. Dr. Ziya Kazıcı, yüksek tahsili sırasında unutamadığı hocaları arasında Mahir İz, Ahmed Davutoğlu ve Osman Pazarlı’nın da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Seyahatlerin ilim adamlarını geliştirdiğini kaydeden Prof. Kazıcı, “Ben de yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli panellere ve sempozyumlara katıldım, tebliğler ve bildiriler sundum. Her seyahatin mutlaka faydası vardır. İlim adamları da kütüphanelerin yanısıra çeşitli ülkelerde seyahatlerde bulunarak kendilerini geliştirmelidir.” dedi. Osmanlı Arşivi’nde 360 bin defterin kaydının bulunduğuna dikkat çeken ilim adamı Kazıcı, “Arşivler milletlerin hafızasıdır, dolayısıyla çok iyi korunmalıdır.” dedikten sonran Tunus’a, Mısır’a, Akka’ya ve diğer ülke ve bölgelere yaptığı seyahatten bazı ilgi çekici hatıraları nakletti.

Prof. Dr. Ziya Kazıcı, daha sonra Osmanlı Devleti Tarihi, Hayat Defteri, Uçbeyliği’nden Devlet-i Aliyye’ye Osmanlı, Sultan Abdülhamid ve Dönemi, Unutulan Medeniyet Osmanlı ile Osmanlı’da Vakıf Medeniyeti kitaplarını okuyucularına imzaladı. Prof. Dr. Ziya Kazıcı, dinleyicilerin büyük bir dikkatle takip ettiği programın sonunda sorulara cevap verdi. Toplantı, çekilen fotoğrafların ardından sona erdi. Toplantıyı, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Ebubekir Eroğlu, Nurettin Taşkesen, Fatma Ersem Yargıcı,  Mehmet Cangir, Adem Kuşkulu, Nihat Çeçen, Yalçın Ersan ve Mehmet Nuri Yardım’ın da aralarında bulunduğu bir dinleyici kitlesi takip etti.