H. Kerim Ece hem şair hem mütevazi!

Şiirleri, dinî konuları irdelediği kitapları, denemeleri olan, hayatına ve sohbetlerine Hollanda’da devam eden bir abimiz.

H. Kerim Ece hem şair hem mütevazi!

Hüseyin Kerim Ece 16 yaşından beri yani 37 yıldır farklı türlerde yazıyor. Lise sonrası durağı Erzurum İslamî İlimler Fakültesi olmuş. Farklı okullarda din kültürü öğretmeni olarak çalışmış. 1985 yılında ise ailesi ile beraber Hollanda’ya yerleşmiş. Eğitim ona göre okullarla sınırlı değil. Şu an Hollanda’da birçok yerde sohbet ediyor, anlatıyor, dinliyor, yazı yazmaya ise hiç ara vermiyor. Türkiye’deki ve Avrupa’daki birçok dergide gördük ismini. Mavera, Aylık Dergi, Kayıtlar, Kafdağı, Yitik Düşler yazılarının ve şiirlerinin yayınlandığı bazı dergiler.Hz. Adem

Hollanda’da Amsterdam’da ikamet etmek, onu Türkiye’den çok uzaklaştırmamış aslında. Farklı yayınevlerinden kitapları basıldı, bu sayede kendisini takip etme imkanı bulduk. Beyan Yayınları’ndan çıkan “Buhari” isimli kitabıyla, İmam-ı Buhari’yi anlattı bizlere. “Hz. Adem” kitabı Düşün Yayınları’ndan çıktı ve onun bakışıyla ilk insan ve ilk peygamberi, onun halifeliğini, aile hayatını, cennet sonrası dünya sürgününü bir kez daha okumuş olduk. “Hz. Süleyman”ı da anlattı bizlere, “Kuran’a göre Üç Evliya”yı da. “İslam’ın Temel Kavramları” ve “Takva Bilinci” kitapları ile takva yoluna çağırdı bizleri. Asım Gültekin'e sordum İslam'ın Temel Kavramları çok iyi bir kitapmış. Bir de şunu söyledi, kendisini Zaandam'da, evinde ziyaret ettim. Taa, Zaandam'a kadar elime şiir kitabı Amsterdam Akşamları'nı aldım, imzalatmak için gittim dedi tebessümle. Ve kendisinin çok güzel bir Müslüman olduğunu söylemeden edemedi. Türkiye'deki bol kaprisli yazarlara, şairlere benzemediğini ekledi.

Hüseyin Kerim Ece’yi tanıdığım kitap “Tanıklar”dı. Hikayelerindeki üslup onu tanımanın ilk aşaması oldu. Bana okumayı sevdiren bu kalemin peşini bırakmadım. Bana da nasip oldu ve Hollanda’da bir sohbetine de bizzat katılma imkanı bulduğumda, hikayelerindeki benzersiz tadın sohbetinde de mevcut olduğunu gördüm. Sohbette konu “besmele” idi. Bildiğimi sandığım bu konuyu Hüseyin Kerim Ece’den dinledikten sonra, besmelenin bilinci üzerine tekrar düşünme gereği duydum. Sadece Hollanda’da değil, Avrupa’nın bir çok ülkesinde sohbetler veriyor Hüseyin Kerim Ece. Dinî meselelere bizim hiç bakmadığımız bir gözle, bir şair titizliği ile yaklaşıyor. Yaşadığı ülkede çok da bilmediğimiz bir iş yapıyor, eğitimciliğin yanı sıra “ruhsal bilim uzmanı” olarak resmî söyleşiler, konuşmalar yapıyor.

Kendisinin ismini gördüğümüz son kitaplarından biri de “Kuran’da Kim Kimdir” isimli kitap. Timaş Yayınları’ndan çıkan bu çocuk kitabını Abdulkadir Süphandağı ile beraber hazırlamış. Çocuk kitabı dediğimize bakmayın, kitapta Kuran’da geçen topluluklardan meleklere, peygamberlerden anlamakta güçlük çektiğimiz kelimelere kadar birçok konu aydınlatılmış. Eser bu yönüyle başucu kitabı niteliğinde.

Yazarın bütün kitaplarında rahatlıkla görülen şair hassasiyeti ve şiir tadı, hikayelerinde kendisini farklı kılan, özenle seçilmiş kelimeleri, şiirlerindeki gurbet ve ölüm teması, kısaca bütün kitapları ayrı ayrı bahsedilmeyi gerektiriyor.

 

Sümeyye Karaarslan, Hüseyin Kerim Ece’nin sohbetini ve kitaplarını muhabbetle tavsiye ediyor.

YORUM EKLE