Thich Nhat Hanh’ın ardından

"Bir dünya öğretmeni olan Thich Nhat Hanh aynı zamanda yazar ve şairdi. 100’den fazla kitaba imza atan üstat daima kardeşliği, diğerinin acısını anlamayı ve ona merhamet duymayı, birbirimizi sevmeyi, yaşanılan her anın farkında olmayı ve bundan lezzet almayı bilmeyi öğretti." Murat Aslan yazdı.

Thich Nhat Hanh’ın ardından

Thich Nhat Hanh’ın kitaplarıyla ilk olarak on bir sene evvel üniversite kütüphanesinde tanışmıştım. Onun açık ve anlaşılır dili, samimi üslubu ve evrensel hakikatleri apaçık anlatışı beni derinden etkilemişti. Bundan dolayı o günden bugüne dek onun kitaplarını okurum; bunaldığımda beni rahatlatır, kendimi yalnız hissettiğimde aynı dünyada yaşadığımızı ve yalnızlığın mümkün olmadığını söyler, günlük hayatın telaşına kapılıp gittiğimde her anın farkında olmamı öğütler ve kitaplar aracılığıyla da olsa bana üstatlık yapar. Lao Tzu, Gotama Buddha, Bodhidharma, Dogen Zenji, Krishnamurti ve Osho’da ortaya çıkan bilgelik son olarak yaşayan en büyük ustalardan Thich Nhat Hanh’ta kendini göstermekteydi. Zen rahibi ve barış aktivisti Thich Nhat Hanh bir asra yakın ömrünü 22 Ocak 2022’de tamamlayıp bedeninden ayrıldı ve damla sonsuz okyanusta kayboldu.

Bir dünya öğretmeni olan Thich Nhat Hanh aynı zamanda yazar ve şairdi. 100’den fazla kitaba imza atan üstat daima kardeşliği, diğerinin acısını anlamayı ve ona merhamet duymayı, birbirimizi sevmeyi, yaşanılan her anın farkında olmayı ve bundan lezzet almayı bilmeyi öğretti. Hangi inançtan, ırktan ya da milletten olursak olalım aynı gezegende yaşadığımızı ve birbirimize muhtaç olduğumuzu hatırlattı. Ölümünden birkaç ay evvel yayımlanan Zen and the Art of Saving the Planet (Zen ve Gezegeni Kurtarma Sanatı) adlı kitabının da gösterdiği gibi o, evrensel ideallerini son nefesine dek muhafaza etmiştir.

Vietnamlı Thich Nhat Hanh Uzakdoğu geleneğine mensuptu. Kendi inancının, düşüncesinin ve geleneğinin izinde, kim olursa olsun, bütün insanlığa yardım etmeye çalıştı. Hayatını bu yolda harcadı ve her milletten öğrenci yetiştirdi. Yalnızca Budistlere değil tüm dinlerin mensuplarına ve dinsizlere seslendi. Yani tıpkı Mevlana ve Yunus Emre gibi insana insan olduğu için değer verdi.

Büyük Usta Thich Nhat Hanh’ın ölümüne içtenlikle üzülsem de onun bilgeliğinin yaşayacağını, evrene bıraktığı güzel kokunun asla yok olmayacağını ve binlerce yıldır taşınıp en son onda kendini gösteren evrensel bilgeliğin ondan sonra da başkaları tarafından temsil edileceğini biliyor ve müteselli oluyorum.

Murat Aslan

YORUM EKLE

banner36