Kelime-i Tevhid, İslam dinine girmenin ilk ve en mühim şartıdır. Allah'tan başka ilah olmadığına şahâdet etmek ve yine Hz. Muhammed'in Allah'ın kulu ve resulü olduğuna şahâdet etmek....Her namazda okumamızın ve düşünmemizin vacip olduğu bu ifadenin her kişi için gün içinde değişebilen onlarca mana ifade etmesi, hakkında yazılabilecek eserlerin ve yapılabilecek yorumların sayısı hususunda bir ipucu verir muhakkak. Bu anlam genişliğinden ötürü; aşağıda tanıtmaya çalışacağım eserle bağlantılı olarak bu ifadenin 2. kısmına kısaca temas etmekle iktifa edeceğim.
Hz. Muhammed'in Allah'ın kulu ve Resulü olması, bir kul olmak vazifesi ile bulunduğumuz dünyada, bu vazifemizi gerçekleştirmek yolunda en önemli yol göstericimiz olacağı gerçeğini de beraberinde getirmektedir. Hz. Muhammed'in “yaşayan Kur'an” olarak nitelendirilmesi, Allah'ın emirlerini gerçekleştirirken Hz. Muhammed'in yaşamını gözardı edemeyeceğimizi de göstermektedir bizlere. Hatta yine bu nedenle Peygamber Efendimizin (s.a.) hayatının her daim hatırımızda ve fiillerimizde etkin bulunması mecburîdir. Kur'an'ı Kerîm'in yüceliğini açıklamaya ve Peygamberimizin hayatının önemini açıklamaya yine konunun derinliğinden ve ehil olmayışımdan ötürü girmeden, bu noktada başvuracağımız temel kaynaklardan birine,Türkiye'de yazılmış en hacimli siyer kitabına değinmek istiyorum.
Mustafa Asım Köksal tarafından yazımına 1964 yılından sonra başlanan İslam Tarihi isimli eser, Türkçede bulunan en geniş hacimli siyer kitabıdır. 1983'te Pakistan'da açılan milletler arası Siret'in-Nebî yarışmasında en iyi siyer kitabı ödülü olan eser, uzun bir sürecin mahsulüdür. Eser önce biri Mekke dönemi biri Medine dönemi olmak üzere 2 cilt olarak yayınlanmıştır. Daha sonra Medine dönemi, Peygamberimizin Medine'de geçirdiği her seneye bir cilt olmak üzere 11 cilde çıkmıştır. Bunun ardından Mekke dönemi de 8 cild olacak şekilde genişletilmiştir. Muhtelif yayınevlerinden farklı baskıları bulunan eser siyer alanında tekrar tekrar incelenmesi ve okunması gereken bir yapıt niteliğinde. Son baskısı 2023 Nisan ayında Ketebe yayınları tarafından 8 cilt olarak yayına hazırlandı.
Kitabın önemine binaen Mahmut Toptaş Hoca'nın eserle ilgili yaptığı değerlendirme dikkate değer:
“Cumhuriyet döneminde yazılan en önemli dört eser say" deseler, ben;
1- Elmalılı merhumun tefsiri,
2- Ahmed Naim ile Kâmil Miras'ın Sahih-i Buharî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi,
3- Ömer Nasuhi Bilmen'in Istılâhât-ı Fıkhiyye Kamusu,
4-Âsım Köksal'ın İslâm Tarihi derim.” diyor.
Eseri yazarken ayrıntıları atlamamaya dikkat eden Asım Köksal, birçok farklı kaynaktaki hadisleri ve rivayetleri şahsi bir elemeye tâbi tutmamış yani konuyu kısıtlamaya gitmemiştir. Bu nedenle eserin hacmi, Türkiye'deki en büyük siyer kitabı unvanını alacak kadar geniş olmuştur.
30 yıldan fazla bir süre Diyanet İşleri Başkanlığında çeşitli görevlerde bulunan Asım Köksal, özellikle emekliliğinin ardından farklı ilmî konularda eserler telif etmiştir. Hz. Muhammed'in hayatını anlattığı İslam Tarihi kitabının yanında Peygamberler Tarihi, Hz. Hüseyin ve Kerbela Faciası isimli kitapları da dikkate değer eserlerindendir. Özellikle Hz. Hüseyin ve Kerbela Faciası isimli kitabı hem konusu itibariyle hem de hacmi itibariyle ilgili konuda en dikkat çeken eserlerden biri olmuştur.
1913 yılında Kayseri Develi'de dünyaya gelen Asım Köksal, 28 Kasım 1998 tarihinde Ankara'da hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Allah böyle büyük alimleri daha yakından tanımayı, hayatlarını örnek almayı nasip etsin!
Mehmet Erken yazdı
Hz Hüseyin ve kerbela faciası kitabını kaç yılında yazdı